divendres, 11 de novembre del 2022

FÀBRICA DE LA CHARTREUSE

 EDIFICIS


FÀBRICA DE LA CHARTREUSE

     C. Smith 51-57 - Plaça dels Infants

     Arquitectes:
     Pau Monguió Segura - Josep M. Pujol de Barberà (1911)
     Ref.: Seguí Arquitectura (2013)

     Les moltes vides de la Chartreuse no li treuen valor, ans al contrari.  De l'anònima industrial tèxtil va passar a la fàbrica d'alcohol; incendiada al tombant del segle, es va refer per rebre la fàbrica de licor dels Pères Chartreux i va adquirir l'aspecte lleugerament alpí que li confereix el projecte de Monguió. Expulsats de Grenoble, els monjos van fundar a Tarragona una inusual cartoixa urbana, que va haver de rebre la intervenció de Pujol, per fer, entre d'altres, la tribuna galeria que comunica amb la església conventual de la planta segona.

 

Notícies històriques

     El 1882 l'antiga fàbrica de filats La Fabril va ser adquirida per la societat anònima Unión Agrícola, amb capital de l'orde dels pares Cartoixants per fabricar el seu licor.
     L'edifici va ser construït a mitjan segle XIX.  Part de l'edifici, es va incendiar el 1893, i va afectar especialment la coberta. L'arquitecte Pau Monguió, va dissenyar la nova armadura de fusta i va ampliar la construcció.
     El 1907, es va dur a terme una nova ampliació per Josep Maria Pujol de Barberà on utilitzà un llenguatge historicista de ressonàncies mudèjars.
     El conjunt va ser adquirit per l'Ajuntament el 1981, però en l'actualitat és propietat de la Generalitat de Catalunya. Actualment, s'ha restaurat i habilitat per ubicar-hi l'Escola Oficial d'Idiomes.

     BCIL 2021

 

ALOGUÍN, Ramon; Guia d'arquitectura de Tarragona SXX, Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Demarcació de Tarragona, 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES