dissabte, 30 de juliol del 2022

CARRER DE LA UNIÓ

 LA UNIÓ DE LES DUES POBLACIONS

Carrer de La Unió sense coctxes - Vista des de la Rambla Nova - 24-03-2024

EL CARRER DE LA UNIÓ

     Noms que ha tingut:
          S. XIX a S. XXI: Carrer de la Unió
          S. XX: Carrer dels “Hermanos Landa”

     Antigament aquest carrer juntament amb el Carrer d'En Apodaca constituïen una sola via que posava en comunicació el Port amb la part alta de la ciutat: “... atravesando los jardines y huertos de la calle que del puerto subía a la parte alta”. El Portal de Sant Joan era el punt d'entrada a la ciutat vella.     

Carrer de la Unió - Imatge: 6 d'octubre de 2021

     L'autor de l'article Tarragona en el Diccionario Geográfico Universal (Barcelona-1833) escrivia aleshores amb motiu de dit carrer:

“La ciudad baja o Puerto de Tarragona, formará con aquélla (la parte alta) una sola población, quedando ambas unidas por medio de un camino-calle llamado de la Unión, en celebridad de la Jura de la excelsa Princesa de Asturias Doña María Isabel Luisa, etc.” 

Carrer de La Uniós ense coctxes  - Vista des de la Rambla Nova - 24-03-2024

Carrer de La Unió sense coctxes - Vista des de la Rambla Nova - 24-03-2024

Carrer de La Unió sense coctxes - Vista des de la Plaça dèn Prim - 24-03-2024

Carrer de La Unió sense coctxes - Vista des de la Rambla Nova - 24-03-2024

     Vet aquí l'origen de la nomenclatura del Carrer de la Unió, mitjà d’enllaç entre les dues poblacions. 

     Després de la Guerra civil (1936-1939), ben aviat comencen a canviar la nomenclatura urbana dels carrers.

Carrer de la Unió - Imatge: 6 de setembre de 2023

     A l'any 1940, el cèntric i poblat Carrer de la Unió va canviar de nom i, fins a 1977, presentava la lapida: “Calle de los Hermanos Landa”. Recordant la memòria i mort dels germans Carles, Cristià i Jordi Landa Porta, fills del militar Carles Landa León, emparentat amb les famílies d'Esquilache i de Borbón, i de Margarida Porta, filla de Casa Porta, de la Plaça de Sant Miquel del Pla.


CURIOSITATS

Vista de Salvador Dalí a Tarragona per commemorar el biml·lenari de la ciutat.  Desfilant carrossa en forma d'elefant pel carrer La Unió 
Imatge: Chinchilla - 18-08-1973 - CIT 


LLUMS DE NADAL AL CARRER DE LA UNIÓ

Carrer de La Unió - Imatge: R. F. Vallvé - 19-12-1963 - CIT


Carrer de La Unió - Imatge: R. F. Vallvé - 19-12-1963 - CIT


Carrer de La Unió - Imatge: Chinchilla - 18-12-1970 - CIT


Carrer de la Unió - Imatge: R. F. Vallvé -1970 - CIT



Carrer de la Unió. Cabalgada dels Reis Mags
Imatges: R. F. Vallvé - 5 de gener de 1971 - C.I.T.


Carrer de La Unió - Imatge: Chinchilla - 19-12-1971 - CIT


Salvador Dalí a Tarragona.  Motiu: actes de per commemorar el bimil·lenari de la Ciutat.  Desfilant carrosa forma d'elefant pel carrer de la Unió.
Imatge: Chinchilla - 17 d'agost de 1973 - C.I.T.





POSTALS 


     Carrer de la Unió. De la unió de les dues ciutats, l'alta i la baixa, de la vella i la nova, del casc antic i la marina
     Anteriorment aquest carrer formava una sola via juntament amb l'actual d'Apodaca, i l'any 1833 es començà a fer la distinció.
     La senyora que travessa el carrer, amb faldetes fins als peus, proclama que estem a començaments de segle XX.  Algun que altre carro, venint del port, hi predomina.
     La primera porta de l'esquerra era l'espardenyeria del Sr. Agustí Ferré. Casa Blandinieres fent cantonada amb el carrer Gasòmetre.
     Més amunt, om hi ha la vela, el Sr. Ramon Coll va tenir una seva botiga i al seu costat el garatge Segarra que temps enrera va pertànyer a la família Maideu.  Enfront, amb la vela baixada, la panaderia Reusense del Sr. Batalla.



Postal editada posteriorment, al voltant de 1915.
     El carrer continua essent de terra i s'estan fent les obres d’arranjament.
     Casa Blandinieres encara roman a la cantonada. Més tard quan es traslladà al carrer Pau Casals, s’instal·là en el seu lloc el cafè del Sr. Montesinos.
     A la segona porta del marge inferior dret, on després es va obrir el comerç Idea, el Sr. Gonçalves va instal·lar el 1936 la "Relojeria Portuguesa".  Al seu costat, l'impremta Pamies editora de postals, va tenir durant molts anys el seu taller.  Més amunt l'establiment de plats i olles del Sr. Ruiz, ple d'embalums al seu davant.
     En aquesta postal hom pot ben apreciar, al capdamunt, el carrer de Sant Francesc unit així la part alta amb la baixa.
     El carrer tot i ser un dels principals, com està pelat de gent!.



     Al 1861, ja hi vivien en aquest carrer, 2219 persones.
     Al costat de la "Panadería Reusense" o Forn del Batalla, i del seu -magatzem- després ocupats pel Banc de Sabadell, i més tard per un petit establiment de papereria, del Sr, Pablo Álvarez, editor d'una coneguda col·lecció de 40 postals lluentes de la nostra ciutat. Ans, però, hi havia estat el Sr. Anglés amb un petit taller de rellotgeria que el 1932 traslladà definitivament, un xic més amunt, al núm. 46, aprofitant l'avinentesa que el Sr. Tous deixà el local de merceria per instal·lar-se al capdamunt del carrer.  Avui la rellotgeria continua amb forta embranzida per la família.  Al rètol on diu Salas, va estar el llauner de mateix cognom.  Tot fent cantonada amb el carrer d'Armanyà, l'armeria Pons tancà portes fa anys, i en el seu lloc es va instal·lar una botiga de roba, dita Forum.



Edición V.. MONTE TARRAGONA n. 2 Calle de la Unión
     Foto copsada, al tomb de migdia, amb força animació a les botigues del carrer. Eren els anys 10.
     El primer establiment al capdavall de la postal, era una merceria.  Després el Sr. Carlos Piqué va tenir el taller de joieria.  Al mateix edifici, dues portes més amunt, la bodega del Sr. Vidal, que la seva filla va convertir en cistelleria i la varegentant.
     El magatzem “El Globo”, va esdevenir més tard una pastisseria: La Cubana. Al seu costat, l’edifici de Casa Marsol, conegut a l’època per Ca la Carme. Al  costat de la vela, una altra de més petita amb l’antiga casa Budesca.  Fent cantonada amb el carrer Ponç d’Icart, primer les Bodegues Martínez i en acabat l’establiment de licors Gili.  I més amunt creuant el carrer, a la mateixa vorera, la ferreteria Vicens.





     Any 1920.  La present foto és captada davant dels dos Sanromà: l'adroguer i el farmacèutic, al migdia d'una calorosa jornada al mes de juny.  Tot el velam abaixat per tal de protegir els aparadors del resol.  La farmàcia l'obrí el 7 de març de 1908, el Sr. Rafael Sanromà i Gabriel, amb una façana d'estil modernista.  Aquesta construcció primigènia va comptar amb una rica ornamentació modernista, lamentablement desapareguda.  El 1941 es va redecorar la farmàcia en un estil racionalista sota projecte de l'arquitecte Antoni Pujol i Sevil.  Una posterior reforma ha permès recuperar part de l'antic estucat original
     El Sr. Sanromà, l'adroguer, obrí el seu establiment d'efectes navals i adrogueria l'any 1914 a la cantonada amb el carrer Governador Gonzalez.



    Carrer la Unió als anys trenta.  Ja s'hi veu algun automòbil i la gent que transita té un altre aspecte.
     A l'esquerra el bell edifici de la família Soliano coneguda popularment per Casa de les Fiambreres.  Malauradament va caure bomba durant la guerra civil i es va construir un modern edifici ben equipat, on en els seus baixos durant molts anys estigué el local i estudis de Radio Tarragona.




     Per bé que Ràdio Tarragona va començar a emetre l'octubre de 1933, no fou fins el novembre de 1959 que comptà amb unes magnífiques instal·lacions com les que ens mostra la nostàlgica postal de Raymond, de 1960.
     Els nous i sumptuosos estudis del carrer de la Unió núm. 21 aleshores d`Hermanos Landa pertanyien a la R.E.M., l'ànima dels quals fou el benvolgut i estimat locutor Josep M. Tarrasa.
     Tenia l’emissora una potència de 5 Kilowatts, una freqüència de 1.570 Kilocicles i una longitud d'ona de 191,6 mts.  L’antena emissora era a la muntanya de l'Oliva. Després Ràdio Tarragona va tindre els seus estudis a la Rambla Nova núm. 23, des de 1986.



     La foto que il·lustra la postal, és feta del professional Millan, que substituí Pallejà quan aquest es retirà de la professió al carrer de la Unió núm. 18.
     La primitiva casa Budesca obrí les portes el 1897.  Estava situada tot tocant els magatzems de Ca la Carme; fins l'any 1934 en que es traslladà al capdamunt del carrer, al qual pertany la present postal.  Local d'estil racionalista, es va reformar totalment, ampliat i modernitzat d'acord amb les exigències dels anys 80’.  Va tancar definitivament el 15 de setembre 2023.



FOTÒGRAF VALENTÍ CANADELL

Comitiva de l'enterrament de Joan Ricomà Teixidó al carrer de la Unió.  
Imatge: Valentí Canadell - 1963 - Retrospectiva en blanc i negre


Carrer de la Unió de nit.  Llums de Nadal.  
Imatge: Valentí Canadell - 1963 - Retrospectiva en blanc i negre




PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals.  Fora muralla, 5; E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1993.

VALENTÍ CANADELL - Retrospectiva en blanc i negre



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES