dijous, 3 de novembre del 2022

EL CASTELL

EL CASTELL DEL REI


El Castell - Gravat de Mateu Antoni Weifs (1711) - Foto: René

EL CASTELL


El Castell - Imatge: Joan Aumerich - 1993 - CIT

     Tarragona en el segle XII estava dividida en tres ravals:

     a) la vila antiga que era la població dels normands, fundada per Robert d'Aguiló, caracteritzada pel Pretori o Castell del Rei (vulgarment anomenat de Pilat) i que en els documents se'n diu: “villa vetera comitissae”

     b) la vila de Pallars que era la població del rei, caracteritzada per l’Arx

     c) la villa Ecclesiae o població arquebisbal, caracteritzada pel Castell del Patriarca.

   

El Castell - Imatge: 4 de gener de 2022

     En els segles XIII y XIV la ciutat es trobava distribuïda en tres quarters: Quarter de Natzaret, Quarter de Sant Miquel del Pla i Quarter del Corral.

El Castell - Imatge: 4 de gener de 2022

      Dins de la vila antiga de la Comtessa, o sigui en el Quarter de Natzaret, s'aixecava l'històric Pretori dels romans -i més tard Castell dels reis d'Aragó- edifici meravellós amb els seus murs i les seves torres, i davant del qual quedava urbanitzada una molt gran plaça, ara notablement enxiquida, anomenada també plaça del Castell o del Rei.

Obres de rehabilitació del Castell del Rei - Imatges: 1 de juny de 2023

    Aquest castell i els seus voltants, remarcable per un conjunt de referències històriques o records que, si bé son molt interessants, poden ésser resumits en les adjuntes dades.

Finalització de les obres de rehabilitació del Pretori - Imatge: 1 de març de 2024

     Els francesos, en la seva retirada, destruïren l'obra magna dels romans, quedant, tant sols en peu. la majestàtica torre d'aquell temps, el poc que queda existent, de l'antic Pretori, i, que pel fet d’haver-se convertit el Palau d'August en Castell reial, donà motiu al nom de la torre: Torre del Castell del Rei. Coneguda, també, vulgarment amb el nom de Torre de Pilat.

El Castell - Imatge: autor desconegut - 1990 - CIT

     L'any 1461 s'hostatjà en el Castell del Rei el cèlebre Princep de Viana.  Dia 13 de febrer de 1468 moria, allí mateix, donya Joana Enríquez, esposa de Joan II d’Aragó, i madrastra de l'esmentat Princep.  En el segle XVII es convertit en caserna.  En la segona meitat del segle XIX va convertir-se en presó provincial. Afortunadament li esperen dies millors, i l'antic Pretori de César August es veurà convertit en bell Museu d'antiguitats romanes-tarragonines.

Autobús de l?EMT amb motius que fan al·lusió a Tarragona Patrimoni de la Humanitat
Imatge: Mauri - 2000


POSTALS

El Castell del Rei - Imatge: 1908 - Postals Casc Antic

     El castell del rei, en una postal del 1908, abans de les grans reformes per convertir-lo en museu, encara amb les retxes collades per frenar la fugida dels detinguts. En aquella època, quan el castell dit de Pilats, era presó, a la finca de sota del passeig hi havia uns rentadors públics,on moltes dones hi acudien a fer la bugada. De vegades, però, de la canonada d'aigua saltaven cigrons, provinents dels plats que rentaven els soldats de guàrdia a la plaça del Rei.

El Castell del Rei - Imatge: anys 20' del segle XX - Postals Casc Antic

     Un altre aspecte de l'edifici dit de Pilats, convertit en presó provincial tal com diu el rètol 
de la façana.  Les cel·les dels detinguts estaven ben forrellades i ben vigilades, amb sentinelles sempre ull viu.  El pas dels vehicles pel passeig de Sant Antoni era obstruït amb pilons de pedra, ja que les boles encara no eren inventades.


El Castell del Rei - Imatge: Luciano Rosin - anys 30' del segle XX - Postals Casc Antic

     Luciano Roisin, cèlebre fotògraf de Madrid va editar aquesta bella postal al voltant dels anys 30.  L'edifici, aleshores presó, era ocupat per detinguts i soldats. Aquests últims romanien en els llocs de vigilància contínua, dia i nit, amb la contrasenya cada hora de "Centinela alerta", que era contestada per la següent: "Alerta está", i el tercer i el quart igual, o sia, tots els sentinelles.
Les cases de primer terme van estar enderrocades a la recerca de més vestigis arqueològics del circ romà.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES