dissabte, 3 de desembre del 2022

CARRER DE SANT DOMÈNEC

EL CORRAL I LA FUSTERIA

CARRER DE SANT DOMÈNEC

     Noms que ha tingut:
       S. XIV a S. XVI: Carrer de la Fusteria
       S. XVI: La Fusteria vella / Carrer del forn d'En Castelló
       S. XVII a S. XVIII: Carrer del forn d'En Aleu / Innominat
       S. XIX a S. XXI: Carrer de sant Domènec
       S. XIX: Carrer del Circ romà
       S. XIX: Carrer dels Llimoners

     Pren aquest nom, en el segle XIV o abans, de l'ofici de fusters allí establerts.

     Els registres més antics són de les primeries del segle XV:  

     a) Casa a la plaça dels Sedassos, confrontant “amb el carreró den Boix, amb el carrer de la fusteria, i amb dita plaça”

     b) Un forn del Corral confrontant “a parte ante cum vico fusteria”

     c) Un alberg al Cap de la Fusteria

     Al cap de cent anys es troba que es deia “la fustaria vella”.  Així, en el Llibre de Fogatges de 1515 es pot llegir el registre: “La plaç dels Cedaços i la fustaria vella”.  En ella sols hi apareix un fuster.

     En la segona meitat del segle XVI apareix una altra varietat en la seva nomenclatura: “lo carrer del forn den Castelló”.   Cosme Castelló i Antoni Castelló vivien en el Corral segons el Llibre de Fogatges de 1496 de l'Arxiu Històric Municipal de Barcelona.  Per això donaren nom al carrer.

     Un canvi de l'amo en el típic forn del Corral, motivà una nova variant en la nomenclatura esmentada; i és aleshores, que a finals del segle XVII i a començaments del segle XVIII surten anotacions atenyent al “Carrer del forn d'En Aleu”.

     De totes maneres es troba innominat en algun registre oficial de centúria: “Calle que sigue de la Plaza de los Zedazos a la esquina de la calle que va al convento de Dominicos”.

     Els forners que varen popularitzar-se foren:

       Isidre Aleu (Llibre del Mitg Tall-1715)
       Domingo Aleu (Cadastre de 1763)
       Andreu Aleu (Cadastre de 1770)
       Domingo Aleu (Catastro de 1810)

     El nou convent de Frares Predicadors dedicat a san Domènech de Guzmán introduí posteriorment un altre canvi en el procés històric de la nomenclatura d'aquest carrer.  I és per aital motiu, que des de la primera meitat del segle XIX s'anomena: “Carrer de sant Domènec”.

Carrer Sant Domènec - H. Vallvé - 1961 - CIT

     Les retolacions transitòries del segle XIX li dedicaren una làpida de commemoració ben merescuda: “Carrer del Circ romà”.  L'arena del Circ venia enclavada, precisament, dintre de l'àrea d'aquest carrer.  N'hi ha prou amb recordar que les veïnes Escales d'En Arbós i de Sedassos son relíquies de les seves graderies.  És per això que el nom esmentat li era escaient.  I sobre tot, quan els Frares Predicadors ja es trobaven força commemorats en la vella nomenclatura urbana-tarragonina.

     Actualment (meitat s. XX), encara per part de la gent molt vella, és anomenat el “Carrer dels llimoners”, nomenclatura popular commemorativa d'alguns arbres llimoners plantats, allí, en certs horts o corrals urbanitzats en el segle XIX: la nomenclatura datava d'aquella centúria.


Imatges: M. Victoria Suárez Barral - 2 de desembre de 2021

PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES