divendres, 26 d’agost del 2022

L'ESTÀTUA DE MERCURI

ESCULTURES PÚBLIQUES I MONUMENTS

ESCULTURES FINS A 1938 

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 1 de juny de 2021

L’ESTÀTUA DE MERCURI

     En aquest mateix indret existia un pou al segle XV.   A l'any 1860, l'Ajuntament vol urbanitzar la plaça i construir-hi una font monumental.  Es proposa col·locar una barana de ferro al voltant de l'espai que haurà d'ocupar la futura font.


L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 3 de març de 2021 

      El 15-12-1865, l'arquitecte Francesc Barba i Masip, va presentar el projecte de la font amb quatre cignes i una escultura sobre columna.  Es va decidir que la imatge representés Mercuri, déu romà del comerç.


L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 20 de setembre de 2021 

     El desembre de 1865 es va col·locar l'estàtua de Mercuri, obra de Bernat Verderol, sobre una columna estriada de marbre blanc, envoltada per una garlanda de flors a la part superior, feta per l'escultor Cantó.  A sota hi havia un pedestal de planta quadrada, on Antoni Miró esculpí quatre medallons; dos d'ells representen l'escut de Tarragona, un altre els símbols de les ciències i les arts, i el quart els atributs del comerç; a sota del pedestal, hi posaren una pilastra de secció octogonal.  Mercuri tenia una corona alada al cap i descansava el seu braç esquerre sobre un carreu, sostenint amb la mà el caduceu, símbol del comerç. 


L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 6 de desembre de 2021

     Durant la guerra (1936-1939), l’onada expansiva de una bomba d’aviació que caigué molt a prop, afecta l’estàtua que era de terrissa, que es va esmicolar i arrencar, restant al seu lloc la pilastra, el pedestal i la columna.

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 20 de setembre de 2021

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 6 de desembre de 2021

     L’Ajuntament va encarregar a Salvador Martorell (La Canonja 1895 – Tarragona 1968), la realització d’una nova escultura que es col·locà el 28 de desembre de 1959, sense la columna de suport.  La nova imatge de Mercuri tenia dos metres d’alçada i estava feta en pedra d’Hontoria (Burgos).  El 26 de febrer de 1993 se substituí per una de nova, fosa en bronze pels tallers Ginfer de Reus, traslladant l’anterior al Castell de Masricart de La Canonja.

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 1 de juny de 2021

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 26 de novembre de 2022

L'Estàtua de Mercuri - Plaça dels Carros - 4 de desembre de 2022






CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Retrat de dos homes i una dona vestits amb indumentaria finals del segle XIX, principis del segle XX a la plaça dels Carros.  Al fons, monument a Mercuri amb l'antiga barana de la font provinent de la plaça de la Font.  Imatge: Autor desconegut - CIT

Monument a Mercuri a la plaça dels Carros.  Al fons. el carrer Apodaca.  S'hi veu un grup de comerciants vestits amb indumentaria de finals segle XIX principis del segle XX 
Imatge: Autor desconegut - Inicis segle XX - CIT

Plaça dels Carros.  S'hi veu un grup de comerciants asseguts davant de l'escultura de Mercuri.  A l'esquerra l'estació de Reus.  Imatge: P. Pallejà - C.I.T.
 

Vista general de la plaça dels Carros.  A l'esquerra l'estació de Reusi el monument a Mercuri.
Imatge: autor desconegut - C.I.T.



Plaça dels Carros.  Al fons carrer d'en Apodaca - Imatge: autor desconegut - 1920 - C.I.T.


Visita de Salvador Dalí a Tarragona.  Motiu: actes per commemorar el bimil·lenari de la ciutat.  Desfilant carrosa en forma d'elefant a la Plaça dels Carros 
Imatge: Chinchilla - 17 d'agost de 1973 - Centre d'Imatges CIT





RAMON ALOGUÍN PALLACH










GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003

Centre d¡Imatges de Tarragona - C.I.T.

ALOGUÍN PALLACH, R. : Plaça dels Carros.  Autoritat Portuaria de Tarragona.  Drudis i Virgili Editors, 2020




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES