dimecres, 6 de desembre del 2023

MARE DE DÉU DE LES NEUS o DE LA BONANOVA

TARRAGONA CAPELLETES

MARE DE DÉU DE LES NEUS 

O DE LA BONANOVA

Capelleta de la Mare de Déu de les Neus - Imatge: 17 de novembre de 2023 

Carrer de Sant Llorenç 18

     El cronista Morera escriu que a la Capella dels claustres de la catedral de Tarragona que estava dedicada al segle XV a Sant Bernard, hi havia al seu altar un quadre a l'oli del sant fundador de l'Orde Cistercenc.

     Aquesta particular devoció del veïnat del carrer de Sant Llorenç es deu al gran contingent de famílies de gent de mar que vivien en aquest sector de la part vella de Tarragona.  Tal vegada, un favor rebut, donaria lloc a la instal·lació de la capelleta de barri.  L’arquebisbe Tomás Costa i Formiguera concedeix 80 dies d'Indulgència als fidels diocesans seus que resin tres Ave Marías davant la Santa Imatge de Tarragona.

    En l'estampació que va fer Francisco Arís é Hijo, a principis de segle XX, dels Goigs en honor de Maria Santíssima de la Bonanova, venerada als claustres de la Santa Església Catedral de Tarragona, es llegeix els següents versos que confirmen la nostra presumpció. 

Del mar sou fulgent estrella 
a qui mira el navegant 
amb onades tranquil·les davant 
sou per a ell, Mare de Déu bella 
en el naufragi us implora
i al port sou amada 
Mare nostra immaculada 
del cel i terra, Senyor  
doneu a l'ànima atribolada  
la Bona Nova que implora.

Goigs de la Mare de Déu de les Neus o de la Bonanova de la Capella dels Claustres de la Catedral de Tarragona-  Estampació Francisco Arís i fill.  Segona meitat del segle XIX.

     Els Goigs en alabança a Mare de Déu de la Bonanova que es venera a l'Església Parroquial de Sant Gervasi (Barcelona), figuren ornamentats amb dos vaixells velers.

     El culte i devoció a la Mare de Déu de la Bonanova és general a Catalunya i Balears, donant-se aquest nom  a un dels barris de Sant Gervasi a la ciutat comtal a l'Església Parroquial de la qual es venera amb tal títol una antiga imatge de la Mare de Déu. 

Capelleta de la Mare de Déu de les Neus - Imatge: 17 de novembre de 2023 

     Tot i el trasllat massiu a Tarragona, de les famílies de pescadors al barri del Serrallo, efectuat en el darrer terç del segle XIX, el veïnat tarragoní d'aquesta part alta de la població ha conservat aquesta particular devoció a la Mare de Déu de les Neus, tant és així que en la premsa de la localitat es registra les funcions solemnes que els devots tarragonins dedicaven el dia 5 d'agost a la Mare de Déu de les Neus o de la Bonanova en la seua Capella dels claustres de la Catedral Metropolitana de Tarragona.

     La Mare de Déu, advocada dels estralls de la guerra, de les pestes, de la fam, de les persones necessitades i de tots els mals i desfetes que es produeixen a la terra i sobretot invocada pels navegants en els seus moments d'apurament o de perill.

Capelleta de la Mare de Déu de les Neus - Imatge: 25 de novembre de 2023 

     Aquesta capelleta està situada a la casa nº 18 del carrer de Sant Llorenç.  Fins a l'any 1936 els veïns del barri l'enlluernaven amb un fanalet d'oli.  Aquest costum va haver de ser forçosament interrompuda per la Guerra Civil en què va ser totalment destrossada quedant només l' arc de fusta amb rematada angular i restes de l'antic quadre pintat a l'oli que el van deixar d'impossible restauració.  El propietari de l'immoble i artista tarragoní D. Ramon Soler Icart e va restaurar la capelleta, va pintar un nou llenç de la Mare de Déu de les Neus, còpia exacta de la pintura que es conserva a la capella dels claustres de la Catedral.  El dia 5 d' agost de 1944 va tenir lloc la benedicció de la capelleta.  

Capella gótica del Claustre (1414) presidint pel quadre a l'oli de la Mare de Déu de les Neus o de la Bonanova pintat entre el segles XVIII i XIX

     El 1967 es restaura novament la capelleta, sota els auspicis de la Comissió de Cultura de l'Ajuntament, sent portat el quadre a l'oli que estava una mica deteriorat i descolorit a l'Escola Taller d'Art, per a la seva reparació, sent inaugurada l'abril del mateix any en ocasió de la Setmana Santa i Pasqua.


SALVAT i BOVÉ, j.: Las capillitas votivas en las calles de la Tarragona Medieval, Escaire, Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Catalunya, 1981.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES