diumenge, 9 d’abril del 2023

JESÚS DE LA PASSIÓ

MISTERIS DE LA SETMANA SANTA


JESÚS DE LA PASSIÓ

Llavors Pilat els el va entregar perquè fos crucificat. Prengueren, doncs, Jesús, i, portant-se ell mateix la creu, va sortir cap a l’indret anomenat Lloc de la Calavera, que en hebreu es diu Gòlgota.
(Joan 19,16-17)
 

Processó de Divendres Sant  - Jesús de la Passió - Divendres 15 d'abril de 2022

Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió
Dimecres Sant / Divendres Sant
Església de Sant Agustí

     Imatge tallada en fusta de cedre i policromada realitzat per l’escultor tarragoní Jordi Amenós Basora.

Jesús de la Passió - Imatge 1940-1973 - Felipe Coscolla - 1973

     El pas, és una rèplica de la primera imatge de la Germandat de l’autor Felipe Coscolla de l’any 1940 que malauradament es perdé en un incendi el 1973.  Representa a Crist amb la Creu al coll damunt l’espatlla esquerra, i es sostinguda per la mà del mateix costat.  El braç dret el té aixecat assenyalant el cel amb el  dit índex estirat.  El cos, mig nu, l’intenta cobrir una túnica que cau en plecs barrocs fins a terra.  La cama esquerra, al descobert, amb una gran ferida, és més avançada.  El peu esquerre queda calçat mentre el dret resta desprotegit amb la sandàlia perduda damunt la peanya.  La corretja d’aquesta sandàlia acaba en un cos de serp (que representa el mal) que fuig en una direcció oposada derrotada pel caminar de Crist.  Una gran corda sosté el rètol amb la inscripció “I.N.R.I.”, la sentència dictada per Pilat.  

     Va sortir en processó per primera vegada el Dimecres Sant, 19 març de 2008.

     Actualment participa a la Processó del Rosari del Dolor, el Dimecres Sant i a la Recollida i Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

 La peanya 

     Realitzada en fusta d’iroco, i dissenyada pel mateix escultor, va ser tallada pel l’ebenista reusenc Josep R. Blasco. Aquesta peanya es composa per un frontal pla rematat amb motllures, per situar diferents enreixats que son intercalats per les creus de la Germandat.  A la part més baixa es recupera la sortida en diagonal.  Actualment és portat a espatlles per 20 portants (12 interiors i 8 ganxos).

Els anteriors passos

     La imatge original de Jesús de la passió, en el qual està inspirat l’actual, era una magnífica talla amb fusta de flandes i policromada de l’escultor aragonès afincat a Barcelona Felipe Coscolla Plana (Graus, 1880 – Barcelona, 1940).

     Felipe Coscolla va tallar la imatge l’any 1940 i va ser la seva obra pòstuma, doncs l’autor va morir tràgicament assassinat per un aprenent del seu taller pocs mesos desprès de lliurar la imatge a la germandat.  L’autor va cobrar per la  imatge i la peanya (també realitzada per l’autor) 10.000 pessetes.

     Era una talla molt expressiva.  Representava Jesús amb la creu al coll, alçant un braç amb gest interpel·lant; el cos, vigorós, dreçat, ple d'energia, sublim i apocalíptic.  Se separava del relat evangèlic, que parla de tortura, passió i sofriment.  

     Malauradament, aquesta imatge no tenia un lloc fix on resguardar-se durant l’any i després  de recórrer diversos llocs (entre ells l’església de Sant Joan), el 1966 va ser traslladada a uns magatzems situats al carrer Pau del Protectorat. Concretament va romandre dos anys als tallers Roman i després al magatzem de paper “Manufactures Mestres”, lloc on la nit del 28 d’agost de l’any 1973 va desaparèixer engolit per les flames d’un incendi provocat per un curtcircuit.  Del pas, només en queda actualment un bloc de fusta carbonitzada on encara es pot entreveure la majestuositat del que va ser una magnífica talla.

     Desprès d’un intent infructuós de recuperar l’antiga imatge a partir de les restes calcinades, no va ser fins l’any 1987 que la germandat va poder adquirir una nova imatge de “Jesús de la Passió”.  Aquesta nova imatge, sòbria i austera va ser realitzada al Taller olotí Jaume Pla.  Realitzada en motllo de guix i policromada, de mides més petites que l’anterior imatge, va resultar ser el revulsiu que necessitava l’entitat per a la seva revifalla.  Aquesta imatge, coneguda popularment per “El Barrufet”, va ser portada a coll per germans voluntaris fins l’any 1992, any en que va ser substituïda per una de nova.

     El tercer pas de ‘Jesús de la Passió’, va ser obra de l’escultor Lluís Maria Saumells Panadés (Gironella, 1915  - Tarragona, 1999).  La imatge estrenada l’any 1994, de bastidor, va ser realitzada en motllo, de resina sintètica ignífuga.  Saumells modelà una imatge que no carrega l'accent, ni en la sofrença, ni en la força activa.  És un Jesús que allarga la mà.  Una obra d'art d'autor, i significat profund de caritat cristiana.  L'artista va trenar-li una corona d’espines natural que li cenyia el cap.  L’estilització de l’obra i les mans del Crist li van donar una particularitat molt especial a la imatge (típica en tota l’obra de Saumells), però tot i així, la gent encara recordava amb nostàlgia la gran imatge de Felipe Coscolla, mai igualada en la seva expressió.

Processó de Divendres Sant  - Jesús de la Passió - Divendres 15 d'abril de 2022

     En un intent de recuperar la imatge històrica original, la junta decidí retirar el Crist de Saumells i encarregar una nova talla.  El 8 de març de 2008 el pas va desfilar per última vegada tot donant el relleu en l’acte de benedicció del nou pas d’Amenós.

     Actualment, el “Jesús de la Passió de Saumells” es pot contemplar en una capella lateral de l’església de la comunitat religiosa de les Carmelites descalces de Sant Josep i Santa Anna, en el monestir del carrer de la  Mare de Déu del Carme de la Part Alta de Tarragona.


http://setmanasantatgn.blogspot.com/p/imatges-i-passos.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES