dimarts, 25 de gener del 2022

PLA DE PALAU

LES ESCOLES i EL PLA DE "PALACIO"

Obres d'urbanització de Pla de Palau - H. Vallvé - 18-10-1958 (CIT) 

PLA DE PALAU

     Noms que ha tingut:
          Antany: Pla del Palau
          S. XVIII - S. XIX: Pla del “Palàcio”
          S. XIX - XX: Plaça de “Palacio”
          S. XX - S. XXI: Pla de Palau

Pla de Palau - Ofrena floral davant de sant Pau, obra d l'escultor Víctor de los Ríos 
H. Vallvé (12-10-1963) - Tarragona 1950-2000, itinerari visual, 2003, p. 26.

     La gran pujada que hi ha des del Pallol fins al Seminari Pontifici, seguint la vella muralla del Roser, es troba successivament repartida en una sèrie de planícies: la mateixa plaça del Pallol, antigament el pla de Sant Feliu; una mica més amunt el pla de Sant Miquel; seguint tot just la placeta de Sant Joan, antigament el pla d'En Tàrrega; per a començar, travessant el carrer de la Guitarra, el últim i més elevat dels esmentats plans “el pla del Palau”, així anomenat durant les centúries XV, XVI i XVII.

El Magí de les Timbales al Pla de Palau - H. Vallvé (19-08-1968) - (CIT)
Tarragona 1950-2000, itinerari visual, 2003, p. 123.

     El Llibre del Mitg Tall (1715) conserva encara la nomenclatura en registrar un “carrer que passa des del carrer de les Escrivanies Velles fins al Pla del Palacio i dit Pla”.

Diumentge de Rams.  Processó presidida per l'arquebisbe Dr. Pont i Gol pels voltants de la Catedral i el Palau Arquebisbal - Imatge: Chinchilla . 4 d'abril de 1971 - C.I.T.

     El Palàcio era l'antiga residencia del Paborde.  El Palàcio, fou més tard, la nova edificació del Palau Arquebisbal, obra de segle XIX.  D’aquí s'esdevenia la mateixa nomenclatura per a dos palaus diferents.

     A partir del segle XIX va dir-se fins al segle XX Plaça de “Palàcio”.  

Enterrament del cardenal Benjamín Arriba y Castro.  El cotxe fúnebre arriba al Palau Arquebisbal on s¡instal·la la capella ardent - Imatge: Chinchilla - 12-03-1973 - C.I.T.

     En el palau arquebisbal s'hostatjaren, segons l’Avi Cerdà, la reina Isabel II, dia 4 de juny de 1845 i la reina Maria Cristina de Borbón, dia 9 de març de 1844.  L'arquebisbe regnant en 1848 estrena un cotxe petitet amb dues mules.  La nota de l’Avi Cerdà no deixa de tenir el seu interès.

     En el Pla de “Palàcio”, en una de les cases dels Canonges, es llegeix aquesta làpida:
          DOMUS OPERIS
          METRO.  ECCLESLAE
          TARRAGONA. ANO.
          DNI. 1557 FABRICATA


     En el segle XVII va fundar-se la Casa i Hospital de Pobres Òrfenes.  Venia localitzada en el Pla i en el carrer de Misser Nogués.  Un protocol de 1704 registra la confessió de la Casa i Hospital de Pobres Òrfenes “per hortet clos al Pla de Palàcio”. Aquesta casa benèfica fou víctima d'un bombardeig durant la guerra civil (1936-1939).



POSTALS

PLA DE PALAU 
     Foto realitzada de cara al carrer Guitarra i de l’ex-convent de les monges de “les Òrfenes”, avui desaparegut, a causa de la guerra civil.  Un coquetó jardinet ornava el Palau de la Pabordia, gairebé desfet de resultes de la Guerra del Francès de començaments del XIX.  



Imatges color: 19 de gener de 2022

PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

PIQUÉ, Jordi i VIRGILI, Elena: Tarragona 1950-2000, itinerari visual, Coessetània Edicions, 2003.

Centre d'Imatges de Tarragona (CIT)

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES