dimarts, 25 de gener del 2022

* LA PLAÇA DE LA QUARTERA

LA QUARTERA i LA MERCERIA

La Quartera - Detall del Gravat de Laborde - 1806


* LA PLAÇA DE LA QUARTERA


     Noms que ha tingut:
          Antigament: La Quartera
          S. XIV: La Plaça de la Quartera
          S. XV a S. XVIII: La Plaça del Blat

     La Plaça de la Quartera, antany, era una continuació de l’actual Plaça de les Cols, o de Santiago Rusiñol modernament.  Podríem dir que tota la urbanització formava una sola plaça.  Quedava localitzada, segons l'historiador Morera, entre els pòrtics del Carrer de la Merceria i les primeres cases del Carrer Major fins al Carrer de Calderers.  Antigament en els registres oficials es troba citada la Quartera (Pes o mercat del blat), “operatorium parvus prope quarteriam” ; “solarium prope gradum quarteria”; “a la Quartera”.

 La plaça de la Quartera - Imatge: 19 d'agost de 2021

     Un cop urbanitzat el lloc de la Quartera en forma de plaça, la nomenclatura urbana resta inspirada i justificada en la mateixa localització.  Les Resolucions Consulars de 1374 tracten de “una botiga a la plaça de la Quartera”.  El Llibre de Censals (1409) registra “1 alberch a la plaça de la Quartera”.


Festes de Sant Magí - Imatges: 14 d'agost de 2022

     En les centúries XV, XVI i XVII la nomenclatura adopta una variant, expressiva, així i tot, de la venta o pes allí establert (del blat).  Fet i fet: plaça de la Quartera i Plaça del Blat venen a significar el mateix.  Les Resolucions Consulars de 1507 esmenten la plaça del blat.


POSTALS

     Les populars escales de la Seu, amb una de les dues fonts, que ja hi són des del 1798.  La mainada, amb les bates de pisana, ens donen la referència de cap a finals de la primera dècada de segle XX.  En primer terme el característic xerric amb la panera de pa a l'espatlla.  Les voltes foren repicades en temps de l'alcalde Lloret.
     Ara, sota les voltes i dalt al Pla, els diumenges al matí se celebra el mercadet d'antiguitats.

 

PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES