dimarts, 25 de gener del 2022

CARRER PUIG D'EN SITGES

EL PUIG D'EN SITGES

     CARRER PUIG D'EN SITGES

     Noms que ha tingut:
          Antigament: El Sitjar. Puig de Pallars
          S. XV a S. XVI: Carrer de les Sitges
          S. XVII a S. XXI: Carrer del Puig d'En Sitges
          S. XIX: Carrer de Sagunto

     Essent un carrer enclavat en el Puig de Pallars la primera nomenclatura que presenta és la de la part alta tarragonina, a continuació del Puig Sarrier: “in vico vulgo dicto de Puig de Pallars”.

     L'esmentada nomenclatura no es gens dubtosa, en el sentit de si podria referir-se al Puig Sarrier de Pallars i a la part de l'antic Sitjar, i no al carrer actual del Puig d'En Sitges.  Es probable que durant el segle XVI s'haguessin excavat moltes sitges en aquells indrets i per això els registres diguessin: “nunc vero vico de les sitges”.


Carrer del Puig d'En Sitges - Imatge: Anys 40`- Las calles antiguas antiguas de Tarragona

     La nomenclatura, doncs, durant les centúries XV i XVI fou la de Carrer de les Sitges.  Per corrupció de paraula, a partir del segle XVII, i perseverant fins avui -trobem que els registres ens posen: Carrer del Puig d'En Sitges.

Carrer del Puig d'En Sitges vista des de la plaça de Sant Antoni 
Imatge: autor desconegut - 1960 - (CIT)

     Segons el Nomenclàtor de 1843, l’Administració municipal, del règim dominant, intenta perpetuar -i no pogué aconseguir-ho- el memorable setge de Sagunt, una de les planes glorioses de l'època romana-cartaginesa a Espanya.

Carrer Puig d'en Sitges - Anys 60' - Imatge de l'arxiu de TARRAGONA ANTIGA



POSTALS


CALLE PUIG D'EN SITGES

     Carrer Puig d'en Sitges, una tarda de primavera del 1909.  Antic Carrer de les Sitges, el segle XV, i també carrer de la Neu Vella.  Encara que avui s'hi vegin edificacions no massa ben conservades, s'hi descobreixen façanes construïdes amb bons carreus.  A l'esquerra, casa "el pobre", antiga i senyorial residència dels Beltran, amb la font adossada a la seva façana que ostenta l'escut del prelat Santiyan, un dels precursors de la portada d'aigua a la ciutat.
     La mainada, que hi juga, va abillada amb la indumentària pròpia de l'època.  Els nens amb bates de pisana i les nenes amb faldons fins als peus.



PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.

Centre d'Imatges de Tarragona (CIT)

Imatges color: 4 de gener de 2022



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES