dimecres, 12 d’abril del 2023

ALTRES FONTS

FONTS DE TARRAGONA

ALTRES FONTS 


54-1-2 FONTS A LA RAMBLA NOVA

Font de ferro a la Rambla Nova davant del carrer Lauria - 26 d'agost de 2021
Font de ferro a la Rambla Nova davant del carrer Fortuny  25 de maig de 2021 

     Amb la Revolució Industrial varen aparèixer les fonts de ferro colat.  Són senzilles fonts de carrer, fetes en sèrie, amb una decoració sòbria que també es repeteix.  Les més antigues de les que es conserven, i alhora també les més conegudes, són les que es troben a la Rambla Nova, davant del carrer Llúria i del carrer Fortuny.  S'hi varen col·locar a inicis del segle XX, en substitució d'unes altres, menys artístiques, que es van traslladar a altres indrets de la ciutat.


FONT A LA PLAÇA PRIM

Font de ferro amb vaixell - Plaça del General Prim - 26 d'agost de 2021

     A la plaça Prim n'hi havia una de finals del segle XVIII, i a començament del segle XX fou reemplaçada per l'actual de ferro colat.  Cap al 1980 la font fou desplaçada uns metres i s'hi afegí un vaixell fos en ferro.  Durant uns anys hi hagué el costum, entre els soldats de lleva, d'enganxar-hi els candaus dels seus armaris en finalitzar el període militar.  


FONTS AL CARRER DELS REBOLLEDO, AL PARC SAAVEDRA, A LA PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES i ALS JARDINS DE LA RECONCILIACIÓ

Font de ferro i basa de pedra - Carrer dels Rebolledo - 27 de gener de 2023
Font de ferro i basa de pedra - Parc de Saavedra - 6 de febrer de 2023

Font de ferro - Plaça de les Peixateries Velles - 18 de novembre de 2021
Font de ferro i basa de pedra - Jardins de la Reconciliació - 29 de gener de 2023

     Altres antigues fonts de ferro colat es poden veure també al carrer dels Rebolledo, al Parc de Saavedra, a la plaça de les Pescateries Velles i als Jardins de la Reconciliació.  Fins a principis del segle XXI, n'hi havia una també al capdavall de l'avinguda d'Estanislau Figueras, davant del carrer de Sant Antoni Maria Claret.


FONT DE PEDRA - ESTANISLAU FIGUERES

Font al pati del Col·legi Saavedra - Dècada dels 50'
Imatge de Josep Barroso Salvador - TARRAGONA ANTIGA 

     Les fonts de pedra, més costoses que les de ferro, no han proliferat tant, i algunes, fins i tot han anat desapareixent.  Una de les que havien estat més utilitzades, sobretot per la mainada, estava ubicada al capdamunt de l'avinguda d'Estanislau Figueras, adossada a la paret del pati del Col·legi Saavedra, abans de les obres del nou edifici.


FONT DELS QUATRE GARROFERS

Font dels Quatre Garrofers (1956). Foto de Gaspar Ros - Arxiu TARRAGONA ANTIGA

     L'any 1935 es projectà reformar l'entorn dels Quatre Garrofers, situats en una cruïlla de camins que menaven a l'Oliva, Camí de l'Àngel i Muntanyeta de Sant Pere.  Les obres d'urbanització i embelliment de l'indret començaren l'estiu d'aquell mateix any i es van acabar després de la guerra.  Consistiren en la construcció d'uns bancs per seure i d'una font d'un metre i mig d'alçada, feta amb còdols de riu sobre una pilastra d'obra, amb una petita pica al davant.  Malgrat la seva modèstia, fonts com aquesta eren molt útils als caminants i, amb el temps, esdevingueren habituals llocs de passeig pels afores de Tarragona.  Les obres de la carretera de circumval·lació i de la prolongació de l'avinguda de Catalunya esborraren de la geografia urbana aquest indret.


FONT AMB LLEÓ - TORRE DE L'ARQUEBISBE

Font amb Lleó - Torre de l'Arquebisbe - Passeig Arqueològic 
Fotografia de Guillermina Centellas Zaragoza (1948) - TARRAGONA ANTIGA  

     L'any 1933, a la urbanització del passeig Arqueològic, es va instal·lar, davant la torre del Paborde o de l'Arquebisbe, una petita font amb una escultura de marbre d'origen romà que representa un lleó; aquesta figura, que es troba sota un antic escut de Catalunya, era molt apreciada pels tarragonins de l'època. 


FONT DE PEDRA I ESCUT - TORRE MINERVA

Font de pedra i escut de Tarragona . Torre de Minerva - 3 de març de 2023

     Trenta-un anys després, AL 1964, a la vora de l'anomenada torre de Minerva o baluard de Sant Magí, hi col·locaren l'escut de Tarragona que hi havia a l'antiga font del Llorito.  


FONT i ESCUT - TORRE DE L'ARQUEBISBE

Font de pedra i escut de 1680 . Torre de l'Arquebisbe - 29 de gener de 2023

     El mateix any 1964, amb motiu de les obres de millora del passeig, també es va posar, a prop de la torre de l'Arquebisbe, una font amb un altre vell escut de la ciutat, a sobre del qual hi ha gravada la data de 1680.


LA FONT DE L'ANTIC JARDÍ D'EN MAGINET

Font del Maginet al Parc del Miracle (1970) - Dibuix de Pere Camarasa 2002

     Cap al 1959, als jardins del Parc del Miracle, s'hi col·locà una gran pedrota en forma de roca, de la qual brollava aigua simulant una déu, per omplir el petit estany on aleshores s'alçava l'estàtua de Maginet, i la plaça Imperial Tàrraco se'n feu una altra d'idèntiques característiques. 


LA FONT DEL PARC DEL MIRACLE


Font en forma de pinya al Parc del Miracle - Dibuix de Pere Camarasa - 2002

     Al Parc del Miracle, vora l'antic estany de les Tres Granotes, construïren amb còdols una petita font en forma de pinya allargada.


FONT DE PEDRA 
PLAÇA DE MOSSÈN QRAMON i VINYES

Font de pedra - Plaça de Mossèn Salvador Ramon i Vinyes - 28 de gener de 2023

     Entre els carrers d'en Vilarroma, de les Cuirateries i d'en Ventallols han habilitat una nova plaça, anomenada de Mossén Salvador Ramón i Vinyes, en un espai que quedà lliure després d'enderrocar unes cases ruïnoses, allí hi van col·locar una font de pedra, austera, d'estil cubista, sense cap adornament ni gràcia, té una pica escarransida que no té lloc ni per a un càntir.  Aquesta font recorda la que hi havia a la platja del Miracle, és una font solitària, perquè, per molta gent que hi passa ningú li fa cas, ja que qui té set va a veure al bar més proper, a prop d'ella han posat un pedrís allargat de grans dimensions perquè puguin seure els avis per fer la xerrada.


FONT DE LA PLATJA DEL MIRACLE


Font a la platja del Miracle - Dibuix de Pere Camarasa Brunet - 2002

     Aquesta font és totalment de pedra i el terra de bolets de riu.  Es passava quasi tot l'any solitària, menys els mesos d'estiu que és quan els banyistes se'n recordaven d'ella.


FONT DELS JARDINS DE LA PUNTA DEL MIRACLE

Font dels jardins de la Punta del Miracle - Dibuix de Pere Camarasa Brunet - 2002

     En uns acollidors jardins amb un parc infantil ben condicionat hi trobàvem aquesta romàntica font on semblava que et convidava a veure un glopet d'aigua, hi havia un canaló entre les pedres i una basseta que l'arreplegava, estava formada de pedres grosses formant un harmoniós conjunt.


FONT DE PEDRA - PLAÇA DEL PALLOL

Font de pedra . Plaça del Pallol - 29 de gener de 2023

     A la plaça del Pallol, l'any 1961 se substituí la vuitcentista font de ferro colat, per una altra de pedra, molt senzilla, però més adient amb el seu entorn històric.


QUATRE FONTS DE PEDRO ALEJANDRO SALAS


FONT TARRAGONA AGRÍCOLA (desapareguda)

Font a la Rambla Lluís Companys davant Casa Bloc Guad-el-Gelú
Autor: Chinchilla - Arxiu fotogràfic - AHCT - 18-11-1971


FONT TARRAGONA PESQUERA (desapareguda)
Font a la Rambla President Lluís Companys davant Diario Español
Autor: Chinchilla - Arxiu fotogràfic - AHCT - 4-04-1971

FONT TARRAGONA INDUSTRIAL - LA FLORESTA

Font instal·lada actualment al barri de La Floresta - 15 de febrer de 2023


FONT TARRAGONA TURÍSTICA - EMATSA
Font instal·lada actualment davant les oficines d'Ematsa - 25-02-2023 

     L'any 1970, per embellir el darrer tram de la Rambla Nova (aleshores avinguda Conde de Vallellano), i l'avinguda President Companys (aleshores Pius XII), es construïren quatre fonts dissenyades per Pedro Alejandro Salas, delineant municipal, que pretenien ser un símbol de l'expansió de la ciutat en tots els àmbits.  Consten d'un bloc rectangular de marbre travertí, d'on surt l'aigua que cau a diversos nivells, fins a formar una petita bassa.  A la part frontal, sobre el brollador, tenen una vistosa placa de ceràmica amb el nom de Tarragona i motius al·lusius als quatre sectors a què es van dedicar cadascuna: Agricultura, Pesca, Indústria i Turisme.  Les dues primeres desaparegudes i les dues últimes, ubicades a l'antiga avinguda de Vallellano, foren desmuntades a inicis dels anys noranta, en iniciar-se les obres del pàrquing; la dedicada a la Indústria es va traslladar posteriorment al barri de La Floresta i la de Turisme recuperada en el any 2020, restaurada i instal·lada a l'entrada de les oficines de EMATSA.


FONT RÚSTICA AMB RAJOLES - BONAVISTA    

Font de pedra i rajoles - Plaça Major de Bonavista - 15 de febrer de 2023

     Els primers anys setanta, per tal de contrarestar les crítiques dels moviments d'oposició al règim, les autoritats franquistes es preocupaven per dur una bona política d'aparador, en la qual les inauguracions d'obres era un fet gairebé constant.  Així, si el dictador inaugurava edificis d'ús públic i pantans, les autoritats d'àmbit local feien col·locar fonts i làpides commemoratives, i alguna escultura, i inauguraven també obres d'utilitat pública, amagant, tot sovint, la vergonya de no haver-les realitzat abans.  En aquest context sociopolític, el 15 d'agost del 1971 es va fer a Bonavista la inauguració oficial de les obres de construcció del dipòsit regulador d'aigua, de la xarxa de clavegueram i llums, i d'una font amb pedra rústega i rajoles de ceràmica, a la plaça Major del barri.


FONT DE PEDRA - EL SERRALLO

 
Font al carrer Trafalgar de El Serrallo - 9 de febrer de 2023

     També era corrent inaugurar obres per les festes majors, ja fossin de la localitat o dels seus barris.  Així, el 28 de juny de 1972, per les festes del Serrallo, es va inaugurar una font al carrer Trafalgar, amb motius mariners i portuaris, dissenyada pel delineant municipal Pedro Alejandro Salas.  


DUES FONT AL PASSEIG DE LES PALMERES (desaparegudes)

Fonts del Passeig de Les Palmeres - 7  de setembre de 1972
Autor: Vallvé - Arxiu fotogràfic AHCT

     Pedro Alejandro Salas, també, fou l'autor del grup de fonts col·locades, dos mesos després, per les festes de Sant Magí, al passeig de les Palmeres. Eren tres piles de diverses alçades, fetes en acer inoxidable, amb un petit brollador a la part superior. Les actituds incíviques d'alguns, i la presència d'ocells, que en feren el seu abeurador particular, ocasionà que les condicions higièniques de les fonts no fossin les correctes i l'any 1994 es van retirar en remodelar-se el passeig.


FONTS DE BACUS - PLAÇA DEL FÒRUM

Fonts a la Plaça del Fòrum - 2 de febrer de 2023

     Clourem aquest petit repàs d'inauguracions, esmentant que, el 18 d'abril de 1973, es col·locaren a la plaça del Fòrum, a la vora de l'edifici del nou mercat, dues fonts amb les piques de marbre i amb sengles reproduccions dels relleus en bronze del rostre del déu Bacus, trobats dos anys abans, allí mateix, en unes excavacions.


FONTS A DOJO

Font a la Plaça de la Font - 9 de febrer de 2023
Font al carrer d'en Comte de Rius / carrer d'August - 29 d'agost de 2021


Font a la Rambla Nova / C. Enginier Cabestany - 24 d'octubre de 2022
Font a la Rambla Presidente Francesc Macià - 30 de novembre de 2022


Font a la Rambla Lluís President Lluís Companys - 2 de desembre de 2022
Font a la Plaça de la Constitució de Bonavista - 15 de febrer de 2023


Font a la plaça d'en Anselm Clave - 14 de setembre de 2022
Font a la plaça del Mercat - 21 de març de 2023

     Cap a finals dels anys setanta, l'aigua és escassa, amb un alt grau de salinitat i les fonts esdevenen peces d'un “mobiliari urbà” del qual no se'n pot fer ús.  Es reprodueixen antics models, com a la plaça de la Font (1979), que és gairebé idèntica a les de la Rambla, però amb quatre aixetes, i es torna a reproduir a la cruïlla Comte de Rius-August (1987) i al darrer tram de la Rambla Nova, tocant al carrer Enginyer Cabestany (1994).

     També es van instal·lar reproduccions de les primeres fonts de la Rambla Nova amb les dos aixetes a la Rambla President Lluís Companys, a la Rambla President Francesc Macià, a la plaça de la Constitució de Bonavista, a la Plaça d’en Anselm Clavé i la plaça Corsini.


FONT AL PARC DE LA CIUTAT

 Font al Parc de la Ciutat - Avgda. Ramon y Cajal - 10 de febrer de 2023

    Al final de la dècada dels vuitanta, amb l'arribada d'aigua provinent del mini transvasament de l'Ebre, minva considerablement el mal gust de l'aigua de Tarragona i les fonts es poden tornar a utilitzar per beure-hi.  Quan se'n col·loquen de noves, s'empra altre cop la modesta però pràctica font de ferro colat, amb el model ja tradicional esmentat abans, o amb un disseny més innovador, com la del Parc de la Ciutat i la de l'Arrabassada. 


FONTS AL PASSEIG DE LES PALMERES

Dues fonts al Passeig de les Palmeres - 29 de gener de 2023

     Al passeig de les Palmeres, després de la seva remodelació (1994), s'instal·len dues fonts que consisteixen en un gran broc, d'on cau l'aigua a terra, sobre un reixat.


FONTS A LA MUNTANYA DE L'OLIVA

Fonts a la Muntanya de l’Oliva - 8 de febrer de 2023

   Finalment, i per completar la major part de les tipologies de fonts de Tarragona, cal esmentar les de la Muntanya de l'Oliva que, fins que no va arribar l'aigua de l'Ebre, en proporcionaren de relativa qualitat als tarragonins.


FONTS DEL CEMENTIRI 

Fonts davant de l’esplanada del Cementiri - 8 de febrer de 2023

     L'any 1987 es varen construir unes altres fonts, més assequibles, davant de l'esplanada del Cementiri.  A diferència de les anteriors, les noves es van dissenyar pensant que eren també un element ornamental, i es van col·locar dintre de cinc fornícules, on hi ha, en ceràmica, els escuts de Catalunya i el de les demarcacions de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona.



GISBERT i CANES, Joan.- Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003

CAMARASA BRUNET, Pere.- Les fonts de Tarragona.  Les fonts dels records. Sugrañes Editors, 2002

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES