dijous, 19 de gener del 2023

RICARDO DE ORUETA

TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS

LES LÀPIDES ENTRE 1844 I 1938

     A Tarragona es conserven força inscripcions de l’antiguitat romana i dels temps medievals, però les làpides d’homenatge, en el sentit material i també de significat que els donem avui, no és col·loquen fins al segle XIX.

     Les làpides més antigues que tenim es varen posar a mitjans del segle XIX, en record dels que van fer possible la construcció de l’antic mercat de la plaça del Fòrum.  A partir d’aquell moment, les làpides es començant a utilitzar per honorar personalitats local o per rememorar fets històrics.  En totes elles, el missatge que es vol reflectir és el d’agraïment, i es col·loquen com un fet excepcional, gens habitual, substituint en certa manera un possible monument que, en aquella època, no havia costum d’erigir.


Fotografia: 22 de maig de 2021

RICARDO DE ORUETA

     Ricardo Orueta y Duarte (Málaga 1868 - Madrid 1939) fou escultor, arqueòleg, historiador i crític d'art. L'any 1931 el govern Azaña el nomenà director general de Belles Arts, càrrec que mantingué fins a l'accés al poder de l'Estat dels lerrouxistes i els cedistes (1934)160.  Amb el triomf electoral del Front Popular, el febrer de 1936, es va reincorporar a la Direcció General de Belles Arts.  Va morir el 1939.

Inauguració del Passeig Arqueològic de Tarragona i del monument homenatge a Ricardo de Orueta que li va dedicar la ciutat - 22 d'octubre de 1933 (Arxiu CCHS)

     El 22 d'octubre de 1933 es va inaugurar el Passeig Arqueològic de Tarragona i la ciutat li va voler dedicar un petit homenatge, col·locant a pocs metres de l'entrada, gairebé tocant al llenç de muralla romana, un monòlit de 2,20 metres d'alçada, amb aquesta inscripció:

     “Tarragona a Ricardo de Orueta / MCMXXXIII”

     Amb l'erecció del pedró, es va voler fer palesa la gratitud dels tarragonins a Orueta, per haver contribuït a recuperar el passeig de la Falsabraga.  Sembla ser que la seva actuació va ser decisiva, però no seríem justos si, en recordar-la, oblidéssim la tasca de molts altres que varen aconseguir salvar de la destrucció aquella part de les muralles i després seguiren treballant per la dignificació del seu entorn.  

Esquerra: Ricardo de Orueta (centre) i altres personalitats al saló d’actes de l’Ajuntament de Tarragona, durant l’homenatge que se li va tributar.
Dreta: Ricardo de Orueta (tercer) i altres personalitats, guiats per l’erudit pare Joan Serra (primer), a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona situada a la Tabacalera.
22 d'octubre de 1933 (Arxiu CCHS)

     Un breu resum del procés d'urbanització del Passeig:

     Al darrer terç del segle XIX, Tarragona va deixar de ser considerada “plaça forta” i es decidí continuar amb l'enderroc de les muralles que ja s'havia iniciat el 1854 en el tram de l'actual Rambla Nova, com a conseqüència del Pla d'Eixample que va unir la Part Alta amb el barri de la Marina.

     Durant aquells anys, l'historiador Hernández Sanahuja, la Comissió de Monuments i la Societat Arqueològica realitzaren gestions per tal que es preservés la muralla de la seva total demolició.  El resultat fou la declaració de Monument Nacional el 1884 i el posterior traspàs de la titularitat a l'Ajuntament.  Des d'aleshores, les discussions giraren a l'entorn de quina part calia conservar i de quina es podria prescindir.  El 1912 es començà a estudiar la rehabilitació dels terrenys de la Falsabraga i, setze anys més tard, els arquitectes Jeroni Martorell i Josep M. Pujol iniciaren un pla d'actuació.

     Seria molt llarg de citar tothom que intervingué, d'una manera o altra, per promoure aquest pla, sense deixar de tenir sempre present, la tasca constant de la Comissió de Monuments i de la Societat Arqueològica.

Fotografies: 16 de setembre de 2022

     Un fragment de l'article de premsa, sobre la conferència de Jeroni Martorell, a l'Ajuntament de Tarragona, el mateix dia de la inauguració del passeig Arqueològic:

     “... [Martorell] cita després les diverses gestions que, arran de la seva primera conferència a favor del Passeig Arqueològic, foren fetes, entre elles, les del llavors alcalde Sr. Segura i el suport entusiàstic que trobà en el senyor Macià Mallol, essent aquest representant en Corts de Tarragona, i en el Sr. Pere Lloret, des del seu càrrec de President de la llavors Diputació tarragonina”

     Arqueòlegs, historiadors, arquitectes, polítics, periodistes i nombrosos ciutadans, donaren el seu suport a la tasca de recuperació del Passeig Arqueològic.  L'empenta final vingué propiciada, poc després de proclamar-se la Segona República, per l'alcalde Lloret, que convidà el director general de Belles Arts a visitar Tarragona i aquest, quedà convençut “que l'obra del Passeig Arqueològic era convenient [...] per què es tracta d'un valor universal”.  Finalment, l'agost de 1932, Ricardo de Orueta va aprovar el projecte definitiu de les obres que s'inaugurarien el 22 d'octubre de l'any següent.

Monument d’homenatge a Ricardo de Orueta junt a les muralles romanes de Tarragona   Fotografia: M. Cabañas, 2006

     Malgrat que l'any 1939, les autoritats franquistes varen intentar esborrar tots els signes que poguessin fer al·lusió a l'època republicana, la làpida dedicada a Orueta, no es va tocar del seu lloc, tot i la vinculació d'aquest amb el govern anterior.  Probablement va ser la discreció del rústec monòlit de pedra natural, molt identificable amb el recinte arqueològic, el que va evitar la seva destrucció.  Ja fos per aquesta causa, o senzillament per desconeixement de qui era el personatge, el petit monument es va poder salvar.  Setanta anys després de la seva inauguració, quan ja s'ha aconseguit la declaració de Patrimoni de la Humanitat, pel que ens queda del llegat arquitectònic romà, és de justícia no oblidar l'aportació d'Orueta a la seva conservació.

 

GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES