dilluns, 28 de novembre del 2022

FAR DEL MOLL D’ARAGÓ

LA RUTA PATRIMONIAL DEL PORT DE TARRAGONA

Far del port al dic de Llevant. (APT. Chinchilla, 1930) 

FAR DEL MOLL D’ARAGÓ

     Torre de planta octogonal a l’exterior i circular a l’interior, amb un diàmetre de 2 m i una alçada de 9,5 m des de la rasant de l’andana alta del dic de Llevant. 

     El projecte d’aquest far, amb característiques similars al del port de Castelló, es va aprovar per Reial ordre de 28 d’octubre de 1920 amb un pressupost de 69.783 pessetes. S’il·luminà per primer cop el 7 de maig de 1923.

 

Fotografies: 21 d'abril de 2017

     La part inferior estava envoltada per un edifici de planta quadrada destinat a magatzem dels faroners i del servei d’obres. L’habitatge del torrer ocupava la planta superior i s’hi accedia gràcies a una escala doble que conduïa a la terrassa davant de l’entrada de la torre. Per comoditat del servei nocturn, hi havia també un accés directe al far des del pis del torrer.

     Les despeses de construcció de la torre i l’edifici van anar a càrrec de la Junta d’Obres del Port, mentre que l’òptica, la maquinària del far i el pis de la càmera d’il·luminació amb l’escala ràpida les va costejar el Servei Central de Senyals Marítims.

     L’emplaçament en direcció NE-E el protegia dels temporals de mar.

 

Captures de pantalla de vídeo: 14 de juliol de 2022

     Cap al 1970, part de les seves instal·lacions van passar a ser ocupades per la Corporació de Pràctics del Port. Les contínues obres d’ampliació del dic de Llevant el van deixar aïllat a l’interior del port, per la qual cosa l’any 1983 es decidí substituir-lo per un altre que s’instal·là a la punta més exterior del dic, el far de la Banya, que estigué operatiu a partir de l’any 1990.

     El far del moll d’Aragó només és visible des de l’interior del port. Es conserva la torre circular sense la planta quadrada. Va ser reformat l’any 1997 i en l’actualitat no té cap ús concret.

Fotografia: 26 de juny de 2022

     Està catalogat dins del POUM i forma part del Catàleg de béns a protegir-Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Tarragona.

 


ESCODA MÚRRIA, C. i TOLDRÀ DALMAU, M.: La ruta patrimonial del Port de Tarragona, Autoritat Portuaria, Drudis i Virgili Editors, 2020.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES