dissabte, 30 de març del 2024

LA SOLEDAT

MISTERIS DE LA SETMANA SANTA

Divendres Sant, recollida del Pas de La Soletat - Imatge: Pla de la Seu - 7-04-2023 

LA SOLEDAT

Digué a Maria, la seva mare: «Aquest serà motiu que a Israel molts caiguin i molts d’altres s’aixequin; serà una senyera combatuda, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l’ànima. Així es revelaran els sentiments amagats al cor de molts». (Lluc 2,34-35)

     Congregació de Senyores sota la Invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat
     Divendres Sant / Dissabte Sant
     Església de Natzaret
     Fundada a l’any 1876

     Imatge de candeler realitzada en fusta i policromada per l’escultor Josep Viladomat Massanas (Manlleu, 1899 – Escaldes d’Engordany, 1989).

Processó de Divendres Sant - Imatge: Comte de Rius - 29-03-2024 

     L’artista només cisellà el cap i unes mans per tal d’adaptar la imatge al mantell realitzat el 1962 i que no s’havia adaptat correctament a la imatge de la Soledat de Camps i Arnau.  La carcassa metàl·lica que suporta el cap i les mans de la imatge va vestida de vellut vermell, amb punys i mocador de cap fets de puntes de blonda; a la mà esquerra porta un mocador també de puntetes; va coronada amb corona de dotze estels.  El mantell, espectacular, és de vellut blau marí amb brodats i serrells en fil d'or i incrustacions de pedreria.

     Actualment, la imatge de la Mare de Déu de la Soledat presideix la sala de juntes de la Casa de la Sang, seu de la Congregació.

Processó de Divendres Sant - Imatge: Comte de Rius-Rambla Nova - 29-03-2024 

     Va sortir en processó per primera vegada el Divendres Sant, 12 d’abril de 1963.  Actualment participa a la Recollida de passos i Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant, i a la Processó de la Soledat el Dissabte Sant.

La peanya

     Realitzada pel taller Artemartínez d’Horche (Guadalajara), és de fusta decorada amb motius florals i daurada.  Al peu de la Mare de Déu hi crema la candelera formada per vuitanta-sis ciris.

La Soledat al Col·legi d'Enginyers Industrials - Imatge: carrer de les Escrivanies Velles - 24-03-2024 

     Actualment, el pas és portat a espatlles per 22 portants (12 interiors i 10 ganxos).

Abans de 1936

     La Mare de Déu de la Soledat era juntament amb el Sant Crist de la Sang i l'Ecce-Homo una advocació fundacional de la Confraria de la Sang des del 1545. 

     Un document de l'any 1588 ens diu que l'escultor Jeroni Sanxo va restaurar la Verge dels Dolors i li va fer els braços i les mans que fins aleshores no tenia.  I que el pintor Francesc Olives va pintar la cara i les mans de la imatge.  Per tant, la testa havia de ser anterior a aquesta data.  No es descarta que aquesta imatge ja existís dins l'església de Natzaret quan el 1545 va ser cedida a la Confraria de la Sang amb tot el seu contingut.

La Soledat d'abans de 1936 - Imatge: Blogspot Setamana Santa

     L'any 1861 l'escultor Bernat Verderol Roig li va afegir uns peus, element que fins aleshores mai no havia tingut.

Aquesta imatge va rebre diferents noms o advocacions durant la seva vida: Verge dels Dolors, Mare de Déu dels Desemparats i Mare de Déu de la Soledat.

     La cara i les mans, plenes de vida, a penes sorgien d'un gran mantell de vellut negre amb brodats amb fil d'or estrenat l'any 1914 (vegeu fotografia). Era una bella imatge renaixentista d'expressió natural, si bé un pel àulica, tirant a majestàtica. Artísticament delectable.

     Malauradament, aquesta imatge va ser cremada al capvespre del 21 de juliol de 1936 al davant de l'església de Natzaret juntament amb els retaules, improperis, arxius i altres imatges que es custodiaven dins de l'església i casa de la Sang.

La Soledat de la postguerra

     L’any 1939 es va encarregar una nova talla a l’escultor Josep Maria Camps i Arnau (Barcelona, 1879-1968).  És una magnífica talla molt austera, pròpia de les necessitats de la postguerra.  El cost de la imatge va ser de 5.000 pessetes i va anar dalt d'una nova carrossa i peanya dissenyada per l'arquitecte Josep M. Monravà.  El fuster Lluís Àvila Roca va ser l'encarregat de la seva execució.  L'artista Joan Magarolas Senet, va realitzar tota la part de serralleria i el Sr. Pere Guinovart s'encarregà de la instal·lació elèctrica del pas.  El cost total de la peanya va ser de 3.856 pessetes.

La Soledat de 1941 - Imatge: Blogspot Setamana Santa

     Va desfilar per primera vegada el Divendres Sant 11 d’abril de l’any 1941.

     Anys més tard, la junta directiva de la Congregació de senyores, presidida per la Sra. Maria Antònia de Canals en el seu propòsit d'enriquir i enaltir més la imatge, es va proposar la confecció d'un mantell que va ser estrenat l'any 1962.

La Soletdat de 1941 - Imatge: Josep Maria Galan i Català - 1943

     El nou mantell va tenir un cost de 93.600 pessetes de les quals 80.963 eren del  propi mantell i la resta per l'adaptació de la peanya.  De totes maneres el resultat no va satisfer la junta ja que l'adaptació a la imatge de la vestimenta i el mantell era pràcticament impossible a causa de tenir-ne un de fusta tallada. 
     Aquesta imatge actualment està situada a la fornícula de la capella de la dreta de l’altar major de l’església de Natzaret, on fins fa ben poc, estava dipositat el pas de l’Ecce-Homo.

 


dijous, 28 de març del 2024

PRESA DE JESÚS

 MISTERIS DE LA SETMANA SANTA

La Presa de Jesús - Imatge: blogspot Setmana Santa

LA PRESA DE JESÚS

Encara Jesús parlava quan es va presentar un grup de gent: l’anomenat Judes, un dels Dotze, anava al davant d’ells i s’acostà a Jesús per besar-lo. Jesús li digué: «Judes, amb un bes traeixes el Fill de l’home?» Els qui eren al voltant de Jesús, en veure el que estava a punt de passar, digueren: «Senyor, ataquem amb l’espasa?» I un d’ells va donar un cop d’espasa al criat del gran sacerdot i li tallà l’orella dreta. Però Jesús va dir: «Deixeu-los fer!» I tocant-li l’orella, el va guarir.  (Lluc 22,47-51)

     Associació del Pas de La Presa de Jesús
     Dissabte IV de quaresma / Divendres Sant
     Església de Sant Agustí
     Fundada a l’any 1956

     Grup tallat en fusta i policromada realitzat per l’escultor Jaume Satorras Capell (El Vendrell, 1893 – La Selva del Camp, 1991) amb estreta col·laboració amb l’escultor Luis Causaràs Tarazona (València, 1902 – Madrid, 1985).

Recollida de La Presa de Jesús a la Plaça Verdaguer  - Imatge: 7 d'abril de 2023

     El pas, que va costar 77 mil pessetes, escenifica l’instant en què Jesús és capturat i pres pels soldats que Judes ha conduït fins a Getsemaní.  En un primer terme Jesús; a un costat, Judes amb la bossa de monedes, i a l’altre, un soldat de la guàrdia del  temple en actitud d’agafar-lo.  Al fons Pere, amb l’espasa desembeinada, ataca Malcus, criat del gran sacerdot.

Recollida de La Presa de Jesús a la Plaça Verdaguer  - Imatge: 7 d'abril de 2023

     Va sortir en processó per primera vegada el Divendres Sant, 30 març de 1956 i actualment participa en la Processó del Serrallo que es celebra el quart dissabte de quaresma i a la Recollida i Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

Recollida de La Presa de Jesús a la Plaça Verdaguer  - Imatge: 7 d'abril de 2023 

La peanya

     Realitzada en fusta, decorada i daurada pel tallista reusenc Venanci Bonet, destaca per original la seva decoració inferior a mena de fris que envolta la peanya, amb unes ones blaves i uns peixos daurats, i també els dos escuts de la Confraria de Pescadors tallats al frontal i dorsal.

     Actualment és portat a espatlles per 23 portants (15 interiors i 8 ganxos).

Abans de 1936

El pas de La Presa de Jesús, conegut popularment com El Petó de Judes, va ser encarregat per l'Associació d'Antics Alumnes dels Germans de les Escoles Cristianes a l’escultor barceloní Josep Llimona Bruguera (Barcelona, 1864-1934).  El pas era constituït per sis talles de fusta que representen Jesús i Judes Iscariot en el precís moment en el qual aquest li dona un petó mitjançant el qual seria traït, i quatre figures més que representaven els servents i soldats dels sacerdots.  El grup escultòric muntat sobre una peanya distribuïda en dos nivells, separa les dues figures que donen nom al pas i són els veritables protagonistes de l'escena, de les quatre posteriors que representen la multitud.  El conjunt, d'estil noucentista; era solemne i serè, i remarcava la dignitat humana de la figura de Jesús. 

La Presa de Jesús - Imatge: abans de 1936 - Rambla Nova - blogspot Setmana Santa

     L'escultor, en consideració als pocs recursos de l'Associació i a l'afecte que sentia pel Prelat tarragoní, va demanar la quantitat que l'entitat segués capaç de recollir mitjançant subscripció entre els socis i persones vinculades al col·legi.  L'Associació va demanar l'autorització a l'Arquebisbe, cardenal Vidal i Barraquer, alhora que ofereix el conjunt escultòric a l'arxidiòcesi, reservant-se l'Entitat el dret de la seva custòdia, manteniment i escorta el dia de la Processó. Vidal i Barraquer accedeix a les pretensions dels antics alumnes i obre personalment la subscripció.
     Un cop acabada l'obra, l'escultor no va voler cobrar res per la realització del grup escultòric i el pas va desfilar per primer cop el Divendres Sant 3 d'abril de 1931. 
     Va ser cremat al pati del col·legi juntament amb el pas de l'Oració a l'Hort de Getsemaní el 21 de Juliol del 1936.


Processó de Divendres Sant - La Presa de Jesús  - Imatges: 15 d'abril de 2022 



dimecres, 27 de març del 2024

VETLLEU I PREGUEU

MISTERIS DE LA SETMANA SANTA 

Vetlleu i Pregueu - Recollida de Passos - Rambla Vella - Divendres Sant - Imatge: 7-04-2023

VETLLEU i PREGUEU

Després va cap als deixebles i els troba dormint. Diu a Pere:  «Així doncs, no heu estat capaços de vetllar una hora amb mi? Vetlleu i pregueu, per no caure en la temptació. L’esperit de l’home és prompte, però la seva carn és feble».  (Mateu 26,40-41)

     Associació La Salle
     Divendres Sant
     Església de Sant Agustí
     Fundada a l’any 1907

     Grup tallat en fusta i policromada realitzat per l'escultor Claudi Rius Garrich (Barcelona 1892-1970).

Misteri Vetlleu i Pregueu - Imatge: Blogspot Setmana Santa

     Representa Jesús exhortant els seus deixebles predilectes, Jaume, Joan i Pere, a vetllar i pregar amb ell a l’hort de Getsemaní.

Misteri Vetlleu i Pregueu - Església de Sant Agustí - Imatge: 6 d'abril de 2023

     La imatge de Jesús, de figura majestuosa i rostre serè, és una de les més aconseguides de la Setmana Santa de Tarragona.  La dels apòstols ajaguts a terra i amb cares de son, també són esplèndides.  És un misteri que té una gran personalitat accentuada pel fet que representa una escena de la Passió que, fins ara, només ho està a la Setmana Santa tarragonina.

Misteri Vetlleu i Pregueu - Processó Divendres Sant - Imatge: 15 d'abril de 2022

     Va sortir en processó per primera vegada el 23 d’abril de 1943 i actualment només desfila durant la Recollida i Processó del  Divendres Sant.

 
Misteri Vetlleu i Pregueu - Processó Divendres Sant - Imatge: 15 d'abril de 2022

La peanya

     Realitzada pel taller Artemartínez d’Horche (Guadalajara), és de fusta de noguera i presenta un estil neobarroc on destaquen els quatres escuts de l’Associació disposats a les cantonades.

     És portat a rodes per vuit portants.

Vetlleu i Pregueu - Recollida de Passos - Rambla Vella - Divendres Sant - Imatge: 7-04-2023


TARRAGONA – BLOGSPOT SETMANA SANTA - TEXT I 1 IMATGE
http://setmanasantatgn.blogspot.com/p/imatges-i-passos.html

ORACIÓ A L'HORT DE GETSEMANÍ

 MISTERIS DE LA SETMANA SANTA 

Divendres Sant - Recollida de Passos - Rambla Vella - Imatge: 7 d'abril de 2023

ORACIÓ A L’HORT DE GETSEMANÍ

Llavors sortí i se’n va anar, com de costum, a la muntanya de les Oliveres. El seguiren també els deixebles. Arribat al lloc, els digué: «Pregueu demanant de no caure en la temptació». Després se  separà d’ells cosa d’un tret de pedra, s’agenollà i pregava dient: «Pare, si ho vols, aparta de mi aquesta copa. Però que no es faci la meva voluntat, sinó la teva». Llavors se li va aparèixer un àngel del cel que el confortava. Ple d’angoixa, pregava més intensament, i la seva suor semblava com gotes de sang que caiguessin fins a terra.  (Lluc 22,39-44)

     Associació La Salle
     Dimecres Sant / Divendres Sant
     Església de Sant Agustí
     Fundada a l’any 1907

     El pas el composaven des de l'any 1942 dues figures fetes en motlle de guix i policromades pel taller Messeguer-Rius de Barcelona.  Va sortir en processó per primera vegada el 3 d’abril de 1942, però l'any 2017 va ser modificat substancialment ja que la imatge del Crist va ser substituït per una nova talla feta en fusta, realitzada al taller Artemartínez d'Horche (Guadalajara).

Oració a l'Hort de Getsemaní (1942-2016) - Imatge: blogsport Setmana Santa

Processó de Divendres Sant - Imatges: 15 d'abril de 2022

Església de Sant Agustí - Imatge: 6-04-2023 ////// Rambla Vella - Imatge: 7-04-2023

Divendres Sant - Recollida de Passos - Rambla Vella - Imatge: 7 d'abril de 2023

     Representa el moment en que Jesús, agenollat, és reconfortat per un àngel oferint-li el calze de l’amargura durant la seva agonia a Getsemaní.
     Les imatges són molt expressives: Jesús està agenollat en actitud de súplica, amb els braços i les mans obertes.  Davant d'Ell hi ha l'àngel amb el calze a la mà, i que sembla estar sostingut en l'aire, ja que si bé la seva túnica toca una soca d'olivera, no ho fan els seus peus, que surten descalços entre els plecs del vestit.  Una branca d'olivera natural completa i realça el conjunt.  

Divendres Sant - Recollida de Passos - Rambla Vella - Imatge: 7 d'abril de 2023

     Aquest pas desfila en la Processó del Rosari de Dolor el Dimecres Sant i a la Recollida i Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

La peanya

     Realitzada pel taller Artemartínez d’Horche (Guadalajara), és de fusta de noguera i presenta un estil renaixentista on destaca l’escut central de l’Associació.

     És portat a espatlles per dotze portants interiors i vuit d’exteriors.

Abans de 1936

     L'oració a l'Hort és un motiu amb tradició secular a la processó de Divendres Sant a Tarragona.  Ja en el segle XVIIIè. la Confraria del Gloriós Sant Miquel Arcàngel del Gremi dels Mestres Teixidors, que tenia els seu estatge social a l'església de Sant Miquel del Pla, acompanyava el seu pas de l'Oració a l'Hort.
     Al segle XIX el pas, que era propietat de la Congregació de la Sang, va ser acompanyat per diferents col·legis de la ciutat.  Tot i això, molts anys no va desfilar per manca d'acompanyament. 
     L'any 1907, un cop els Germans de les Escoles Cristianes arriben a Tarragona, són convidats per la Congregació de la Sang a fer-se càrrec del pas.  Aquest pas estava format per un Sant Magí agenollat, que era vestit amb túnica morada i una corona de creu; i una gran olivera de la qual penjava un àngel extret de l'altar de l'assumpció. 

Oració a l'Hort de Getsemani (1911/1912 . 21-07-1936) - Imatges: blogsport Setmana Santa

     El 1911 la Comunitat dels Germans decideix encarregar un nou pas a l’escultor barceloní Lluís Argullol, i aquest va ser realitzat en talla de fusta entre els anys 1911 i 1912.  Concretament, l'any 1911 es va estrenar el Crist, i el 1912 es va completar el pas amb la talla de l'àngel, una olivera i una nova peanya (tal com es pot veure a les fotografies).
     El pas era propietat dels ‘Germans de les Escoles Cristianes’ i va ser cremat al pati del col·legi juntament amb el pas de La Presa de Jesús de Josep Llimona, el 21 de juliol del 1936.


TARRAGONA – BLOGSPOT SETMANA SANTA - TEXT / IMATGES 
http://setmanasantatgn.blogspot.com/p/imatges-i-passos.html

dilluns, 25 de març del 2024

SANT SOPAR

 MISTERIS DE LA SETMANA SANTA

SANT SOPAR

Prengué el pa, digué l’acció de gràcies, el partí i els donà tot dient: «Això és el meu cos, entregat per vosaltres. Feu això, que és el meu memorial». 
I havent sopat, feu igualment amb la copa, tot dient: 
«Aquesta copa és la nova aliança segellada amb la meva sang, vessada per vosaltres».
(Lluc 22,19-20)

     Gremi de Marejants
     Dissabte IV de quaresma / Divendres Sant
     Església de Sant Agustí
     Fundada l'any 1321

     Es composa de tretze figures de bastidor realitzades amb resina i fibra de vidre per l’escultor Emili Solé Carcolé (Andorra la Vella, 1959).

     Va tenir un cost de 8 milions de pessetes i sortí per primera vegada en processó el 2 d’abril de 1995.

Representa a Jesús i els dotze apòstols, reunits al voltant de la taula, celebrant la Pasqua. 

     Per a les cares de les figures (excepte la del Senyor i la de Sant Jaume) l’escultor va inspirar-se en membres del Gremi que van fer de model.

     Participa en la Processó del Serrallo que es celebra el quart dissabte de quaresma i a la Recollida i Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

Sant Sopar - Imatge: blogspot Setmana Santa 


La peanya

     Realitzada per Josep Maria Guinovart i Jaume Balàs amb fusta de pi de Flandes i amb les motllures decoratives, cantoneres i medallons fetes amb fibra de vidre reproduint l’antiga peanya del  pas del Sant Enterrament perduda l’any 1936. 

     Es portat a coll per 32 portants (24 interiors i 8 exteriors). 


BLOGSPOT SETMANA SANTA - TEXT i una imatge
http://setmanasantatgn.blogspot.com/p/imatges-i-passos.html

Imatges: Recollida de Passos a la Rambla Nova - 7 d'abril de 2023 


SETMANA SANTA 2024

 SETMANA SANTA 2024


DIUMENTGE DE RAMS 


VIACRUCIS DE LA SANG

R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist.
Església de Natzaret
24 de març de 2024 – 19,00 h.

Viacrucis de la Sang pel recinte emmurallat i la Part Alta. Discorrerà per la Part Alta i el Passeig Arqueològic fins a la Catedral, on serà venerat el Sant Crist de la Sang. A l’interior de la Catedral veneració de la imatge del Sant Crist pels fidels. En acabar, la imatge és conduïda novament a l’església de Natzaret, acompanyada amb el cant del Miserere.

Itinerari: Plaça del Rei, Portella, Granada, Portal de Sant Antoni, Passeig de Sant Antoni, Torroja, interior del Passeig Arqueològic, Portal del Roser, Plaça del Pallol, Cavallers, Major, Merceria, Pare Iglesias, Pla de la Seu. Tornada: Pare Iglesias, Merceria, Major, Nau i Plaça del Rei.










PROCESSÓ DE L’ENTRADA DE JESÚS A JERUSALEM, AMB EL PAS DEL MATEIX NOM 

Itinerari: església de Sant Joan, plaça de la Mitja Lluna, Gasòmetre, Solé, Canyelles, Rambla Nova
(tram central fins a cruïlla carrer Adrià) per baixar pel lateral fins al carrer Unió, Unió, plaça de la Mitja Lluna i església de Sant Joan.

Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió.

Plaça de la Mitja Lluna - 24 de març de 2024 a les 17,00 h













PÀGINES