dimarts, 25 de gener del 2022

CARRERÓ DE LA ROSA

LA BAIXADA DE MISERICÒRDIA I ELS SEUS COSTATS

Carreró de la Rosa - Imatges: 19-01-2022 i 6-05-2023

  CARRERÓ DE LA ROSA

     Noms que ha tingut:
       S. XV - S. XVI: El “Solar de Na Valentina”
       S. XVI - S. XVIII: El Carreró
       S. XVI - S. XX: Carrer de la Rosa
       S, XX – XXI: Carreró de la Rosa

     Segons el Llibre de Fogatges de 1497 vivia a la baixada del Corral la vídua Valentina en qualitat de propietària.  Uns solars annexes a son alberg venen registrats, en el segle XVI, amb el nom de “Solar de Na Valentina”, que localitzaven, com a terme de comparació, aquell paratge.  I, així, trobem que una cita relativa al carrer del Triquet Vell (llavors carrer de la Boqueria) remarca, explícitament, l'esmentat solar: “quondam botigiam ... in vico dicto de la boqueria” confrontant “a parte retro cum via dicta lo sol de na Valentina”. 

Carreró de la Rosa - Imatges: 19 de gener de 2022

     A finals del segle XVI apar que el “Solar de Na Valentina” es trobés ja establert i més o menys urbanitzat; puix que un registre notarial de 1595, al·ludint el Triquet d'Onofre Oliver, dona la localització d'aquell establiment, confrontant “cum carrerono que habet exitum in descensu platea sancti francisci”.

     El carreró venia innominat, generalment, en els registres.  Fins i tot en el Cadastre de 1736: “Carrer del Cós del Bou ... Casa con puerta al Callejón propia de Miguel Sobena texedor, avitada por el mismo ... Casa con puerta al Callejón propia de Theresa Ferrando Vda., avitada por el mismo, etc.”.

     I és que els Cadastres tarragonins, dels segles XVIII i fins els de principis del segle XIX, no registren aquest lloc com a carrer principal, ans bé com a lloc accessori; considerant els habitadors del carrer com si fossin agrupats a la baixada de Misericòrdia o als carrers del Triquet Vell i del Cos del Bou. 

Carreró de la Rosa - Imatges: 19 de gener de 2022

     La nomenclatura “Carrer de la Rosa” fa la seva aparició en la primera meitat del segle XIX, i es creu que l'origen d'aquest nom no té per motiu una flor (la rosa) sinó una vídua: la Vídua Rosa Besí establerta en aquell mateix lloc, conforme ve registrada en els Cadastres de 1809 i 1814.

     Actualment, no és carrer, sinó carreró, molt estret, amb una porta metàl·lica d’entrada que està oberta, però sense sortida.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES