dissabte, 5 de març del 2022

CARRER DE SANT LLORENÇ

 LA PESCATERIA VELLA I LES PLACETES VEINES


Processó del Sant Enterrament al carrer de Sant Llorenç.  Misteri de la Pietat i els Armats.  A l'esquerra es pot veure l'antic convent dels claretians i la casa de Mossén Clotet
Imatge: autor desconegut - 1918 - C.I.T.

CARRER DE SANT LLORENÇ

     Noms que ha tingut:
       Antigament: Carrer de l'Hospital
       S. XV - S. XXI: Carrer de Sant Llorenç
       S. XVII: Carrer de l'Hospital Vell
       S. XIX: Carrer de l'Ordre

     Des de temps molt antic que trobem aquest carrer amb el nom de carrer de l'Hospital.

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: H. Vallvé - 1935 (data no comprovada) - C.I.T.

     Un registre llatí del notari Bernat Gendre, de 1595, diu així, traduït en català: “Tota aquella casa que antigament fou hospital vell de Santa Tecla de la present ciutat de Tarragona amb dos portals entre dos carrers públics ... un principal en el carrer de transit davant de la Seu o cementiri i altre darrera en el carrer anomenat de l'Hospital o de Sant Llorenç”.  La nomenclatura perseverava fins a finals del segle XVI: “unes cases situades en la plaça de la Pescateria ab quatre portals lo hu dels quals trau en lo carrer del Spital”.

Carrer de Sant Llorenç. En primer terme el mercat del Fòrum
Imatge: autor desconegut - 1960 - C.I.T.

     I l'Hospital fou fundat per l'arquebisbe don Huc de Cervelló, en el segle XII (1164-1171), davant de la Catedral i de la porta anomenada de Santa Tecla.  Part de la façana, amb pòrtics de caire bizantí, es pot veure, al Carrer de les Coques.  Tenia una capella dedicada a Sant Vicenç, màrtir.  Servia per als eclesiàstics pobres i els seus familiars i dependents.  Estava sota la direcció i administració del canonge Hospitaler.  

Carrer de Sant Llorenç. En primer terme el mercat del Fòrum
Imatge: autor desconegut - 1960 - C.I.T.

     L'Hospital va ampliar-se i posar-se sota l'advocació de Santa Tecla, l'any 1464, per l'arquebisbe i Patriarca d'Alexandria don Pere d'Urrea.

     Des de principis del segle XV, però, guanya el seu lloc d'honor, en la nomenclatura urbana-tarragonina, la vella església de Sant Llorenç, del Gremi de Pagesos.  I des de llavors, i per sempre més, tret d'algunes transitòries variants, s'ha conservat la nomenclatura de carrer de Sant Llorenç.

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: 23 de febrer de 2021

     El temple o capella, amb la casa propera, pertanyé a l'Ardiaca de Sant Llorenç, dignitat instituïda per l'arquebisbe don Pere de Clasquerí el dia 29 de gener de 1359.  El dignatari vivia allí mateix i curava del culte i de l'administració de l'església.  L'any 1402 va fundar-se en aquell lloc sagrat la Confraria dels Pagesos o Gremi dels Trenta, que encara existeix; els seus estatuts foren aprovats per l'arquebisbe don Ennec de Valterra.  El gremi construí l'edifici de bell nou, a despeses seves, i un cop suprimida la dignitat ardiaconal -l'any 1768- vingué la germandat de pagesos a posseir i encarregar-se de l'església.  La Confraria del gloriós Sant Llorenç i Santa Magdalena dels Pagesos ofereix un historial envejable a la sociologia cristiano-tarragonina.

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: 20 d'octubre de 2021

     El Gremi dels Trenta celebra les seves festes religioses a l'església patronal.  Porta el pas del Sant Sepulcre a la processó del Divendres Sant.  Presentava el “ball dels cavallers i turcs”, antigament, (segle XVI).  Aleshores estaven separades la Confraria de Sant Llorenç i la Confraria de Santa Magdalena dels Ortalans; aquesta tenia el “ball de la Monja” (1511) i “el joc de l'hort” (segle XVII).  L'Arxiu de Protocols de Tarragona guarda el Llibre de les Resolucions de diferents Confraries en poder de Pau Salas, Notari (1742-1805).

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: 20 d'octubre de 2021

     Al Carrer de Sant Llorenç i als seus voltants, durant els segles XVII, XVIII i XIX, visqueren moltes famílies de l'honrada pagesia tarragonina.  Basta consultar els Cadastres d'aquestes centúries, que es troben a l'Arxiu Municipal, i quedarà ben comprovat amb una rica estadística.

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: 30 d'octubre de 2021

     La circumstància d'haver-se fundat, en els eixamples de Tarragona, en 1580, per l'Arquebisbe don Antoni Agustín el nou Hospital de Sant Pau i de Santa Tecla, l'hospital abandonat influí, encara, en la nomenclatura d'aquell lloc, i no és difícil aportar registres al·lusius.

Carrer de Sant Llorenç - Imatge: 18 de novembre de 2021

    Veïnes a l'església de Sant Llorenç es troben edificades dues cases antigues citades en els registres del segle XVI: Casa de la Sagrestia maior de la Seu; i Casa del Dr. Jaume Reig V. J. D. Canonge de Tarragona que fou Administrador de l'Arquebisbat S. V.   

     El Nomenclàtor de 1843 senyala a l'esmentat carrer la nomenclatura de “Calle del Orden”.  No se sap a què pugui referir-se.  

Capelleta de la Mare de Déu de les Neus o de la Bonanova al carrer de Sant Llorenç
Imatge: 17 de novembre de 2023

     Al carrer de Sant Llorenç hi ha un carreró sense sortida, Innominat, ja, en vells protocols, que sapiguem no tingué mai cap nomenclatura oficial. La gent del barri l'ha batejat (modernament) amb l’irònic nom de “Carreró de Barceloneta”.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES