divendres, 26 d’agost del 2022

ROGER DE LLÚRIA

ESCULTURES PÚBLIQUES I MONUMENTS

ESCULTURES FINS A 1938 

Monument a Roger de Llúria vist des de la Rambla Nova - 31 de maig de 2021

ROGER DE LLÚRIA

     Els Llúria (o Lloria) eren un llinatge d'origen calabrès. Roger de Llúria va néixer a Scalea (Calàbria) vers el 1250, i arriba a terres catalanes el 1262, acompanyant la seva mare, que era dida i dama de Constança de Sicília. El motiu del viatge fou el casament de Constança amb el fill de Jaume I, el futur rei Pere II.

Monument a Roger de Llúria vist des del Balcó - 19 de setembre de 2015

     L'any 1270 el rei Jaume feu donació a Roger de la Vall de la Seta, a la comarca valenciana del Comtat, i sis anys més tard el nomenà alcaid de Cocentaina i li encarregà el repoblament del lloc.

     El 1283 Pere II el nomenà almirall de la flota catalana i, com a tal, s'enfrontà victoriosament amb la flota de la cort dels Anjou, als napolitans i als tunisencs. Tal vegada la victòria amb més ressonància fou la que obtingué contra els francesos a les Illes Formigues i al coll de Panissars (1285). La Mediterrània occidental fou, durant anys, el principal escenari de les seves accions victorioses, tot i que lluità també a les illes gregues durant el regnat de Jaume II. Morí a València, el 1305, i està soterrat a Santes Creus, als peus del sepulcre de Pere el Gran, a qui havia servit amb fervor.

     El monument que Tarragona va dedicar a Roger de Llúria és, per la seva concepció, la seva grandària, i l'impacte que ha exercit a l'espai urbà, el més destacat de la ciutat. L'autor de l'escultura fou Fèlix Ferrer i Galceran.

Monument a Roger de Llúria vist des de la Rambla Nova - 22 de juliol de 2021

     L'estàtua presenta molts del trets característics del romanticisme tardà, entre els quals es troba la idealització de personatges històrics. Félix Ferrer aconseguí plasmar la suposada força física i temperamental del personatge, imprimint al mateix temps un realisme que queda reflectit en diversos detalls de l'obra.

     Inicialment, l'escultura, havia d'anar col·locada al primer replà de l'escala principal del Palau Municipal (aleshores compartit amb la Diputació), però tothom s'adonava que la seva envergadura exigia un lloc més ampli, i es proposà fer-li un pedestal digne i ubicar-la al començament de l'aleshores Rambla de Sant Joan de cara al mar.

     La Diputació va cedir l'estàtua a l'Ajuntament, que és comprometé a la construcció del pedestal, tasca que s'encarregà a l'arquitecte municipal Ramon Salas i Ricomà i al contractista d'obres Josep M. Rossell.

     Durant l'estada de Ferrer a Roma, la Diputació li va encomanar fer fondre l'escultura en bronze, però quan finalment, el febrer de 1889, aquesta arribà a Tarragona procedent de Civittavechia, ni tan sols quedaven diners per pagar les despeses del vaixell que l'havia transportat.  L'afer s'arreglà gràcies a la donació de dos diputats que renunciaren al seu sou durant dos mesos.

Monument a Roger de Llúria vist des de la Rambla Nova - 22 de juliol de 2021

     Superades totes les dificultats, es va col·locar la primera pedra el monument el 19 d’agost de 1889, amb una gran solemnitat, participant als actes fins i tot un vaixell de la Marina de Guerra, que llança les tradicionals salves d’ordenança.

     El 23 de desembre de 1889 es posà l’escultura de Roger de Llúria sobre el pedestal.  Fins al darrer moment hi hagueren propostes de col·locar-la mirant el mar, però això hagués ocasionat que “donés l’esquena a Tarragona”.  Aquesta qüestió es tornà a plantejar al llarg dels anys, i fins i tot l’agost de 1955 l’Ajuntament demanà informes sobre la possibilitat de girar-la.

     El 15 d’octubre de 1985 retiren l’estàtua per restaurar-la a la Foneria Artística Ginfer de Reus, i el 13 de desembre següent tornà a ocupar el seu lloc.  El 1989, amb motiu del centenari de  la seva inauguració, es va col·locar una bastida envoltant el monument, per tal de permetre contemplar la figura de l’almirall de ben a prop.

     Com passarà després amb molts monuments de Tarragona, el dedicat a Roger de Llúria va ocasionar una gran polèmica, sobre la seva ubicació, principalment per causa de la seva grandària, però al llarg dels anys ha esdevingut un dels símbols de la ciutat.

PEDESTAL - 1889

  

     Al pedestal s’emprà pedra de llisós del Llorito en el basament i altres parts importants, i floresta de  de Vimbodí i del Llorito, per a la resta.  Del treball del pedestal destaquen les àncores amb les cadenes i els escuts dels Llúria i de Tarragona, tot i que al projecte original  figurava que aquest segon havia de ser del de Catalunya.  Ferrer va fer també uns relleus representant el rei Pere II i un combat naval, però no es col·locaren fins a 1890.


POSTALS

Monument a Roger de Llúria
     Un altre aspecte de la Tarragona
tranquil·la la trobem en aquesta vista en la què veiem la gent tot passejant a l'ombra dels arbres a la tarda.  Cal destacar, en primer terme, les minyones i els soldats. Postals editades a Barcelona per Indústria Fotogràfica L.B. de les quals en coneixem 18 números diferents.


Monument a Roger de Llúria
     Vet aquí una postal, editada a Girona per A. Mauri, guarnida d'un requadre modernista que juntament amb la magnífica cal·ligrafia, del qui el 1905 la va escriure, converteix la postal en una peça de gran elegància.  Postal editada a fi del segle passat aprofitant un clixé anterior a 1884 puix que el baluard de Cervantes, el qual veiem a l'esquerra, fou enderrocat  el febrer de l'any ans esmentat.


CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Col·locació de la primera pedra del pedestal del monument de Roger de Llúria.  Hi assiteixen les autoritats municipals, entre elles, l'alcalde Manuel de Orovio i Mestre
Imatge: autor desconegut - 19-08-1889 -  C.I.T.



Monument a Roger de Llúria - Imatge: Gabriel Torres - C. 1892 - C.I.T.



Monument a Roger de Llúria
Imatge: autor desconegut - C. 1895 - Fons Lluís Soler - C.I.T.





Trasllat del monument de Roger de Llúria per restaurar-la
Imatges; Chinchilla - 15-10-1985 - C.I.T.









Instal·lació de l'estàtua de bronze, Roger de Llúria, al pedestal, després del procés de restauració
Imatges: Cine Foto Vallvé - 13 de desembre de 1985 - C.I.T.







Commemoració del centenari de l'estàtua de Roger de Llúria
Imatges: Cine Foto Vallvé - 23-12-1989 - C.I.T.


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola, Tarragona, 2003.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals.1 Rambla Nova i Passeig del Balcó 1890-1964, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES