dimecres, 13 de juliol del 2022

CARRER DEL TRINQUET VELL

LA BOQUERIA I EL CÓS DEL BOU

Carrer del Trinquet Vell -  Imatge: 11 de novembre de 2021

CARRER DEL TRINQUET VELL

     Noms que ha tingut:
       S. XIII: La Boqueria
       S. XIV a S. XVI: Carrer de la Boqueria
       S. XVI a S. XVII: Carrer del Trinquet
       S. XVIII a S. XXI: Carrer del Trinquet Vell
       S. XIX: Carrer d'Egipte. Carrer dels Gitanos

     Un registre de l'any 1276 ens parla de certa casa propera a la Boqueria “domus prope Boqueriam”.

     Els Cònsols de la ciutat, a 7 d'agost de 1386 determinaren establir el bordell de dones publiques “aqui hon solia ésser la Boqueria”.  Era un solar davant de la Baixada de la Misericòrdia, no molt lluny del Portal de Na Olivera o de la Verge Maria.

Carrer del Trinquet Vell -  Imatges: 11 de novembre de 2021

     La Boqueria, però, antigament es trobava localitzada a la part alta prop de la muralla.  D'aquí que el Llibre de Censals de l'Arxiu Capitular -que és de l'any 1409- ofereix dos registres prou interessants: a) “un alberc prop la Bocaria Vella afronta apart detrás ab lo mur”; b) “un alberch al carrer jussà de la Bocaria”.

Carrer del Trinquet Vell -  Imatges: 27 de novembre de 2021

     La Boqueria era el lloc on venien la carn del boc.  A Barcelona també trobem el “pla de la Bocaria” i el “carrer de la Bocaria”.

Carrer del Trinquet Vell -  Imatge: 1 de juny de 2023

Carrer del Trinquet Vell -  Imatge: 14 d'agost de 2023

    Al segle XIV aquest lloc s'anomenava encara “la Bocaria”. Així llegim com els Cònsols de la ciutat determinen construir una bassa “dins el pati de la Bocaria” i en el Llibre de Fogatges de 1515: “A la Bocaria”.  El carrer s'anava establint.  Es a la segona meitat del segle XVI que comencen els registres relatius: “quondam botigiam... in vico dicto de la boqueria”, “quandam cisterna... in vico dicto de la boqueria, etc”.

Carrer del Trinquet Vell - Imatge: 6-11-2023

Carrer del Trinquet Vell - Imatge: 15 de febrer de 2024

     Cap a finals del segle XVI apareix una variant en la nomenclatura clàssica d'aquest carrer: “in vico dicto de la boqueria sive del trinquet”.  Onofre Oliver tenia establerts allí, un forn i un trinquet o joc de la pilota.  D’aquí prenia motiu la novella variant.

Carrer del Trinquet Vell - Imatges: 1 de març de 2024

     Persevera aquest nom fins a la primeria del segle XVIII: “Plassa dels Sedassos i carrer del Forn de Aleu i del Trinquet”.  El fet d'haver-se traslladat el joc de la pilota vora la plaça del “cors del bou” en el carrer que té sortida al “Portalet” fou el motiu perquè es digues, des d'aleshores el “Carrer del Trinquet Vell”; i més posteriorment: “vulgo joc de la pilota”.


Carrer del Trinquet Vell - Imatges: 1 de març de 2024

     Les retolacions oficials del segle XIX oferiren ensems al típic carrer dels gitanos una arbitrària però simbòlica variant en la seva nomenclatura; la suggestiva denominació de “Carrer d'Egipte”.  Arbitrària en el sentit que sols ès el record de l'imperi egipci el que vol commemorar-se; i simbòlica per esser residència habitual, aquest carrer, de molts gitanos tarragonins.  Es en el segon aspecte que li encaixa millor el nom de “Carrer dels Gitanos” amb el qual encara vulgarment se l'anomena.

Carrer del Trinquet Vell - Imatges: 15 d'abril de 2024

Carrer del Trinquet Vell - Imatges: 15 d'abril de 2024

     Al carrer del Trinquet Vell, tocant a la Baixada de Misericòrdia, antany s'aixecava l'Arc d'En Bergalló.  Fou enderrocat l'any 1856 segons ve registrat en el Libro de Actas (1856) de l'Arxiu de la Diputació de Tarragona.

Carrer del Trinquet Vell - Imatges: 1 de juliol de 2024


LAS CALLES ANTIGUAS DE TARRAGONA

Carrer del Trinquel Vell - Imatge: H. Vallvé - Anys 50' del segle XX - Las calles antiguas...




CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Carrer del Trinquet Vell -  Imatge: Dep. Premsa Mauri - 1992 - CIT



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES