dimarts, 19 de juliol del 2022

CARRER DEL COMTE DE RIUS

 ENTRE LES DUES RAMBLES

ELS CARRERS ENTRE LES DUES RAMBLES

Comte de Rius - Imatge: 6 de novembre de 2021

CARRER DEL COMTE DE RIUS

     Noms que ha tingut:
       S. XVI-XX: Carrer de l'Hospital
       S. XIX: Carrer del Teatre
       S. XX: (1936-1939) Carrer de Joaquim Maurín
       S. XX-XXI: Carrer del Comte de Rius 

     Prengué aquest nom per raó de l'Hospital de Sant Pau i de Santa Tecla allí edificat sota la protecció del benemèrit arquebisbe Antoni Agustín.  

Comte de Rius - Imatge: 27 de novembre de 2021

Comte de Rius - Imatge: 2 de desembre de 2021

     Les obres de la part vella de l'esmentat Hospital (el que fou Teatre Principal i abans Hospital Militar) foren acabades l'any 1587, i com que a la part del davant s'alçaven les noves obres de la Universitat i del Seminari Tridentí sota les despeses de l'arquebisbe Cardenal Caietà de Cervantes, el carrer que s'anava formant extra-murs, ço és fora de la Muralleta, i que avui comunica la Rambla Vella amb la Rambla Nova, es troba anomenat en alguns protocols coetanis: “carrer que passa entre l'estudi nou i l'hospital dels pobres”.  Des d'aleshores els registres notarials repeteixen la nomenclatura de significació relativa: 1570 – “quondam domum... in vico del Hospital”; 1575 – “quodam hospitium... in vico del Hospital”, etc. 



Comte de Rius - Imatge: 3 de maig de 2024

     A través de les nomenclatures administratives del segle XIX registrades en el Nomenclàtor de 1843 apareix la retolació castellana de “carrer del Teatre”, per raó del Teatre Principal allí proper.  Més tard l'Ajuntament de Tarragona volgué honorar el bon patrici de la ciutat Marià Rius Montaner, primer Comte de Rius, dedicant-li l'antic carrer de l'Hospital. 


CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Rambla de Sant Joan cruïlla amb el carrer Comte de Rius. Indumentaria de finals del s. XIX, principis del s. XX  - Imatge: autor desconegut - Fons Lluís Soler - - C.I.T.



Rambla de San Juan.  A l'esquerra de la imatge a la banda dreta del carrer de l'Hospital,  veiem la farmàcia Delclos i el Gran Café Tarragona.  Al centre quiosc "limpia botas".  
Imatge: Chinchilla - 1920 - C.I.T.


Il·luminació nadalenca del carrer Comte de Rius - Imatgr: Chinchilla - 16-12-1971 - C.I.T.



Inauguració de l'Illa de Vianants.  Imatge dues nenes vestides catalaneta al capdamunt del carrer Comte de Rius - Imatge: Segú Chinchilla - 14-12-1985 - CIT






POSTALS


TARRAGONA - CALLE COMTE DE RIUS - Hauser y Menet - Madrid 
    Per bé que el nom oficial és aquest, també se'l coneix com carrer de l'Hospital, nom molt arrelat entre els tarragonins.
     No fou, però fins l'últim quart del passat segle, que canvià el nom en honor d'en Marià Rius i Espina, primer Comte de Rius i diputat de Corts.
     La postal va estar editada al voltants de 1905 per la firma Hauser y Menet, fotògrafs i editor suïssos establerts a Madrid.  És d'una claredat i precisió.
     Era aquest, un carrer molt comercial, ple d'establiments a banda i banda.
     A la dreta la farmàcia Delclòs, al seu costat la "sombrereria" del Sr. Trinchet.
     A mig carrer, un munt de feixines de pi, per coure el pa al forn del Sr. Rión.



     25 de setembre de l'any 1940.
     Un curiós castell (tres de sis) a la cruïlla del carrer d'August amb molt poca pinya que l'aguanta: castellers, dones, valents i decidits.
     A l'esquerra el rètol blanc de la libreria Nùria.
     Al capdemunt del carrer, un parell de guàrdies civils vigilant l'esdeveniment.
     


     Foto copsada als inicis dels anys quaranta del segle XX en un dia de festa, puix que els comerços es veuen tancats, com el satre Brell, on desprès es va instal·lar el Banc Central
     Altres comerços de l'època eren casa Llanas, la papereria Anguera, el pastisser Serra, xocaletes Poblet, el rellotger Bessas, el barber Rodríguez, l'Hotel Internacional, les màquines Singer, el Saló "El Brillante" on per 10 cts et llustraven les sabates, el Diari de Tarragona, que fins i tot es va fer en català! ...



TARRAGONA - CALLE CONDE DE RIUS
     Magnífica i rara postal, de finals dels 20, copsada des de la Rambla.
     La paret blanca, on anys més tard es va instal·lar Simago, tot fet cantó amb el carrer d'August, era el pati del Sagrat Cor i anys enrera havia estat la "Posada del Jardín" del Sr. López.  Al davant, l'artístic rètol de l'Hotel Internacional.
     Aquest carrer ha sofert una evolució, prou comercial i tancat al trànsit ha esdevigut en zona de vianants.






PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

Centre d'Imatges de Tarragona - C.I.T.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona, segle XX a travès de les postals. Fora Muralla: 1890-1960, Edita Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, Impremta Pijoan, 1993.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES