divendres, 5 d’abril del 2024

QUINTA DE SANT RAFAEL

TARRAGONA PARCS i JARDINS

Quinta de Sant Rafael - Imatge: 5 d'abril de 2024


QUINTA DE SANT RAFAEL

 

Parc Rafael Puig i Valls s/n (Parc de la Ciutat)
Arquitecte: Juli Maria Fossas Martínez
Data de projecte: 1913
EDIFICI registrat Inventari del Patrimoni Modernista


Quinta de Sant Rafael - Imatges: 12 de setembre de 2018

     Marià Puig encarregà la construcció d’un edifici per al seu germà, l’enginyer forestal Rafael Puig i Valls (Tarragona, 1845-1920), per fer-lo servir com a residència de repòs, quan aquest ja es trobava força debilitat per l’arterioesclerosi que patia, que va acabar causant la seva mort el 5 de gener de 1920. Va néixer com un espai de descans, harmonia i contemplació, ja que en el seu inici es trobava als límits del perímetre urbà, a tocar dels masos i dels cultius, a la vora del riu Francolí.


Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 5 d'abril de 2024

     És un habitatge unifamiliar aïllada que consta de planta baixa i una planta alta, de la qual destaca, a la façana principal, el petit atri d’accés i les dues torres desiguals, disposades amb clara simetria. Les dues cúpules estan revestides de ceràmica de color, força rica en la cresteria de l’edifici.  La torre situada al nord està rematada per una cúpula que forma arestes de racó de claustre i està folrada de ceràmica vidrada de vius colors blaus i blanc. La torre de l’esquerra recorda a les torres medievals, però la decoració és pròpia del Modernisme.  El revestiment de la façana imita un parament isòdom de pedra de carreu.  Per damunt de les finestres del primer pis, que no tenen cap decoració, hi ha una franja de ceràmica que indica el començament de la barbacana, amb una barana molt distingida feta amb decoració floral, el dibuix de la qual es repeteix arreu de la casa.


Quinta de Sant Rafael - Imatges: 12 de setembre de 2018

     S'ha de fer referència a la gran quantitat de flors disposades a les reixes, les garlandes de les finestres, el ferro forjat de la barana i la ceràmica utilitzada, tot amb l’estil propi de la Sezession vienesa.  També destaca el brocal del pou, fet amb pedra natural perfectament treballada, igual que el detall de forja que el corona.


Quinta de Sant Rafael - Imatges: 12 de setembre de 2018

     En el seu inici aquesta finca comptava amb un brollador d’aigua favorable per a la plantació de diverses espècies d’arbres. No podem oblidar que Rafael Puig fou el promotor de la festa de l’arbre a la nostra ciutat i l’any 1898 va instituir la “Fiesta del Árbol” a tot l’Estat espanyol.  El disseny de l’arquitecte Fossas va ser força ambiciós ja que va projectar un enorme jardí amb diverses espècies vegetals, la distribució del qual recordava els jardins romàntics anglesos. Aquest jardí conduïa a la casa, on una porta monumental amb les inicials “P V” donava accés a la finca. Fins i tot l’entrada la decorà amb cinc pinacles rematats amb ceràmica vidrada i, al lateral de la finca, delineà una escalinata monumental a un costat de la torreta.


Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 9 de febrer de 2023

     L’any 1944, ja sent propietari Josep Maria Valls Regàs, l’arquitecte Josep Maria Monravà López va modificar l’obertura de la façana principal amb la col·laboració de l’aparellador Antoni Artusa Coma.  Més endavant va ser adquirida per l’Ajuntament de Tarragona a José Luis Peña Méndez, el darrer propietari.  L’ús definitiu per a aquesta petita joia arquitectònica, executada per Pau Armengol en només un any i amb un pressupost de vint mil pessetes, és acollir el Centre d’Educació Ambiental i d’Interpretació del Patrimoni Natural de la Regidoria de Medi Ambient. Existeix un projecte de restauració de l’arquitecte Miquel Orellana datat els anys 2009-2010 per tal d’acollir aquest centre. 


Fira al Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 10 de març de 2021


Fira al Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 13 de març de 2023

Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 21 de juliol de 2021

Parc Rafael Puig i Valls (Parc de la Ciutat) - Imatges: 21-07-2021 i 5-04-2024




POSTALS

     Jardins i façana de la Quinta de Sant Rafael propietat dels germans Puig y Valls, uns pioners de l'arquitectura i de l'urbanisme mediambiental.  Aquest espai es conserva actualmente el que es coneix com parc de la Ciutat.
     L'Associació d'Amics de la Festa de l'Arbre, edità un conjunt de 10 postals, l'any 1918, que feien referència a la Quinta de Sant Rafael, lloc avui condicionat, per part de l'Ajuntament, com a parc públic.
     L'edifici de la Quinta de Sant Rafael era íntegrament d'estil modernista, de planta baixa, planta i dues torres desiguals.  Tenien les cúpules revestiment de ceràmica de colors i l'edifici és molt ric en cresteria ornamental.  Envoltada de jardins, arbres fruiters i flors era, aquest, un lloc meravellós, propietat dels germans Puig i Valls.


     Observeu en aquesta postal, el desastre pel resultat de la mala poda dels plataners!  Malgrat això, la façana posterior i tot l'edifici era una joia arquitectònica.  Va estar construït el 1912 per l'arquitecte Julian Maria Fossas.
     La finca era "l'asil d'ocells, paradís de flors i arbres, i llar tranquil.la dels seus moradors", segons es desprèn de les paraules dels germans Puig i Valls.


     Hall de la Quinta Sant Rafael 
     Els interiors de l'edifici eren sumptuosos i força elegants; tot del més pur estil modernista.
     La foto ens mostra una de les estances, el rebedor de la casa, amb cadires d'estil imperi.


     Fals pebrer o pebrer bord anomenat dos germans Quinta San Rafael - (Tarragona)
     Els germans Rafael i Marià, gaudint plegats de la placidesa de la seva finca prop del Francolí.
     Rafael era el més gran.  Era enginyer de Montes, amb molts alts càrrecs.  Va ser l'iniciador, a la ciutat, de la Festa de l'Arbre.  Fou diputat a Corts. Morí el 1945. Marià, però, era advocat i pagà les obres de l'ermita de Sant Magí.  Té una obra extensa publicada: "Viaje a América".
     La família Puig i Valls, tenien un gran patrimoni a la ciutat, entre d'altres: la muntanya de l'Oliva, la masia de l'Àngel, en un estat actual deplorable, el Pont del Diable, la Quinta de Sant Rafael ... La Quinta passà molts anys d'abandó i decadència. Ara, però, condicionada serveix d'esbarjo públic.
     L'Ajuntament, el 1925, donà el nom d'Avinguda dels Puig i Valls, en honor dels germans que contribuïren a l'embelliment de Tarragona, a la baixada de la muntanya de l'Oliva.



BUQUERAS BACH, Josep Maria; El modernisme a Tarragona, Silva Editorial, 2015, pàgines. 85-87.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. 5 Fora muralla, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1993.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES