dijous, 13 d’abril del 2023

ESCULTURES ENTRE 1939 i 1976

ESCULTURES PÚBLIQUES i MONUMENTS

ESCULTURES ENTRE 1939 i 1976

     Aquest capítol comprèn el període que s'inicia amb l'entrada de les tropes del general Franco a Tarragona, el 15 de gener de 1939, i es clou mig any abans de les eleccions legislatives de juny del 1977.  A finals dels anys trenta, els límits urbanitzats de la ciutat eren les muralles, el final occidental de la Rambla i el port.  Al carrer Ramon y Cajal s'iniciava la carretera que portava a València i al voltant de la Plaça de Toros i de l'actual avinguda de Rovira i Virgili començaven els terrenys agrícoles.


Bombes sobre Tarragona.  Font Ufficio Storico Maggiones dell’Aeronautica Militare 
USAM, Roma (cedides pel CEHI).

     Els bombardejos franquistes sobre Tarragona (1937-1939) van inutilitzar una gran part de la zona portuària, les instal·lacions ferroviàries, la Tabacalera, CAMPSA, i altres petites indústries.  Els atacs aeris destruïren un centenar d'edificis i causaren danys a més de cinc-cents.  Es pot dir que, més d'una quarta part de les construccions de la ciutat havien quedat seriosament afectades. Són ben il·lustratives d'aquella situació, les paraules del periodista Lluís de Salvador, en marxar cap a l'exili:

     “A la Història [...] quedarà enregistrat el martiri de Tarragona, com un dels casos més característics de la brutalitat totalitària [...] que ha merescut ser l'objectiu d'una obra sistemàtica de destrucció per part dels països estrangers que han intervingut a la Guerra d'Espanya, sense cap consideració al seu gloriós passat i a la seva condició de ciutat oberta i pacífica”.  


Bombarders italians Savoia volant sobre Tarragona.  
Font Ufficio Storico Maggiore dell’Aeronautica Militare – USAM, Roma (cedides pel CEHI).

     Si els anys de la guerra foren dramàtics per al país, els de la postguerra ho varen continuar sent, sobretot per als vençuts, que s'hagueren d'enfrontar a una severa repressió que per a molts significà l'exili, la presó, o fins i tot la mort.  Per a una gran part de la població que va sobreviure foren anys de por i de foscor, de fam i privacions.

     En l'àmbit urbanístic, es començà per intentar refer tot el que havia estat destruït per les bombes (estació de ferrocarril, port, edificis d'ús públic, indústries, magatzems...) i donar solucions, al principi molt precàries, al problema de l'habitatge.

Caserna de Sant Agustí – 1908 – Alberto Anguix Fornós – 
Arxiu de Lluis Bonancia - Tarragona Vintage


Cuartel General Contreras inaugurat el 5 de desembre de 1946
Foto de Antoni Vives Sendra (1950) - Arxiu Tarragona Antiga


Presó Provincial - Francisco Monravà Soler (1942-1951) - 15 de juny de 2021

     Al llarg dels anys quaranta i cinquanta, es va aprofitar per fer noves edificacions als solars que havien quedat buits a causa dels bombardejos i s'emprengueren algunes mesures urbanístiques rellevants, com l'enderrocament de la caserna de Sant Agustí que anys després possibilità l'apertura de la plaça de Verdaguer.  També es varen construir unes noves casernes. ara desaparegudes, a l'avinguda de Catalunya i una nova presó a l'avinguda República Argentina.  Seguint un projecte iniciat el 1933 i aturat per la guerra, es completà la urbanització dels passeigs de circumval·lació al voltant de les muralles, i es reprengué la tasca, iniciada també anys enrere, de recuperar part del patrimoni històric romà (Amfiteatre, Fòrum, Pretori...).

     A la dècada dels seixanta a Tarragona hi hagué un gran creixement del sector industrial i el turisme passà de ser un fet aïllat a esdevenir un fenomen de masses.  Tot això promogué una gran expansió urbanística: urbanització del litoral, obertura de nous carrers, construcció de nous edificis, i expansió de la ciutat cap a ponent, on es creen els primers barris de la perifèria que van ocupant antics terrenys agrícoles.


Inauguració del "Valle de los Caídos" 1 d'abril de 1959
Font: https://elpais.com/elpais/2019/10/08/album/1570532821_134027.html#foto_gal_6

     El tarannà dictatorial del règim marcà durant quatre dècades tot el que es refereix a la vida del país, fins i tot l'aspecte artístic.  S'ha de dir, però, que els vencedors de la Guerra Civil tingueren poc interès per les arts en general.  El franquisme intentà crear una estètica pròpia, feta de línies dures i blocs verticals, amb figures hieràtiques, fredes, gairebé glacials.  Aquesta estètica es reflectí en molts edificis públics, principalment de Madrid, i en els monuments commemoratius; l'exemple més paradigmàtic seria la faraònica obra del Valle de los Caídos.

     En l'àmbit català, més que d'art del franquisme, caldria parlar d'art sota el franquisme, caracteritzat per unes obres de col·laboració i d'oportunisme, destinades a plaure la classe governant, amb una actitud d'acostament a un règim que no tenia cap mena d'afinitat per l'art.



Monument als Caiguts Inauguració - Inaugurat el 25 de juliol de 1943
Imatges: "GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, 2003"

     A Tarragona s'aixecaren dues obres de marcada estètica franquista, totalment lineals i sense figures: un monòlit commemoratiu i el Monument als Caiguts.  A part d'aquestes, sovintejaren les de temàtica religiosa, on trobem escultures dedicades a sant Joan Baptista de La Salle, sant Pau (dues), el Bisbe Borras, el Cardenal Arriba, Mossèn Serra i Vilaró, i Mossèn Jacint Verdaguer.  També s'inauguraren obres relacionades amb el món romà (la Lloba Capitolina, Octavi Cèsar August, Mercuri, el Nen de l'Oca) i amb el folklore (Sardana, Clavé).  

Escultura de Bruno Gallart basant-se en la màscara i l'esbós fet per Julio Antonio
Richard Wagner - Camp de Mart - 11 d'agost de 2021

     Finalment, cal esmentar un tipus d'escultura feta “per agradar tothom” que, com tota l'anterior, entrava dins de la més estricta “correcció política”, segons els criteris de les autoritats de l'època: la Font del Centenari, Maginet i el monument al Doctor Ferran.  Estilísticament, l'única escultura “amb força” del període és la que representa Wagner, i cal dir que, en realitat, era una obra feta seixanta anys abans, en unes condicions de llibertat creativa molt diferents a les que hi havia sota el franquisme.  Aquest és el panorama en què es desenvolupà l'escultura pública en aquells quaranta anys, i que explica també perquè es col·locaren unes obres, i no unes altres, als nostres carrers.

 

GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES