dijous, 29 de desembre del 2022

DIC DE LLEVANT

LA RUTA PATRIMONIAL DEL PORT DE TARRAGONA

 26 de gener de 2021

DIC DE LLEVANT 1790-2007

     L’any 1790 s’iniciava la construcció del dic de Llevant seguint els projectes de Juan Ruiz de Apodaca i Joan Smith.

     Des d’aleshores fins a la darrera ampliació, que finalitzà l’any 2007, el dic ha arribat als 4.850 m de llargada.

26 de novembre de 2022

     A finals del segle XVIII representants de la societat tarragonina dirigiren al rei Carles III un projecte de rehabilitació del port de la ciutat.  Després d’un fort litigi amb alguns pobles del Camp de Tarragona, l’any 1789 Tarragona obtenia l’aprovació per començar les obres.  Constituïda la Junta Protectora de les Obres del Port, l’any 1790 s’iniciaven els treballs partint d’un eix principal, el dic de Llevant.

     Tot i que en un primer moment no es preveia la utilització de presidiaris per donar suport a les obres i a l’explotació de la pedrera, entre els anys 1792 i 1884 un grup de condemnats a penes menors vingueren dels presidis de Cartagena, Saragossa, Barcelona, o Alacant per a treballar-hi.

Obres de prolongació del dic de Llevant.  (APT. Pallejà, cap a 1909) 

     Els inicis de la construcció no foren fàcils.  La pedra, de dimensions variables, es transportava fins a les obres amb carros estirats per bous i mules.  Les més grans eren mogudes amb el “burro”, una plataforma de fusta que feien lliscar sobre corrons engreixats amb sabó.  Anys després, s’utilitzà un tramvia que des de la pedrera transportava els grans blocs fins al moll (actual dic de Llevant), passant per la plaça dels Carros; i també s’hi instal·laren algunes grues, com la Titán.

Fotografies: 26 de novembre de 2022

     Durant tot el segle XIX, el dic de Llevant anà creixent arribant a superar els 1.400 m de llargada.  Al segle XX la prolongació del dic continuà amb diferents projectes que contribuïren a donar-li la fisonomia actual, una infraestructura portuària adaptada a les noves necessitats socials, com la darrera actuació (2015) que l’ha convertit en Kilòmetre 0, un espai per al lleure i l’esport.


ESCODA MÚRRIA C. i TOLDRÀ DALMAU, M.: La ruta patrimonial del Port de Tarragona, Autoritat Portuaria, Drudis i Virgili Editors, 2020.



   26 de novembre de 2022   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES