dijous, 9 de febrer del 2023

L'AIGUA A LA HISTÒRIA DE LA CIUTAT

FONTS DE TARRAGONA 

Aqüeducte de les Ferreres - 11 de novembre de 2018

L'AIGUA A LA HISTÒRIA DE LA CIUTAT

     Des dels seus orígens, un dels problemes de Tarragona ha estat la manca d'aigua potable.  Sobre el tossal on se situaren els primers pobladors no hi havia fonts i el riu Francolí, el més proper, quedava massa lluny del nucli habitat; a més a més, calia salvar més de 50 metres de desnivell per aprofitar les seves aigües.


Aqüeducte de Les Ferreres - 21 d'octubre de 2017

     Els antics grecs van heretar tècniques procedents dels pobles d'Orient i les perfeccionaren construint túnels, perforant muntanyes i aplicant la tècnica del sifó per travessar valls. Fa dos mil anys, els romans construïren dues conduccions d'aigua a Tarragona.  Una d'elles, coneguda com aqüeducte del Francolí, recollia l'aigua des de les proximitats de Puigdelfí i la portava a les zones mitjana i baixa de la ciutat; com a testimoni d'aquella obra ens ha quedat el Pont del Diable, també anomenat de les Ferreres.  Un segon aqüeducte, el més important de la Tàrraco romana, agafava aigua del Gaià des de la zona del Pont d'Armentera, i probablement va necessitar construccions sobre arcades de major dimensió i longitud que les del Pont de les Ferreres. Se sap que, a través d'un dipòsit situat a l'Oliva, se subministrava aigua a la part més alta de la ciutat.

 

 

Aqüeducte de l'Oliva - 8 de febrer de 2023

     Segles més tard, amb les invasions dels pobles del nord, quedaren en desús les conduccions romanes.  Després, durant la dominació islàmica, l'abandonament s'accentuà, i tot i que sembla que en temps d'Abd- el-Rahman III es restaurà l'aqüeducte, el cert és que anys més tard deixà d'utilitzar-se.

     Al segle XII è, els pocs recursos dels repobladors cristians limitaren la disponibilitat d'aigua a l'aconseguida amb les cisternes que tenien la majoria de les cases.  Més endavant la construcció d'esglésies i, sobretot la de la catedral, permeteren aprofitar l'aigua de les teulades i fer cisternes més grans.  El problema, però, no estava resolt, ja que en èpoques de sequera, l'aigua, mal conservada, acabava per corrompre's.

     A través de les Actes Capitulars de la Seu i de les Actes Municipals trobem nombroses referències a les diverses iniciatives empreses per pal·liar la manca d'aigua.  Les Actes de Repoblament, donades per Ramon Berenguer III al Bisbe Oleguer el 1117, atorgaven a la mitra tarragonina els drets sobre l'aigua.  Els arquebisbes exerciren el senyoriu sobre la ciutat i per aquesta raó, i per ajudar a cobrir les necessitats de la població, el 2 de novembre de 1369, Pere de Clasquerí ordenà construir un pou a l'indret conegut com El Corral (on actualment hi ha la plaça de la Font), però les despeses de la construcció varen anar a càrrec dels ciutadans.  El 1438 l'arquebisbe Domènec Ram determinà utilitzar l'aigua d'aquest pou per a les necessitats de la ciutat.  Quatre anys abans, s'havia fet un primer intent de construir una conducció de fusta per portar aigua des de la font de les Morisques (a la muntanya del Llorito), però no va donar els resultats esperats i es va tornar a intentar, també sense èxit, el 1451.

     Els habitants de Tarragona seguien utilitzant l'aigua de les cisternes i això els creava una dependència total del règim de pluges i els impossibilitava d'emmagatzemar-la en condicions aptes per al consum, durant períodes llargs.  En aquella època, l'única font natural, dins de la ciutat, estava al carrer de l'Arc de Sant Llorenç.

     Les obres de la font del Corral no van començar a donar resultats satisfactoris fins a mitjan del segle XVI è.  El 5 de gener del 1519 el Capítol va encomanar proveir el necessari per a aquesta font, i a l'Acta Municipal del 8 de novembre del 1520 es comentaren els treballs realitzats.  El topònim de plaça de la Font apareix documentat a partir del 1556.

     Tot i aquestes obres, les necessitats de la població no es podien cobrir amb els pous i cisternes de que es disposava i l'any 1607 l'arquebisbe Vic i Manrique feu construir una conducció amb canonades de fusta de pi, des de la Font de les Morisques.  Dos anys després, l'aigua va arribar a les escales de la Seu i es va fer un dipòsit i una font.  Per tal que poguessin durar, posteriorment, es va voler refer les canonades amb pedra i calç, però l'intent no reeixí i pocs anys després l'obra restava inservible.  S'havia demostrat que es podia portar l'aigua, però calia millorar la seva conducció.  Altres intents posteriors tampoc no varen reeixir, i l'any 1768 encara es presentaven propostes per portar l'aigua del Llorito al nucli urbà.

Plaça de la Font - Foto de Tarragona Vintage
https://tarragonavintage.wordpress.com/2019/12/29/plaza-de-la-fuente-ref-14/?fbclid=IwAR1EqROt5RpeDLnrh22rT7mQhw5jZcq6G-EWW6Sc_tIyW1-BstWPKJ6r5EI

     A mitjan segle XVIII, l'extracció d'aigua de la plaça del Corral seguia a càrrec de la ciutat; resultava cara, i sovint a l'estiu, per causa de les filtracions marines, era salada i no servia per cuinar. Es recorria encara a la utilització de la que es recollia a les teulades, sobretot de la Catedral.  El 1781 l'arquebisbe Joaquin de Santiyán encarregà a l'arquitecte Joan-Antoni Rovira la restauració del Pont del Diable i la conducció d'aigües potables a Tarragona des de la mina que s'havia descobert a Puigpelat i que, amb el seu gran cabal, ajudaria a resoldre el problema.  Es volia aprofitar una part de l'antiga conducció romana que venia des del Pont d'Armentera i es proposà construir galeries subterrànies.  Els projectes de Santiyán els conclogué el seu successor, l'arquebisbe Armanyà.  L'any 1786 la conducció va arribar a la muntanya de l'Oliva i, mitjançant un tram provisional de fusta, el dia 25 d'agost es portà l'aigua a Tarragona; l'any següent es construïren els arcs definitius entre l'Oliva i la ciutat. Finalment, el primer de desembre del 1798, l'aigua arribà al jardí del Palau Arquebisbal i el dia següent, a la Plaça de les Cols.

 
Fonts a la plaça de les Cols - foto maig de 2006

     Francesc Armanyà va fundar un patronat per a l'administració i govern del servei d'aigües, a càrrec exclusiu dels prelats de Tarragona.  Aleshores, l'Ajuntament formà una comissió, per fer avinent a l'arquebisbe una possible distribució de les fonts, per tal d'assegurar el subministrament a tota la població, ja que en el projecte original una gran part de la ciutat es quedava sense aigua.


Font d'Armanyà i Font de la Pitxa 11 d'agost de 2021

     En les relacions entre la Corporació Municipal i la Mitra no sempre s'arribava a un acord.  Les lleis desamortitzadores de Mendizabal (1835-1836) possibilitaren que l'any 1839 l'Ajuntament sol·licités a la reina Maria Cristina els drets sobre l'administració i distribució de l'aigua.  A través d'una Reial Ordre del 21 de febrer de l'any següent s’accedí a la petició i el 1843 la Mitra va perdre el domini.  Posteriorment el va tornar a recuperar i se succeïren les accions d'una i altra banda en litigi, fins que el 1872 l'Estat s’incautà de l'antic aqüeducte, de la mina, i de les aigües de Tarragona.  Finalment, mitjançant la Reial Ordre de 19 de febrer de 1882, l'Estat va cedir al municipi els seus drets sobre l'aigua.


Dipòsit a  la Muntanya de l'Oliva - 8 de febrer de 2023

     Cinquanta anys més tard, l'elevació d'aigües del pou d’en Franquès, al dipòsit de l'Oliva, permeté augmentar considerablement el cabal de la ciutat.  Procedent de Puigpelat seguia arribant l'aigua de la Mina de l'Arquebisbe i de la Mina de les Quadres; aquesta darrera tenia uns privilegis sobre la seva propietat que foren anul·lats per l'Ajuntament republicà el 6 de febrer del 1933.

     Cap a finals dels anys quaranta es varen fer obres per ampliar l'estació elevadora del pou Franquès i es proposà la recerca de nous pous i mines, tot i que es tenia ben clar que per arribar a una solució definitiva del problema, probablement caldria la construcció d'un pantà al riu Francolí.  El 1956 s'aconseguí aigua del pou Boronat i es millorà l'aforament del pou de Monnars i de les mines de Puigpelat, i per tal de disposar de més pressió, es va construir un nou dipòsit a la Muntanyeta de Sant Pere, uns vint metres per damunt del de l'Oliva.

     Al final de la dècada dels setanta, l'increment de la població i, sobretot la creixent demanda de les indústries, provocà una explotació dels pous més enllà de les seves capacitats i comportà una salinització dels aqüífers.  Això motivà l'aparició d'un important moviment ciutadà que impulsà la recerca de solucions.  L'any 1978 es convocà un concurs públic, per tal que el servei d'aigua el gestionés una empresa privada i s'adjudicà a SAUR.  La privatització de l'aigua també va ocasionar una forta polèmica i, dos anys després, es creà una empresa municipal mixta, EMATSA, que va començar a actuar a inicis del 1983. L'Ajuntament hi participa amb un 60% de les accions i SAUR amb el 40%.

     L'aigua a Tarragona sempre ha estat un bé escàs i això es podria fer extensiu a gairebé tot el Camp de Tarragona.  L'aprofitament intensiu dels pous provoca, sobretot a l'estiu, un trencament del mantell freàtic que comporta la salinització de l'aigua.  L'assut del Francolí i, sobretot el minitransvassament de l'Ebre (1989), han solucionat de moment el problema, però en el futur s'hauran d'afrontar nous reptes i caldrà cercar altres solucions que no hagin de passar forçosament per manllevar aigua d'altres llocs.


http://espeleobloc.blogspot.com/2013/12/les-visites-la-cova-urbana-de-tarragona.html

     Finalment, per cloure aquesta introducció general a la història de l'aigua a Tarragona, cal esmentar el descobriment d'un gran llac sota de la ciutat, a finals del 1996, dins l'anomenada Cova Urbana.  La troballa va constituir una gran sorpresa, tot i que sembla que aquest gran dipòsit natural d'aigua ja era conegut i utilitzat a les èpoques ibèrica i romana.


GISBERT i CANES, Joan.- Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES