dimecres, 15 de maig del 2024

CARRER DE L'ASSALT

ENTRE LES DUES RAMBLES 

ELS CARRERS ENTRE LES DUES RAMBLES 


CARRER DE L'ASSALT

     Vista del que seria Rambla Nova, tram entre les alineacions dels carrers Sant Francesc-Unió Sant i Pau Casals-Ramón y Cajal (llavors carretera de Castelló), amb la caixa de la Rambla recentment rebaixada.  A la dreta pot veure's el que restava de la muralla, amb la bretxa oberta pels francesos (actual carrer de l'Assalt).  Observi's el Baluard de Sant Pau intacte, el coronament del qual "amagaria" l'actual edifici del Col·legi de les Teresines que ocupa el seu lloc, i al fons, darrere de la tanca de la "Cortina Reial", a l'altra banda de la carretera de Castelló, el primitiu edifici de les Germanetes que fou enderrocat el 1878 per perllongar la Rambla. Arxiu EHF.


Desmunt per l’obertura del carrer de l’Assalt

     Inici del carrer de l'Assalt, vist des de la Rambla Nova.  A dalt el Baluard de

Sant Pau.  Observis la bretxa de la muralla per on varen entrar els francesos.  Una vegada tret el buidatge de la roca de l'esquerra, en el solar resultant s'edificà el col·legi de les Teresines.  Fotografia feta entre 1886 i 1889.  Arxiu FBM.



Α. Τ. V. - 397 - TARRAGONA, Convento de los Padres Carmelitas

     Convent d'estil modernista (electricisme gòtic) enllestit el 1897.  Les obres foren dirigides per l'arquitecte tarragoní Pau Monguió (Pau de la LLebre) amb tres pisos.  El 1952 se li afegí un quart pis; projecte de l'arquitecte Antoni Pujol Sevil.  Fins el 1985 va gaudir de jardí, que desaparegué per tal de construir un gran immoble.
     Al fons esquerra, velles cases del carrer Estanislau Figueres que encara hi romanen


Senyors vestits amb indumentaria de finals del segle XIX, al fons carrer de l'Assalt i l'església de Sant Francesc - Imatge: autor desconegut - 1900 - CIT


Carrer de l'Assalt.  Convent de los P. P. Carmelites.  Imatge: 1913 - postal

     Rep aquest nom com a conseqüència del assalt de la ciutat per part de les tropes napoleòniques, comandades pel general Suchet, el 29 de juny de 1811.  Eren les 5 de la tarda d'aquell dia, quan per aquesta part de l'antiga muralla van penetrar els invasors.
     El convent carmelità de frares es destaca bé en la present postal.  Correspon a l'any 1910.
     En primer terme, a dreta i esquerra destaquen les restes de muralla que foren derrocades per tal de construir el convent de les "Teresines".  A la dreta, el jardí i part de l'antic Institut de segon ensenyament.
     Als fons del carrer, els preparatius per construir les Escoles Saavedra. ddd



Carrer de l'Assalt.  Convent dels P. P. Carmelites - postal

     Insòlit és l'aspecte que ens ofereix aquesta vella postal del carrer de l'Assalt vist des de la Rambla Nova a principis de l'any 1913.  El magnífic edifici de "La Punxa" dels PP. Carmelites, destinat a convent i seminari, d'estil neogòtic.  Creuant el carrer enfront l'antic Institut Martí Franquès i en primer terme els solars (roquerols) ocupats avui pel convent de les Teresianes i l'edifici de "La Caixa".
     Al fons podem observar l'inici de les obres del col·legi de Saavedra.  També observen que no es fet el cimbori del convent, ni l'últim pis.



Vista del carrer de l'Assalt des de la Rambla Nova - Imatge: L. Roisin - 1913 - Postal

     Sens dubte és aquesta una de les postals més belles de Tarragona, alhora que un document històric i costumista molt interessant.
     En el solar que avui ocupa el convent de "Les Teresianes" hi havia un gran roquerol, restes de la muralla de Sant Joan, que, tot derrocant-la, aparegué una mena de silueta efígie egípcia, que els tarragonins batejaren com: "L’Esfíngid" fins que desaparegué amb l'enderroc.
     Al fons el col·legi Saavedra tot llampant acabat d'estrenar.  Fotografia feta l'estiu de 1913.



Carrer de l'Assalt des de la Rambla Nova.  Al fons la paret de l'hort de l'antic Convent de Sant Francesc
Imatge: H. Vallvé - 1920 - C.I.T.



TARRAGONA Edificio Caja Pensiones

     Edifici d'estil neoclàssic, on tingué les oficines aquesta entitat, fet construir l'any 1927 per la Caixa de Pensions. El projectà l'arquitecte barceloní Enric Sagnier i el construí l'empresari tarragoní Pepito Icart.
     La postal fou editada l'any 1929 per R. Gabriel Gibert (Pau de les postals).
     A la part més alta de l'edifici hi hagué Radio Tarragona.  La part baixa després va estar ocupada per una empresa comercial d'electricitat.


     En Gerard Chinchilla, fotògraf local, copsà aquesta foto a finals de la dècada del quaranta.
Bella postal de l'interior del Convent dels Carmelites.
    El 1917 se li afegí un cambril. Obra de l'arquitecte Josep Mª. Jujol que la guanyà per concurs.
    La imatge de la Verge de l'Altar Major fou cremada durant la Guerra Civil.  La nova, que aquí es veu, és de l'escultor canongí Salvador Martorell.
     El temple és d'una nau amb cinc arcades, 31 m. de llarg i 5 d'ample.  El 1963 s'hi afegí una nova nau de 30 m. de llarg, i foren tretes les columnes que destorbaven.


"Campaña de Navidad einvierno" de la Sección Femenina.  Membres preparant els paquets de sopa per repatir; al Garaig Cácharo al carrer de l'Assal.
Imatge: H. Vallvé - 1-12-1945 - C.I.T.



Plànol on s'aprecia la zona que va des del passeig de les Palmeres al carrer de l'Assalt
Fotografia del plànol del Depòsito General Topográficos de Ingenieros.
Imatge: autor desconegut, sense data

A l'esquerra carrer de l'Assalt entre el col·legi de les Teresianes i l'edifici ENHER, antic 
Imatge: autor desconegut - circa 1950 - Fons F. Adseries



Garatge carrer de l'Assalt cantonadaamb del carrer Estanislau Figueras - Imatge: Anton Roca - 1988


Carrer de l'Assalt - Edifici ENHER, antic edifici Caixa de Pensions - Imatge: 18-03-2021 



Carrer de l'Assalt - Edifici ENHER, antic edifici Caixa de Pensions - Imatge: 23-09-2021



Vista del carrer de l'Assalt des de la Rambla Nova  - Imatge: 17-05-2023



GABRIEL COSTA, Rafael; MARTÍN VIELBA, Òscar. «Aproximació a la topografia antiga de Tarragona». Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense, 2001, Núm. 23, p. 281-345, https://raco.cat/index.php/ButlletiArq/article/view/315278.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals.1 Rambla Nova i Passeig del Balcó 1890-1964, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.

BENAIGES, Jaume; CALLE, Rafael. Tarragona segle XX a travès de les postals. 5 Fora muralla, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1993.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.


dissabte, 11 de maig del 2024

ÒPTICA BUDESCA

 BOTIGUES

    La foto que il·lustra la postal, és feta del professional Millan, que substituí Pallejà quan aquest es retirà de la professió al carrer de la Unió núm. 18.
     La primitiva casa Budesca obrí les portes el 1897.  Estava situada tot tocant els magatzems de Ca la Carme; fins l'any 1934 en que es traslladà al capdamunt del carrer, al qual pertany la present postal.  Local d'estil racionalista, es va reformar totalment, ampliat i modernitzat d'acord amb les exigències dels anys 80’.  Va tancar definitivament el 15 de setembre 2023.

ÓPTICA BUDESCA 

 Fet a Tarragona, article de Ricard Lahoz 17-08-2022


Óptica Budesca: 125 anys al carrer de La Unió

Ortopèdia i Òptica Budesca va obrir el 1897 al carrer de la Unió, 34.  Foto cedida per la família

     El 18 d’agost de 1897, coincidint amb l’arribada de l’aigua de Sant Magí, obria portes al número 34 del carrer de la Unió l’ortopèdia i òptica Budesca. D’això fa ara just 125 anys.  Un aniversari que cal celebrar perquè són ben pocs els negocis familiars que arriben tan lluny en una ciutat com Tarragona.


El local va obrir la vigília de Sant Magí

       La història es remunta a finals del segle XIX, quan Antonio Budesca Llamas posa en marxa l’establiment, i també el taller mecànic situat al número 37 del mateix carrer de la Unió.  Anys més tard, el 1934, el negoci es trasllada al número 2, a tocar de la Rambla Nova, on va continuar atenent els clients habituals.

El negoci familiar es va traslladar al número 2 del carrer el 1934. Foto cedida per la família 

     Tres generacions de la família Budesca darrer el taulell.  Després del fundador vindria el seu fill Antonio Budesca Dalmau i dècades més tard, Eulàlia Budesca Lletja, que és qui regenta l’òptica en l’actualitat, sense l’apartar d’ortopèdia.  L’acompanya el seu marit, Veremon Bru, qui també ve d’una família d’òptics de Vilafranca del Penedès.

 

Tres generacions de la família Budesca darrere el taulell

     L’Eulàlia, de 70 anys, va assumir la gestió de la botiga el 1991 “Per tradició familiar”, reconeix.  Va estudiar òptica a Madrid, va ajudar el pare fins que es va jubilar i després ja va liderar el negoci amb el seu marit.  Els 125 anys són un motiu d”’orgull i alegria”, però amb una certa barreja de resignació perquè no hi haurà una quarta generació darrera el taulell.  Cap dels fills vol seguir els seus passos.

Aspecte de l’òptica la dècada dels 60, a tocar d’una rellotgeria. Foto cedida per la família

     “Ès llei de vida, ens fem grans”.  Sense precisa el quan, l’Eulàlia i el Veremon tancaran l’Òptica Budesca d’aquí uns mesos, potser l’any que ve.  S’ho prenen amb calma, no tenen pressa: “Fem horari més reduït, alguns dies tanquem per vacances i ens centrem en atendre el nostres clients fidels”, afirmen.  Per això, els darrers anys ja no han volgut emprendre reformes al local.

 

El negoci tancarà aviat per falta de relleu generacional

     Ni es plantegen un traspàs: “Sempre haurà estat Budesca.  L’avi la va obrir el 1897 i nosaltres la tancarem quan sigui”, explica l’Eulàlia al FET mentre el Veremon atén una clienta habitual que demana que li ajustin les ulleres.  I és que l’òptica i ortopèdia d’aquesta família és el negoci obert més antic del carrer de la Unió.  Després hi van la Farmàcia Sanromà (1908) i la Pastisseria Palau (1928), a punt de tancar.

Ubicació al número 2 del carrer de la Unió. Foto Ricard Lahoz.

     Primer, des del número 34, i després des del número 2, han estat testimonis dels canvis al carrer (“Ara la situació és vergonyosa”, critiquen) i a la professió d’òptic. “Tot ha canviat molt, i a pitjor”.  El comerç electrònic i l’entrada a la botiga de persones que només volen emprovar-se moltes ulleres ràpidament i marxar són factors que lamenten l’Eulàlia i el Veremon.

 

Els Budesca testimonien els canvis radicals en l’ofici

     Així que celebren els 125 anys de trajectòria amb discreció i retardant tant com poden el tancament d’un altre establiment emblemàtic del centre de Tarragona.  Una altra persiana baixada, a tocar de la Rambla Nova, contribuirà a entristir una de les històriques artèries comercials de la ciutat. Però, de moment, Òptica Budesca segueix oberta i millorant la vista de diverses generacions de tarragonins.

La banderola d’Òptica Budesca va ser un element característic del carrer de la Unió.
Imatge: Ricard Lahoz.






Óptica Budesca.  Carrer de la Unió, 2 - Imatges: diumentge, 4 de setembre de 2022




BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals.  Fora muralla, 5; E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1993.


PÀGINES