dimarts, 25 de gener del 2022

LA PLAÇA DE LA FONT

EL CORRAL i LA FUSTERIA

Plaça de la Font - Imatge: 23 de febrer de 2021

LA PLAÇA DE LA FONT

     Noms que ha tingut:
          Antigament: Lo corral
         S. XV a S. XVI: Plaça del Corral
         S. XVI a S. XVII: Plaça de Sant Francesc
         S. XVIII: Plaça de Sant Domingo
         S. XVIII a S. XXI: Plaça de la Font
         S. XIX: Plaça de la Constitució

     Antigament la plaça de la Font s'esqueia esser com part del lloc sense urbanitzar, anomenat lo Corral; i d'aquí li ve la nomenclatura més popularitzada en els segles passats.

     En el Llibre de Fogatges de 1515 hi surt registrada “La plaça del Corral”, i de la mateixa manera en la Llista de carrers de 1505: “tirant a la plaça del Corral”.  I així fins a la meitat segona del segle XVI..

     La circumstància d'haver-hi edificat el seu convent els Frares Menors, la gloriosa memòria del fundador sant Francesc d'Assis queda popularitzada en aquella plaça.  Els registres són abundants: 1570 “in platea del corral dita de St. Francesc”; 1577 “en la ciutat de Tarragona en la plassa de St. Francesc”; 1627 “per èsser fonter de la plassa de St. Francesc”; etc.  Encara un registre de l'Arxiu General de la Corona d'Aragó (1713) recorda un cens d'En Mateu Lladó “per casa al cap devall de la Plassa de St. Francesc o al carrer ques ba desde la devallada de Misericòrdia al Portalet que antes era del Hospital dels Hortolans”.

Plaça de la Font - 23 de setembre de 2021

     La construcció del nou convent de PP. Dominics, en el segle XVII, influeix ben aviat en la nomenclatura de la vella plaça, i la memòria del gran fundador i company del seràfic Francesc quedà vinculada al nomenclàtor urbana-tarragoní.  Un registre de 1764: “en la Plassa de St. Domingo, o de la Font antiguament dita S. Francesc”.

     El últim registre esmentat parla ja de la plaça de la Font; encara que pot haver alguns altres registres anteriors.  Aquest nom li ve del pou construït, en aquell lloc, l'any 1363 per ordre de l'arquebisbe Clasquerí i a petició dels habitadors de tota l'encontrada.  El Canonge Capdevila va parlar-ne extensament en les columnes del diari catòlic La Cruz.  D'aquest pou se'n feia esment en les Resolucions Consulars de 1375: “Com los ciutadans de la ciutat de Tarragona, habitants devall lo portal de na Olivera, temps ha passat, a manament del Reverentíssim Senyor archabisbe o de sos vicaris, començaren a fer en lo Corral de Tarragona un pou; e asó o profit de la cosa pública de la dita ciutat perque en aquella pogués haver aigua que, en necessitat de temps de guerras, aquella aigua per nengu no pogués ser tolta ais ciutadans ne habitants en aquella ciutat...”

Plaça de la Font - 20 de novembre de 2022

     Abans hi havia, en el segle XIII, una cisterna localitzada en el mateix Corral, i d'ella n'hi ha un registre en el Memoriale de universis, etc., de l'any 1276: “sistema in currallo”; la qual servi per a satisfer la necessitat dels nous pobladors d'aquell barri de la ciutat restaurada, en la vila nova.

     No s'ha de confondre, però el Pou del segle XIV amb la font monumental, de la qual ens parla el Diccionario Geográfico Estadístico de España y Portugal en expressar-se d'aquesta manera:

     “Acaba de construirse por el prelado actual en la Plaza de San Fructuoso, una hermosa fuente, en que sobre un pedestal de bellos jaspes, asienta una columna antigua de granito que sostiene una estatua de mármol representando la esperanza”.

Plaça de la Font - 20 de desembre de 2022

     L'esmentat pou se'n digué també la font; i aquesta cèlebre font tenia la seva casa i el fonté que se'n cuidava; d'aquí que es trobi algun registre amb aquests termes: “la casa de la Fuente sita en la Plaza de Sto. Domingo”.  El Llibre del Mig Tall en registra a “Josep Magraner en la Casa de la Font”.

     El pou de l'arquebisbe Clasquerí, va anomenar-se, també, el Pou Ciclopi, i era un dipòsit d'aigua, que constava d'onze pisos i es trobava a 47 ms. de la superfície de la plaça.

Performance d'alumnes de Procediments pictòrics de l'Escola d'Art - 2 de novembre de 2017

     El Dr. Cuchi que va estudiar les aigües potables de Tarragona en la seva monografia sobre aquest tema escrivia les següents referències:

     “Al parecer el depósito de esta agua está formado por filtraciones que manan de la alta población y de las avenidas subterráneas del agua del mar, en cuyo nivel parece se halla, por cuanto se notan en dicho depósito los efectos del flujo y reflujo del mar.  El depósito es como de cuatro metros de profundidad”.

     Es suposa que l'Arquebisbe Pere de Clasquerí no aprofità l'antiquíssima “sistema in currallo” i feu la meravellosa construcció del pou medieval, que per durant molts anys es va creure obra dels fundadors de La Acròpolis.


Plaça de la Font - 11 de juny de 2023

     L'any 1369 l'Arquebisbe concedia un permís al Mestre d'obres Joan Vidal per a començar les obres fins a trobar l'aigua desitjada.

     Segons En Miñano, l'autor del Diccionari esmentat, la plaça de la Font s'anomenava altrament plaça de Sant Fructuós.  I en algun manuscrit o imprès deia que s'havia dit plaça de Sant Salvador.  La raó d'un i altre nom és que antigament hi hagué en el Corral una capelleta dedicada a Sant Salvador on fundaren els Frares Menors el seu convent, i on segons tradició havia tingut execució el martiri de l'arquebisbe sant Fructuós i els seus Diaques sant Auguri i sant Eulogi.

     La nomenclatura de Plaça de la Font persevera fins el present.  El Nomenclàtor de 1843 dona el nom de "Plaça de la Constitució” per a commemorar la promulgació de la llei fonamental de l'Estat, abans de la Primera República.  Posteriorment cada règim polític anà canviant les plaques de la retolació urbana-administrativa.  I vingué la “Plaça de la República”, després del Moviment de 1939 la “Plaça d'En Josep Antoni”. Però, per sempre més, els bons tarragonins li diran: la Plaça de la Font.


 

POSTALS


     PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN - POSTAL DE FINALS DEL SEGLE XIX 

     El 1843 per a commemorar la promulgació de la llei fonamental de l'Estat, l'Ajuntament canvià el nom d'aquesta plaça.  El mercat hi estigué establert des del segle XIX fins al 1915, any en què es va inaugurar el nou edifici de la plaça Corsini.  Les vendes de carns i peix es feien al Cós del Bou, i les de "menuts" a la Baixada de la Peixateria.  En la present foto s'hi poden veure noies amb davantals blancs; són les criades de servei de les cases benestants, a les quals feien abillar així com a signe de distinció i anaven al mercat al costat de la mestressa.


     PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN - 1901 
Sebastián Cardona - Tarragona

     Antigament aquesta plaça era coneguda amb el nom de: Lo Corral o la plaça del Corral. No és fins al segle XVIII que pren el nom de la Font. Abans però, es digué Plaça de Sant Francesc i de Sant Domingo. Posteriorment Plaça de la Constitució, de la República i fins i tot de José Antonio.
     Un dia de festa grossa del 1901, en ple mercat a la intempèrie. Els carros dels pagesos dels topans de Tarragona, que han vingut carregats de fruites i verdures, els veiem estacionats davant dels dos hostals de Verdú, on per sis ralets servien un bon dinar: sopa, entrant, postres, pa i vi.
     A la dreta, veiem els nans darrera dels gegants, acompanyant la Corporació Municipal cap als oficis de la Seu.


     La plaça de la Font abans del 1903. El trànsit rodat hi és inexistent. A la cantonada de la plaça amb el carrer de la Palma hi veiem el col.legi del senyor Matamoros, que acollia un bon nombre de nens de pàrvuls, que eren recollits i tornats a casa, feina que exercí, durat molts anys, el "manquet", o sia l'Eusebi Rodríguez, que arribà a ocupar un alt càrrec en la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil.




  PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN - FIESTA ESCOLAR 
     Foto datada el 14 de març de 1904. Són nens dels col·legis públics de l'Estat en una festa patrocinada per l'Ajuntament, on repartiren premis entre els alumnes més distingits durant el curs anterior.  Festa de gran solemnitat.  És una de les primeres fotos impressionada per Cardona, l'adroguer de la plaça dels Carros, lloc on muntà un laboratori fotogràfic.


     PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN 
     Una dona dita la Marigneta tenia arrendada la cobrança de permisos de venda als passavolants.  Són aquells temps dels deu cèntims un quilo de patates; un carpó de gallina vint cèntims, amb cigrons i tot, o sia, que amb una pesseta omplies el cistell.  Les barraques de la dreta són les dels gallinaires i les de l'esquerra les dels cansaladers.



MERCADO - PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN  

     Mercadets que diàriament  se celebraven a la plaça de la Font, amb força revenedors ben proveïts  de mercaderies.  La noiada, en aquell dia fredolic, s'agrupà pel que la retratessin. 
     Son aquells temps enyorats dels vells, quan amb poca xavalla omplies el cistell.  En aquesta plaça s’hi vengué fins al 1915.




PLAÇA DE LA CONSTITUCIÓ i DIPUTACIÓ
     La Plaça de la Font, amb el palau al fons, meitat de la Diputació, meitat de l'Ajuntament.  La barraca de la dreta és la d'un bunyoler que hi coïa xurros calentets i tendrets.  A la dreta hi veiem la vela de l'establiment "El Faro", dels "Mitgetes", de cognom Sanjuan.  Al seu costat el serraller Fidel i la barberia del senyor Martín.  La plaça és transitada per autos i autobusos. La primera vegada que els tarragonins veieren córrer autos fou el 1901, i autobusos el 1910.



JUNY 1911
Els esperantistes celebraren a Tarragona un congrés.  Els congressistes reunits al Saló de Plens de l'Ajuntament observen la càmera per tal de ser retratats. La sala, plena de gom a gom, amb la bandera de la Institució i el retrat oficial de S. M. Alfons XIII.
     Foren, entre d'altres, invitats d'honor en aquest congrés el prelat Antolí López Peláez i l'alcalde Josep Prat.
     Coneguts esperantistes de l'època a Tarragona foren: en Daniel Roig i Joan Masó, el metge Lluís Soler, l'odontòleg Fulgenci Agustí, el banquer Joan Soler Granell, els regidors Celestí Salvadó i Joan Rimbau. Els germans Ferreté, l'ebenista Huecas i el secretari de la Normal de Mestres Josep Vidal Ras.



TARRAGONA – CASAS CONSISTORIALES
     La majestuosa i superba façana del Palau Provincial-Municipal, antic convent dels dominics.  És una obra magnífica dels arquitectes Barba i Rosell, ajudats per l'escultor Verderol (amb les figures de Sant Oleguer i Robert d'Aguiló), i els pedrapiquers Alegret i Roca.  La primera pedra fou posada el 4 d'abril del 1861.
     És migdia al rellotge de la façana; hora de plegar de la feina.



TARRAGONA. PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN
     La plaça de la Font cap al 1912.
     A l'esquerra, les típiques posades Nova i Vella de Verdú, o sia, que tenien com a distinció el sol i la lluna.  També s'hi veu la "Posada Nueva de Roselló", al costat de la taverna del Sisquet de Vallmoll, un dels llocs de reunió dels castelleres abans d'iniciar les seves torres humanes.



   Plaza de la Constitución i Casas Consistoriales
     Vella o nova (reformada), la plaça de la Font, sempre, amb el seu Palau com a fons, resulta majestuosa, impressionant. La nota característica de la foto la donen els dos xerrics amb les seves grosses paneres de pa al coll, que duen a les cases, a 7,50 pts. la rova.  També encara hi veiem el pal on el Centre Federal arriava per les festes la bandera tricolor. El globus de damunt de l'establiment de la dreta és el de la barberia del sr. Martín, al costat de casa "Mitgetes".



   Fa 117 anys que fou escrita aquesta postal i alguns anys més que la foto fou obtinguda.  Foto testimonial de com vestien els veïns a començaments de segle, encara que el personatge de la dreta no és sinó un dibuix retocat a la postal.
     Observeu els cartells d'anuncis oficials a banda i banda del portaló de l'Ajuntament.




     El Sometent restà constituït a Tarragona el 13-VI-1890.  Però l'acte que presentem a la postal, no és pas tan vell; correspon al 1919, any en què fou ampliat el Sometent prèvia reunió celebrada al saló de sessions de l'Ajuntament, presidida per l'alcalde Manuel de Orovio i el vocal dels sometents de Catalunya, senyor Folch.
     La plaça de la Font presentava aquest aspecte, amb els sometents fent un cordó de contenció al pas de la nova bandera cap a l'Ajuntament.



TARRAGONA Comparsa de Gigantes y Cabezudos (Fto. Chinchilla)
     L'actual foto es potser de cap allà els anys vint. Hi veiem el Magí de les Timbales, el vertader, el Magí aiguader al bell mig de tota la comparsa de gegants, negrets i capgrossos que fan un goig que enamoren.  També hi veiem els caporals dels serenos; Jaume Altadill, àlies Culot i l'altre caporal també anomenat Jaume, amb els dos guàrdies urbans, germans Combalia.
     En primer terme, tota la mainada del barri, que s'hi acoblà per tenir un bon record de la festa Major.



 EL TRES DE SET DELS XIQUETS DE TARRAGONA
   Un "tres de set" coronat pels Xiquets de Tarragona. Ja és tot un senyor castell, com el "quatre de vuit" següent, que impressionen. Per la indumentària de la gent, tots amb capell o amb gorra, peces de vestit ja deixades en desús, podem datar el castell aproximadament a la meitat dels anys vint.




CASAS CONSISTORIALES - Hanser y Monet. - Madrid
     La plaça, cap-al-tard, a començaments de segle XX, i potser fins als anys vint, era el passeig preferit de les sastresses i modistes amb obrers i menestrals, que hi iniciaven un flirteig que a vegades s'acabava al peu de l'altar.
     L'ombra dels plàtans i el rellotge de la façana ens assenyalen dos quarts de dotze, hora d'enllestir el dinar, ja que aleshores els treballadors plegaven a les 12 i hi tornaven a les dues fins a les sis o les set.
     Els angelets de la façana sostenen la cartel·la en què hi diu: "Plaza de la Constitución".




     Un dels castells "torre de set" que el fotògraf captà en el moment de fer llenya.  Potser és un dia de Santa Tecla de principis de la dècada dels 40. Veiem al balcó principal de l'Ajuntament el prelat amb les autoritats, i la plaça atapeïda de gent.  També hi són la comparsa de negrets i gegants, amb els del Cós del Bou.  Estem, però, en temps franquistes, amb els domassos penjats al balcó, amb l'escut d'Espanya emmarcat dins del lema "Una, Grande y Libre".



     PLAZA DE JOSÉ ANTONIO - FOTO RAYMOND
     La inscripció diu: "La constante fortaleza de este bloque, extraido del suelo tarraconense, encarna el reconocimiento perdurable de la Ciudad hacia el Glorioso Ejército Nacional que la liberó de la opresión marxista el dia XV de Enero de MCMXXXIX. III Año Triunfal.".
     Aquest bloc va ser posteriorment traslladat a l'entrada de Tarragona per la carretera de València a l'alçada d'Icomar.
     El 1976, amb la democràcia, va ser esborrat el text i deixat llis. Després el bloc fou traslladat a la punta del Miracle, davant del fortí de Sant Jordi.
     La plaça era retolada, en aquest temps de postguerra, "Plaza de José Antonio".  Mostrava un record d'aquella època de predomini franquista, plasmat en el bloc de pedra d'algunes tones de pes, posat a la banda est de la plaça.  




     Un altre castell d'aquells que es coneixien com a "catedrals".  La gent, com sempre, s'hi agombolava per fer pinya.  Al balcó del Municipi hi veiem en primer terme el governador civil d'aleshores, Francisco Labadie Otermín, el cardenal Benjamín de Arriba y Castro, l'historiador Salvat i Bové.... i una bona representació femenina.  Era l'any 1949.
     El qualificatiu de "Tarragona, plaça castellera", no és d'ara, sinó que ja ve de lluny.




CASTELLS - PILAR DE CINC
     Heus aquí un "pilar de cinc". L'enxaneta és recollit des del balcó principal del Palau Municipal, com a acte de cloenda de la diada castellera.  Ho contempla, potser impressionat, el prelat Benjamín de Arriba y Castro, al costat d'un parell de regidors, Forès i Roselló.  També hi veiem al Sr. Pau Olivé i Sanromà, un bon entusiasta de les nostres tradicions.
     Som a meitats de la dècada dels 50 i, per tant, al bell mig del tapís hi destaquen els atributs de l'època.



TARRAGONA. Plaza José Antonio. Fot. Degey
     Ens traslladem als temps franquistes, un temps en què no ens hi podem recolzar massa pels motius suposats.  Es un dia de Santa Tecla. Tot, aleshores, era majestuós i solemne, però no amb massa multituds, com en els temps actuals, amb un augment considerable de població. Als balcons, tot són banderes "rojo y gualda", i no passarien massa anys en ésser canviades. les mateixes banderes, per les de les quatre barres. En la vida sempre manen les circumstàncies.





CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Manifestació popular espontànea amb motiu de la proclamació de la II República a la plaça de davant  l'Ajuntament (plaça de la Font o plaça de la República)
Imatge: Cine Foto Vallvçe - 14 d'abril de 1931 - C.I.T.




Il·luminació nadalenca de la Plaça de la Font
Imatge: R. F. Vallvé - 23-12-1961 - C.I.T.


Colles sardanistes ballan a la Plaça de laFont amb motiu de les festes de Santa Tecla.
Imatge: R. F. Vallvé - 22 de setembre de 1968 - C.I.T.


Castells a la plaça dela Font.  Diada de Santa Tecla
Imatge: R. F. Vallvé - 23-09-1968 - C.I.T.



Nomenament  Tarragona Ciutat Pubilla de la Sardana.  Ballada de sardanes a la plaça de laFont amb motiu d'aquesta distinció.  Imatges: Chinchilla - 6 de maig de 1973 - C.I.T.




Il·luminació nadalenca de la Plaça de la Font.  Arbre de Nadal
Imatge: Dep. Premsa Mauri - 1998 - C.I.T.




Il·luminació nadalenca de la Plaça de la Font
Imatge: Dep. Premsa Mauri - 1998 - C.I.T.






CURIOSITATS

La plaça de la Font
Imatge: Xavier Martin Saigi i la seva germana Lola molt elegants u guapos amb el palmó celebrant el Dimentge de Rams de 1959






PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.

Centre d'Imatges de Tarragona - C.I.T.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES