dimarts, 29 de març del 2022

CARRER DEL PORTALET

EL CORRAL I LA FUSTERIA

Carrer del Portalet. Diada de Sant Magí - Imatge: 19 d'agost de 2024

CARRER DEL PORTALET

     Noms que ha tingut:

       Antigament: Carrer del Bordell
            S. XVI: Carrer de la Baixada del Corral
            S. XVI: Carrer del Portal del Baluard Vell
            S. XVII - S. XVIII: Lo Portalet
            S. XIX - S. XXI: Carrer del Portalet
            S. XIX: Carrer d'En Lacy

     El carrer actual del Portalet, abans de l'enderrocament del Baluard Vell i de l'eixamplament de la ciutat fet pel Cardenal Cervantes (1572), era de més reduïdes dimensions, i prenia el nom del bordell allí establert.

Carrer del Portalet - Imatge: 23 d'agost de 2021

     L'any 1446, la reina Maria d'Aragó, concedia a la ciutat de Tarragona tenir: “casa pública de mujeres mundanas”; així i tot, la prostitució es trobava prou arrelada, des d'abans, dins la població, per això, l'any 1428, els mateixos Cònsols, davant reiterades suplicacions de que fos traslladat el bordell -proper a l'església i convent de Clarisses- determinaren, a 6 d'abril: “fos traslladat en altre lloc tolerable”.

Carrer del Portalet - Imatge: 26 d'agost de 2021

     A partir d'aquella data, i el més tard des de 1446, trobem el bordell tarragoní establert prop del Corral (plaça de la Font), més proper, encara, que del Portal del Baluard. 

Carrer del Portalet - Imatge: 11 de setembre de 2021

     Els Cònsols de Tarragona, l'any 1386, havien ja determinat el bordell de les dones públiques “allí on solia ésser la Boqueria”.  L'any 1462 es trobava, certament, localitzat prop del Portalet.   L'historiador Morera, indirectament ho confirma, tractant de la reparació de la muralla: “Para librarse de todo atentado acordó el Consejo Municipal de Tarragona, en 15 de mayo, proveer a lo necesario, a fin de reparar los muros de la ciudad, especialmente un gran desmoronamiento existente cerca del portal del bordell, que llamaban lo trench del bordell”.

Carrer del Portalet - Imatge: 6 de desembre de 2021

     La situació del bordell ve bastant detallada en un registre notarial de 1552, i fa referència a l'Hostal del bordell i a les Cases del Bordell.

     Aquest carrer va dir-se, en el segle XVI, carrer de la Baixada del Corral, per trobar-se comprès entre la Baixada i el Portal del Baluard Vell (el Portalet).  Un registre notarial de 1553, relatiu al carreró (carrer del Trinquet Nou) ens dona, d'una manera explicita la diferència de les dues nomenclatures.  Dades confirmades per un altre registre atenyent el mateix lloc, segons vèiem en copiar l'anterior registre.

Carrer del Portalet. Imatge: 20 de desembre de 2022

     Per semblant raó, i per la direcció cap al portal esmentat, se troben registres notarials en la segona meitat del segle XVI, al·ludint el “carrer queva al portal del baluart vell”.

Carrer del Portalet - Imatges: 20 de desembre de 2022

     Durant el segle XVIII alguns registres l'anomenen paratge o barri.  És per demés interessant el Memorial de Na Teresa Marti, a l'Ajuntament de Tarragona (1793), sobre la imatge de la Verge del Portalet “en el parage llamado lo Portalet”, que no pot menys de tenir relació amb l'antiga devoció a Nostra Dona de Misericòrdia pel veïnat d'aquella barriada.  Extracte de l'esmentat Memorial:  Memorial de Teresa Marti, vídua, i habitadora en “el parage llamado lo Portalet”.  Suplica a l'Ajuntament la imatge de la Verge del Portalet que estava “sobre una voveda” d'una casa seva que s'enderrocà. L'Ajuntament li indemnitzà la casa; contestant-li que no pot, ella, reclamar la imatge “una vez que los individuos del vecindario de la Plaza de la Fuente han manifestado y manifiestan la mayor confianza y devoción en la misma sagrada Imagen”.

Carrer del Portalet. Festes de Sant Magí - Imatge: 14 d'agost de 2023

     Dia 17 d'octubre de 1844 “els veïns del barri del Portalet” celebraren festa votiva, a l'església de Sant Agustí, en acció de gràcies per haver-los Déu nostre Senyor guardat de l’epidèmia del còlera, en la qual solemnitat varen amollar-se molts coets i altres focs artificials.

     La Baixada del Portalet la trobem citada, a finals del segle XVIII, en un altre curiós Memorial al Ayuntamiento de Tarragona, dirigit pel Capità de Navili don Joan Ruiz de Apodaca, autor del projecte de la reparació del Port, sobre mantenir en vigor la R. O. de 15 d'agost de 1784 per a enderrocar la Muralla de la Rambla Vella “con el fin de aumentar casas, pero sin excederse de los límites prefixados, ni que se comprende en el derribo de ella el Baluarte de Carlos V, pues conviene que permanezca”.  L'Ajuntament contestava, a 2 de gener 1790, que precisava l'enderrocament “por estética de la nueva calle que va a abrirse”.  Es tractava de la urbanització definitiva del carrer del Portalet, com a continuació de la baixada de Misericòrdia.  Per això en el Memorial s'anomena Bajada del Portalete.

Carrer del Portalet. Festes de Sant Magí - Imatge: 14 d'agost de 2023

     Dintre la nomenclatura d'aquest carrer, pogué aconseguir-se esborrar la memòria de l'antic bordell, antany allí existent, com també la del Baluard vell de la històrica Muralleta de l'Arquebisbe Clasquerí; però no pogué preterir-se el record de la desapareguda porta, i per això el Portalet ha perseverat en la nomenclatura urbana a partir del segle fins als nostres dies.

Capelleta de la Mare de Déu del Portalet - Imatge: 21 de setembre de 2021

     Solament, amb caràcter interí, segons el Nomenclàtor de 1843, l'administració municipal del règim dominant llavors, volgué dedicar el carrer al Tinent General don Lluís de Lacy, afusellat al Castell de Bellver (Palma de Mallorca), dia 5 de juliol de 1817, pel seu amor a la llibertat.



POSTALS

     Carrer del Portalet - 1900-1910

     Vista panoràmica del Portalet i part de la baixada de Misericòrdia. Podríem comptar els establiments que hi descobrim: un gorrista (Casa Rius), un òptic (Valls), un sastre (Montserrat), l'adrogueria Sans, un joier (Càcharo), un llibreter (Font), un venedor de robes (Casa Malé), un electricista (Sentandreu), un barber (Benaiges), un pastisser (Santamaria), un bacallaner (Rabadà), dos cafeters (Grau i Ventura), el rellotger Rigau, roba de nen (Sangenis), etc.
     La primera casa, esquerra, és la del sr. Agustí Musté, advocat, autor d'una detallada biografia del nostre crític Josep Ixart.  Als baixos de la casa hi havia el cafè de "La Unió" del senyor Ventureta.




CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA

Visita dels reis d'Espanya.  Vista general del públic assístent al carrer del Portalet. 
Imatge: Chinchilla - 19-02-1976 - C.I.T.

Carrer del Portalet, engalanat amb una bandera de suport al Nàstic, durant els play-off d'ascens a 2ona divisió.  Imatge: Dep. de Premsa Mauri - 2001 - C.I.T.




PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 2, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1958.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. 3 Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1989.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES