dimecres, 7 de desembre del 2022

EL PORTAL DEL ROSER

 MIRALCAMP

Portal del Roser  des de la Via de l'Imperi Romà - Imatge: 15 d'octubre de 2021


EL PORTAL DEL ROSER

     Noms que ha tingut:
     S. XIII - S. XIV: Portal sobirà dels Predicadors
     S. XIV - S. XVII: Portal de Predicadors
     S. XVI: Portal de Sant Domènech
     S. XVII - S. XXI: Portal del Roser

Portal del Roser i entrada al Passeig Arqueològic 
Imatge: Hausser y Menet - 1892 - C.I.T.

     El Portal del Roser és el que comunica la vella Ciutat de Tarragona amb el Camp, sortint des de la Plaça del Pallol.  

     L'any 1368 el Consell de la Ciutat acordà baixar l'altura de lo sobirà dels Predicadors per raons de defensa i per reial manament d'En Pere IV.  El portal se'n deia sobirà per raó de la seva posició topogràfica i qui no diu si en consideració al portal ciclopi veí, el qual podia esser qualificat de portal jussà dels Predicadors.

Portal del Roser i muralla ciclòpia - Imatge: autor desconegut - 1935 - C.I.T.

     La nomenclatura la prenia del Monestir antic de Frares Dominicans, extra-murs, edificat al seu davant.

     Era, aquest, un lloc de consigna en el segle XIV, per tal d'estar a l'esguard dels malfactors de la població.  Per això en les Resolucions Consulars de 1374 s'ordenava “que tot hom sia aparellat ab ses armes a la hora del seny del ladre al portal de Preycadors”.  Altra Resolució de 28 d'abril de 1508 establia que “per la seguretat i custòdia de la ciutat sia solament obert lo portal contínuament de nit i die, ço és lo portal de Preycadors, etc.”.

     La mateixa nomenclatura persevera en les centúries XV-XVII.

     També en la primera meitat del segle XVI pren nom del gloriós titular del Convent i sant fundador de l'Ordre de Frares Predicadors, segons es pot deduir del Capbreu de les Poncelles.

Portal del Roser  des de la plaça del Pallol - Imatge: 15 d'octubre de 2021

     En el segle XVII una nova i curiosa nomenclatura extensiva a la davallada podia oferir algun dubte.  La cita protocol·lària de 1604, després d'haver registrat certa casa, fa remarcar la seva confrontació.  Les dues anotacions no es refereixen, però, al mateix portal.  La segona nomenclatura correspon al Portal de Fra Menors; i el tros de davallada des del Portal del Roser al Portal de Fra Menors, va dir-se: Davallada del Portal de Jesús.

Portal del Roser  des de la plaça del Pallol - Imatge: 15 d'octubre de 2021

     I aquesta porta històrica, a partir del segle XVII, conserva avui la nomenclatura de Portal del Roser pel mateix motiu inspirador del nom de la baixada.  

Portal del Roser  des de la plaça del Pallol - Imatge: 15 d'octubre de 2021

     El Nuevo Repertorio, etc., de l'any 1736, és per aquesta raó que registra el Carrer del Portal del Roser per a significar la Baixada.


POSTALS

     En temps de la foto, el passeig com a tal no existia. Era carretera amb uns escanyolits arbrets al costat.  No fou fins el temps de l'alcalde Olivé que començà a adquirir l'aspecte actual, però amb la columna romana al mig posada em temps de l'alcalde Lloret.  Collat a la muralla s'hi veu un angle de ferro que servia per pesar les portadores que entraven a la ciutat en temps de la verema.
     A la dreta, la important portella ciclòpia al peu de la muralla.  El portal del Roser o de Predicadors, que era plaçat, ans de construir-se la Falsa Braga, a la baixada del Roser, davant de l'Arc de Toda (1707).


     El portal del Roser, tretes les seves portes el 1916, fou batejat així per tenir a la vora el convent dels frares dominics.  El portal es tancava a boca de fosc i els pagesos, sobretot, havien de córrer a deixar la feina del camp si no volien quedar-se a dormir al ras o en alguna barraca de la finca.  Al fons del portal s'albira l'actual barriada amb una transformació impressionant.



PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAGES, J I CALLE, R.: Tarragona segle XX a través de les postals. Casc Antic nº 3, Impremta Pijoan, 1991.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES