dissabte, 28 d’octubre del 2023

LES ESTÀTUES ENS PARLEN

 LES ESTÀTUES ENS PARLEN


LA TORRE DELS VENTS

La torre dels Vents - Plaça de les Corts Catalanes - 19-06-2017 i 21-08-2018

La torre dels Vents - Plaça de les Corts Catalanes - 1-03-2021 i 15-08-2022

La torre dels Vents - Plaça de les Corts Catalanes - 22-07-2023

     Plaça de Les Corts Catalanes
     Monument dissenyat per Antoni Mas Castelltort (Vila-seca, 1949)
     La torre esta nstal·lada a la rotonda de la plaça de les Corts Catalanes, inaugurada el 12 de febrer de 2006 per commemorar el final de les obres de l’ampliació de la Rambla Nova.
     És una gran estructura d'acer i enllumenat LED.  L’alçada és de 32 m, formada per un gran prisma suportat per una gran arcada parabòlica, coronada per un penell per determinar la direcció del vent i un parallamps.  Es complementa amb un complex sistema de il·luminació interna.


ZEUS - MURAL CERÀMIC

Mural cerámic - Edifici Zeus - Julio Bono - Imatge: 10 de juny de 2021

Autor: Julio Bono (Sagunt 1934 - Barcelona, 2017)
        Ubicació: Rambla President Lluis Companys, 14 - Plaça de la Generalitat- Tarragona
         L'edifici Zeus, projectat per l'arquitecte Josep García Pons, es va inaugurar l'any 1978.  El mural ceràmic, molt acolorit, fa divuit metres d'alt per cinc d'ample.  Ocupa el centre de la façana i la revesteix des de la primera a la sisena planta.









dimecres, 18 d’octubre del 2023

MARE DE DÉU DEL PORTALET

 TARRAGONA CAPELLETES

MARE DE DÉU DEL PORTALET

Capelleta de la Mare de Déu del Portalet - Imatge: 23 de setembre de 2021

Carrer del Portalet, 1

     Al segle XVII va estar col·locada aquesta imatge de la Mare de Déu de les Neus sobre la volta d'una casa del carrer del Portalet, motiu pel qual se la coneix entre el poble per la Mare de Déu del Portalet.

     Quan l'enderroc de l'arc anomenat portalet o portell a la fi del segle XVIII es va fer precís amb la nova alineació del carrer, enderrocar algunes cases velles i entre elles la casa on hi havia Mare de Déu de les Neus.  Llavors es va fer càrrec de la imatge la veïna Maria Blasi, cosa que va donar lloc a la protesta de la propietària de l'edifici enderrocat.  L'acord municipal d'enderroc d'aquest immoble es registra d'aquesta manera: "S'acorda l'enderroc de la casa de la vídua Teresa Martí, per eixample del carrer del Portalet".

     El 1794 la propietària Teresa Martí, vídua, reclama la imatge de la Mare de Déu del Portalet per "haver-se enxampat a terra una casa que posseïa al Portalet i sobre una volta es trobava la imatge" i haver-li manifestat l'Ajuntament que se l'oferia juntament amb el preu de la casa enderrocada.  La interessada fa constar que la imatge la té indegudament en el seu poder Maria Blasi i demana al Municipi que se l'obligui a lliurar-se-la.  L'Ajuntament no accedeix a la seva pretensió per no poder provar la demandant que la imatge de què es tracta sigui propietat de Teresa Martí, dient-se en l'acord consistorial que "Com que no podrà justificar la suplicant ser seva pròpia la Sagrada Imatge de la Mare de Déu del Portalet que demana, ni tampoc sigui cert se la prometés l'Ajuntament quan li va oferir els diners resultants de l'enderroc de la casa que posseïa en el lloc del Portalet.  Una vegada que els Individus del veïnat de la Plaça de la Font han manifestat i manifesten la major devoció i confiança en la mateixa Sagrada Imatge.  No pot tenir lloc la seva sol·licitud ".

Esquerra: La Mare de Déu del Portalet. (segle XVII).  Imatge: Vallvé
Dreta: ubicació de la Capelleta en la Tarragona del segle XVII. Dibuix: reconstrucció per Garriga Aloma.

     És de creure que per tallar aquestes discussions la Corporació Municipal es faria càrrec de l'esmentada imatge ja que així es desprèn de l'historial que figura en els llibres d'actes municipals d'últims del segle XVIII.

     El 1795 els veïns del carrer del Portalet creient-se amb més dret van reclamar la Mare de Déu del Portalet amb els seus adorns i joies, al·legant que li construirien una capelleta decent per la fervorosa devoció que tenen aquesta Sobirana Senyora Advocada i Protectora seva i de tot el seu veïnat.  La Municipalitat va accedir a aquesta súplica per entendre que la imatge havia d'estar en el mateix lloc que li va assenyalar la Corporació municipal quan es va enderrocar l'Arc del Portalet i en aquest sentit es resol que les joies que va entregar la vídua Maria Blasi passen a poder d'Ubaldo Vasallo perquè les lliuri al  a l'esmentada vídua sempre que siguin per adornar a la Mare de Déu del Portalet i que siguin retornades després d'haver servit, quedant designat per l'Ajuntament el tal Vasallo com a principal i únic dipositari, no només d'aquestes joies, robes i candeles que volguessin fer els veïns i devots.

Capelleta de la Mare de Déu del Portalet - Imatge: 23 de setembre de 2021

     La súplica feta pels veïns del Portalet a l'Ajuntament, el 1795 i encapçalada per José Bover, diu així:

     "Molt Iltre. Senyor Joseph Bover amb els sotasignats veïns d'aquesta ciutat amb el degut respecte a V.S. exposa: Que estant la Mare de Déu Santíssima nomenada del Portalet sense capella decent a la seva venerable Imatge per haver-se-la derrocat la que posteriorment tenia feta a compte dels expressats. o dels seus Majors amb els ornaments competents i regulars i desitjant la seva fervorosa devoció que tenen aquesta Sobirana Senyora Advocada i Protectora seva i del seu veïnat tot, ofereix a la seva catòlica Religió constituir-la una altra de nou (segons la capacitat del lloc) vestint-la d'e joies a proporció de la possibilitat dels expressats.  Per tant supliquen es digni possessionar-los de la Santa Imatge amb els seus adorns existents a la humil sol·licitud dels quals sembla els assisteix dret més que a cap altre, gràcia que espera merèixer del piadós celo de V.S. Tarragona 27 juliol de 1795. Joseph Bover, Pablo Pinet, Vicente Mateu, Joseph Donato, Luis Cusidó, Pedro Juan Vivas, Domingo Pinet”  D' aquesta súplica es fa ressò l' Ajuntament constant al Llibre d'Acords de l' any 1795 el que segueix:

     "S'ha fet present a Ajuntament un Memorial de Joseph Bover i altres veïns d'aquesta Ciutat en sol·licitud que se'ls concedeixi la Santa Imatge de la Santíssima Mare de Déu del Portalet nomenada del Portalet amb els seus adorns existents, respecte d'estar sense Capella per haver-se revocat l'antiga, que en construiran una altra a les seves expenses com és de veure de la Còpia d'aquest Memorial que es lligui sota senyal 161.  En la seva vista ha resolt Sa Senyoria que les joies de la Mare de Déu del Portalet que va lliurar la vídua Maria Blasi es lliurin a Ubaldo Vasallo, constituint-se a aquest com se'l constitueix en principal i únic dipositari de tals joies i perquè les vagi entregant sempre que ho sol·liciti aquesta vídua per a guarniment de la Mare de Déu del retornant-se-les després d'haver servit.  I que al Memorial es posi el decret següent: No sent conforme que es tregui la Mare de Déu del Portalet del lloc i nínxol que li va destinar l'Ajuntament quan es va enderrocar l'Arc on tenia la seva capella, sempre que els suplicants desitgin esplaiar la seva devoció amb la mateixa Mare de Déu podran lliurar les joies, robes i candeles que agraden en augment i major lustre de la Mare de Déu i de la seva indicada Capella a Ubaldo Vasallo a qui ha constituït l'Ajuntament, dipositari i principal recaptador d'elles".

Ubicació de la Capelleta de la Mare de Déu del Portalet - Dibuix per F. Ros

     El 1851, l'arquebisbe Antonio de Echanove, arquebisbe de Tarragona va concedir Indulgències als fidels que oressin davant d'aquesta imatge.  Aquesta concessió o privilegi està expressat en els termes següents:

     "L'Excm. é Ilmo. Sr. Antonio de Echanove Zaldivar Arquebisbe de la Santa Metropolitana i Primada Església de Tarragona, ha concedit vuitanta dies d' Indulgència a tots els fidels que devotament resen una Salve o una Ave Maria davant la Imatge de la Mare de Déu de les Neus.  Tarragona 4 d' agost de 1851".  Aquest decret eclesiàstic es pot llegir adossat a la capelleta en qüestió.

     La imatge, pròpia del segle XVII és una bona escultura.  La capella està ben cuidada i el nínxol cobert amb una vitrina i il·luminada interior.  Instal·lada la capelleta a la casa número u del carrer del Portalet i en passar l'immoble a ser propietat del veí de Tarragona, el Sr. Juan Vidal Mayli, van determinar emportar-se la Mare de Déu al seu nou domicili del carrer Major núm. 35 on la va tenir a la seva custòdia fins a la seva mort.

Capelleta de la Mare de Déu del Portalet - Imatge: 23 de setembre de 2021

     La Mare de Déu del Portalet torna al seu lloc el 1911 on continua en l'actualitat per decisió de la que va ser nova mestressa de l'immoble o sigui de la casa núm. 1 del Portalet i filla del mort i abans nomenat propietària, Àngela Vidal Corabina la qual fins a la seva mort ocorreguda als anys 70' del segle XX i amb ajuda dels veïns,  tenia al seu càrrec les despeses de conservació i entreteniment.


SALVAT i BOVÉ, j.: Las capillitas votivas en   las calles de la Tarragona Medieval, Escaire, Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Catalunya, 1981.









 


  


  


dissabte, 7 d’octubre del 2023

CAPELLETA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER

 TARRAGONA CAPELLETES

MARE DE DÉU DEL ROSER

Capelleta de la Mare de Déu del Roser - Carrer de la Merceria 12 - 23-09-2021

     7 d’octubre festa de la Mare de Déu del Roser. Era un dels cultes tradicionals més populars a Andorra, a Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol.  Però per què era tant significada aquesta festa?  Per què se celebra el 7 d’octubre?  Per explicar-ho s’ha de tenir en compte el seu origen com a festa pagana, la seva incorporació en el calendari litúrgic catòlic, la creença en un miracle històric, el culte mitjançant la creació d’esglésies, capelles i altars i la seva veneració social fonamentada en la creació de confraries i l’organització de processons.  Al llarg d’aquest article es vol donar resposta a aquestes qüestions a partir d’un recull d’informacions extretes de diverses publicacions en línia relacionades amb aquest culte i d’altres informacions procedents del Servei  de Patrimoni Cultural d’Andorra.


L’origen del culte: el roser del mes de maig

     L’origen de la festa és molt probablement d’origen pagà i es pot associar a la plenitud de la primavera quan comencen a florir les roses. 

     En la tradició grega, la rosa és una de les flors dels déus, nascuda d'una gota de sang de Venus, en punxar-se el peu amb una espina.  Una altra versió dins la mitologia grega la concep com a inicialment blanca, i es va tenyir de vermell a causa de la sang d'Adonis (en al·lusió al pas de la llum blanca de l'alba a la rosada de l'aurora).  L'associació rosa-sang és present en la llegenda catalana de sant Jordi i en el símbol cristià de les ferides de Jesús.

     En moltes cultures, la rosa és el símbol primaveral per excel·lència.  Vinculada des de molt antic als conceptes d'amor i de bellesa - i especialment la femenina- no ha d'estranyar, doncs, que el cristianisme associés la rosa amb el personatge femení que encarna aquestes màximes virtuts, la Mare de Déu.  Des dels seus orígens la festa se celebra el 8 de maig.  El seu nom prové del mot 'roser', que tant fa referència a la planta (roser) com al rosari en català.

     S’atribueix a sant Domènec de Gúzman, fundador de l’orde dominica, l’origen d’aquesta devoció i la institucionalització del res del rosari (per això sovint, junt a les representacions de la Mare de Déu del Roser, hi apareixen sants dominics com: Domènec, Ramon de Penyafort o Tomàs d’Aquino.  El culte i devoció al Roser o a la Mare de Déu del Roser fins a la fi del s. XVI és limitat als convents dominics i a llur àmbit d'acció. Malgrat això, sembla que en realitat aquesta advocació fou introduïda per un sant bretó, anomenat Alain de la Roche, que va viure a finals del segle XV.

 

El Roser d’octubre

     El trasllat de la festa del Roser al més d’octubre es fonamenta en una llegenda històrica.  El 7 d’octubre del 1571 la Lliga Santa va guanyar a les tropes turques en la coneguda batalla de Lepant.  Aleshores es cregué que fou per la intervenció de la Mare de Déu del Roser.  Així ho declarà el papa Pius V i ho amplià el seu successor Gregori XIII, que proclamà del dia 7 d'octubre el dia de la Mare de Déu del Roser.

     A partir del segle XVII proliferen les esglésies, capelles i altars sota la invocació de la Mare de Déu del Roser a Catalunya i Andorra i l'existència d'un ofici dedicat a fer rosaris.

https://www.diaridetarragona.com/tarragona/las-capillitas-de-la-part-alta-sobreviven-pese-al-descuido-20210201-0076-AIDT202102010076

El Culte i la devoció

     Les creacions de les confraries feren aparèixer en totes les esglésies un altar i una capella del Roser, quasi sempre afegit a les velles esglésies romàniques, com a annex, cobert de nerviacions gòtiques amb una clau de volta amb la Mare de Déu i l'infant envoltats d'un rosari o cercle de roses.  La imatge que representa la Mare de Déu del Roser porta normalment un rosari a les mans i també sol anar guarnida de roses.

     La rosa fou sempre la flor típica dels confrares i eren beneïdes i repartides entre ells pel Roser de Maig, dit també festa de la Rosa.

     Una altra forma de devoció a la Mare de Déu del Roser era a través de les processons.  Les grans processons religioses eren per les festes del Roser i el rosari de l'aurora.  Malgrat tot han desaparegut gairebé completament les confraries del Roser i el seu ric folklore i és una devoció que ha disminuït palesament davant l'empenta renovadora litúrgica moderna. 

     Els goigs del Roser son uns dels més antics i d'abast més general i conegut:

     Vostres goigs amb gran plaer cantarem Verge Maria Puix la Vostra Senyoria és la Verge del Roser.  Déu plantà dins vós, Senyora, lo Roser molt excel·lent, quan vos feu mereixedora de concebre'l purament, donant fe al Missatger que del cel vos transmetia, Déu lo Pare que volia fóssiu Mare del Roser.  Del Sant ventre produïda la planta del Roser verd, fou de àngels circuïda i servida amb gran concert, i restà pur i sencer vostre Cos amb alegria, quan parís en la establia lo Celestial Roser.. Tradicionalment, s'invocava:

“Verge Santa del Roser, feu que en aquesta casa no hi hagi ni poc ni massa, però si el just per viure bé”.


La devoció del Roser a Andorra

     La Contrareforma dona a les devocions marianes (Mare de Déu del Roser, Immaculada Concepció, Mare de Déu del Dolors, del Remei o del Carme, .) un gran protagonisme i, per això, són presents a totes les parròquies andorranes. A les parròquies de la Massana i Ordino encara se celebra aquesta festivitat.

     A Canillo antigament durant el dia de la Mare de Déu del Roser és portava a terme una processó que sortia de l’església, passava pel carrer major de Canillo i arribava fins el pont de Santa Creu, la qual organitzava la confraria del Roser.  

 

La Cadireta i la imatge de la Mare de Deu del Roser a Canillo

     A l’església parroquial de Sant Serni de Canillo és troba una cadireta processional barroca, dedicada a la mare de Déu del Roser . És una cadireta característica del segle XVII, tallada en fusta, policromada i daurada, que presenta columnes dòriques amb el fust tallat en punta de diamant, volutes i decoracions a base de caps d’àngels i pedres de colors.  Consta d’un tabernacle, a l’interior del qual hi ha la imatge de la Mare de Déu del Roser, dempeus, amb el Nen Jesús al costat esquerre.  La Mare ha perdut el rosari, que és un dels atributs que la identifiquen (etimològicament el rosari designa una corona de roses i sovint les denes del rosari es representaven com a roses blanques i vermelles) i també pot portar un ram de roses. El Nen duu la bola del mon a la ma esquerra i amb la dreta, beneeix.  Totes les parròquies devien tenir la seva cadireta processional amb la imatge de la Mare de Déu del Roser, però en l’actualitat només se’n conserven tres i només la de Sant Serni de Canillo i la de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana es conserven completes (tant la imatge com el  tabernacle), ja que la de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino, només conserva el tabernacle.

Mare de Déu del Roser - Parroquia de Sant Serni de Canillo (Andorra)

     Com passa amb la majoria de festivitats religioses aquest culte s’ha perdut i ara són només un record llunyà, que fins i tots algunes persones grans ja no recorden haver-lo celebrat.  Per sort les festes dels rosers de la Massana i Ordino, de forma més lúdica que religiosa, tornant als seus orígens pagans, ens recorden que aquesta festivitat va ser molt important al llarg del temps i li donen pervivència encara en els nostres dies. Tot i que la celebrin al més de juliol.


Domènec Bascompte Grau - Historiador i arxiver del Comú de Canillo


PÀGINES