dilluns, 31 de gener del 2022

URBANITZACIÓ DEL PORT

EL PORT I LA POBLACIÓ MARÍTIMA

URBANITZACIÓ DEL PORT

     El Port de Tarragona com a solar urbanitzat -i després habitat- no apareix registrat fins als segles XIII i XIV.   L'any 1400 hi hagué una tintoreria a càrrec de R. Banastrull.  Segons el Llibre de la Passada del Mur (1428) es trobaven amb residència “al Port”: Benet Oliver, en Perri, Joan Sanguinos i el Mestre de Tint (la Tintoreria).  I l'any 1515 hi trobem a Bertomeu Simó, Joan Dilmer (?), Franci Tallada i Bertomeu Roca.  En Joan Dilmer posseïa, en aquella partida, un hort i una botiga que rivalitzaven amb un hort i una botiga de Miquel Joan Burguera, propietats no gaire llunyanes.

     Dia 15 de juliol de 1507 el rei Felip II i la reina Joana desembarcaren en el Port de Tarragona -on feien escala- i s'hostatjaren, respectivament, el rei a la botiga d'En Burguera i la reina a l'alberg d'En Joan Dilmer, dades i referències que no passen per alt.

1640-1652 ANÒNIM - Biblioteca Nacional de Francia

     Sembla que a principis del segle XVI s'haguessin localitzat en la partida del Port varies botigues relacionades amb el transport marítim i també algunes hortes per al conreu de les terres. L'establiment concedit a n'En Pau Cambas és un bon exemple, com pot veure's en el Protocol del notari Montserrat (1572), confirmant l'esmentat registre de 1515: Pau Cambas “sombrarerius” ven al magnífic Doctor en drets senyor Gabriel Joan Robuster (26 febrer 1572) “quadam botigiam quam nos habemus et possidemus in porti” confrontant “ab oriente cum alia botigia Stephani Moragues mercatoris, a meridie et ab occidente cum viis publicis cum sit in cantono vici quo itur a dicto portu, etc.”.

     L'any 1681 surt registrada la botiga del General (botiga de la Generalitat o Diputacio) en un protocol d'aquesta època.  

1643 Plànol de Tarragona realitzat per Calbet - Biblioteca Nacional de Francia

     En la partida del Mar s'ha de destriar entre el Port i el Moll.  El Port és el lloc de la Costa disposat per a servir de recés a les naus i per a les operacions de tràfic i d'armament.  El Moll és l'obra de pedra construïda a la vora del mar per a facilitar l'embarcament i desembarcament de les persones i de les mercaderies i servir d'abric a les naus.  Els dos llocs es complementen.  La nomenclatura genèrica Port de Tarragona comprèn el Port i el Moll.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES