dijous, 2 de febrer del 2023

ROVIRA I VIRGILI

LES LÀPIDES I PLAQUES COMMEMORATIVES

EL RETORN DE LA DEMOCRACIA

ROVIRA I VIRGILI


Làpida de marbre - Carrer Major núm 20 - 1 de febrer de 2023

     Antoni Rovira i Virgili nasqué a Tarragona l'any 1882, i fou un destacat escriptor, historiador i polític.  S'inicià molt jove en el periodisme i col·laborà en moltes de les publicacions d'aquell temps, la majoria a Barcelona (El Poble Català, L'Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia...).  Tot i participar molt activament a la política, generalment en els rengles del republicanisme federal, no deixà mai la seva tasca d'escriptor, i així, fou autor de milers d'articles, amb un estil clar i precís, clàssic.

     L'any 1912 va publicar la seva Història dels moviments nacionals, i deu anys més tard, començà la publicació de la important Història Nacional de Catalunya.  El 1922 fundà i dirigí la Revista de Catalunya i posteriorment, el diari La Nau (1927), òrgan d'Acció Republicana de Catalunya, partit també fundat per ell.  L'any 1932, ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya, i després fou elegit diputat al Parlament Català.  Durant la guerra fou designat vicepresident i, a l'exili, president.  Va morir a Perpinyà el 1949 i està considerat un dels més il·lustres teoritzadors i divulgadors de la causa nacional de Catalunya.


Làpida de marbre - Carrer Major núm 20 - 1 de febrer de 2023

     El 1979, amb motiu de celebrar-se l'any de Rovira i Virgili, es col·locà una làpida de marbre al número 20 del carrer Major on, emmarcat entre els escuts de Catalunya i Tarragona, hi figura aquest text:

“En aquesta casa del / carrer Major, el dia / 26 de novembre de 1882, va néixer / l'il·lustre escriptor, historiador,/ periodista i polític nacionalista / Antoni Rovira i Virgili / president que fou del Parlament/de Catalunya. / Tarragona 1979 - Any de Rovira i Virgili”.



Làpida del carrer Antoni Rovira i Virgili - 2 de febrer de 2023

     La làpida que retola el carrer que porta el seu nom, es va fer un xic més gran del que és habitual i també s'hi gravaren els escuts de Catalunya i Tarragona.  Es va inaugurar amb l'assistència del president Tarradellas, dins l'any Rovira i Virgili.

     A Antoni Rovira i Virgili no se li ha fet mai cap monument, però l'any 1991 es va posar el seu nom a la universitat de les terres tarragonines. Probablement ell ho hagués preferit així.

 

GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES