divendres, 1 de desembre del 2023

CAPELLETA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ i SANT ANTONI DE PÀDUA

 TARRAGONA CAPELLETES

LA IMMACULADA CONCEPCIÓ

i

SANT ANTONI DE PÀDUA

Capelleta de la Immaculada Concepció i Sant Antoni de Pàdua - 23-09-2021

Carrer d’en Talavera 2

     El 21 gener de 1619, festivitat de Sant Fructuós, la Universitat literària, es dirigeixen a la Catedral amb el cabdill municipal i poble per prestar el jurament de reconèixer i el misteri de la Immaculada Concepció de Maria com a dogma catòlic,. gairebé segle i mig abans de la definició dogmàtica feta el 8 de desembre de 1854 pel Papa Pius IX.

     En acció de gràcies pel cessament de l'epidèmia el 1650, s’institueix la processó matinal al santuari extramurs de la Mare de Déu del Miracle, el dia de la Puríssima Concepció.

Capelleta de la Immaculada Concepció i Sant Antoni de Pàdua - 23-09-2021 i 13-11-2023

     La Mare de Déu Immaculada Patrona del "Col·legi de sucrers, cerers i adroguers", fundat al Convent de Sant Francesc on tenien altar propi.  A principis de segle XX es conservaven les capelletes a les botigues de Can Segura al carrer de Carnisseries Velles, a la cereria de Guardiola (a) Corderet, a la de la Merceria i a la fideueria den Recasens a la Plaça de la Font.

     La nit de la Puríssima, els forners i oficis similars no podien treballar perquè segons la llegenda popular, la pasta floria i no era pròpia per al consum.  És la llegenda de la puresa o de la pasta florida.  Els establiments del ram obsequiaven la clientela, amb coca ensucrada els forners, amb talls de poncem els pastissers, els cerers candeletes, els fideuers ametlles torrades i els adroguers hòsties de colors.

Imatges: 13 de novembre de 2023

     El barri jueu tenia quatre entrades, sense comptar amb la porta que comunicava l'aljama hebrea amb l'exterior, (portella dels Jueus).  Les dues portes per on es comunicava el barri jueu pel nord, eren el Forat Micó (carrer d’en Granada) i l'ARC DE TALAVERA, situat al final d’aquest carrer.  Al carrer Talavera nº 2 es troba la Capelleta formada per una estampa de rajoles on figura representat Sant Antoni de Pàdua, patró del Gremi dels perayres (ofici de teixidor de la llana) així com els venedors de teles i draps que tenien per patró a Sant Antoni de Pàdua.

     En la seva mateixa confraria hi havia els cardadors de llana i tintorers, barreters, teixidors de lli, matalassers, teixidors d'estamenya abaixadors (ofici abaixar el pèl dels draps de llana tot tallant i igualant el pèl sobresortint amb unes grans tisores ... i moliners de draps).

Ubicació de la Capelleta de la Immaculada Concepció i Sant Antoni de Pàdua. Carrer d'en Talavera a l'entrada del barri jueu. Anys 70. Dibuix a la ploma per Riera Pàmies.

     La capelleta va ser destruïda parcialment a pedrades l'any 1936.  De totes formes, va ser possible la seva reconstrucció pels professors i alumnes de l’Escola-Taller d’Art de Tarragona.

     Sant Antoni de Pàdua comptava amb molts devots, ja que no només tenia la seva capelleta votiva al carrer de les Moles si no que al carrer d’en Talavera li va ser dedicat un passadís amb entrada per la Plaça del Fòrum i sortida a la plaça de la Peixateria Vella: les Voltes de Sant Antoni de Pàdua.  Per la seva intercessió s'aconsegueix dels presos, la seva llibertat, cura els muts i cecs, ens lliura d'incendis i tempestes, cura la gota, consola i alleuja els paralítics, leprosos i malalts d'altres mals com metge celestial. 


SALVAT i BOVÉ, J.: Las capillitas votivas en las calles de la Tarragona Medieval, Escaire, Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Catalunya, 1981.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES