dijous, 24 de novembre del 2022

THALES

TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS


THALES

     Tales de Milet (630 aC - 546 aC) fou un pensador grec estudiós dels fenòmens naturals i tradicionalment inclòs entre els Set savis grecs.  Se li atribueixen diverses proposicions de geometria elemental, entre elles el teorema que porta el seu nom.  Fou el primer a rebutjar les explicacions mítiques que feien dependre l'origen del món de forces personals, i establí una causa natural i única en la formació de l'univers.

     L'escultura que rep el nom de Thales fou realitzada per Lluís M. Saumells l'any 1977, per encàrrec d'una empresa d'Alcalà d'Henares, actualment propietat de BASF.  És una artística obra de tres metres i mig d'altura, fosa en bronze segons el procediment de “la cera perduda” i daurada en or en fulles de 22 quirats, per dues vegades en la seva totalitat, per tal d'aconseguir la màxima perfecció possible.  Sembla ser que l'autor volgué plasmar alguns dels trets físics del seu propi rostre a la figura.

El maig del 2000 l'empresa química la portà a Tarragona amb la intenció d'ubicar-la en un lloc públic.  Això esdevingué realitat el dia 24 d'octubre, en instal·lar-la a l'estany dels Jardins de la Reconciliació i cedir-la a la ciutat.  Tretze dies abans, l'Ajuntament havia fet enderrocar l'estela de l'emblemàtic monument franquista dedicat als seus caiguts, a causa del mal estat de l'estructura.

     Amb la col·locació de l'escultura de Saumells es va voler retre homenatge al seu autor, mort com a conseqüència d'un accident de trànsit a pocs metres d'allí, i es va anunciar la remodelació de l'entorn de l'antiga Glorieta de los Caídos, que es trobava, urbanísticament, molt deteriorada.  De fet, la carretera de Barcelona l'havia separada del parc del Miracle, i la seva situació, i l'actual intensitat del trànsit, la feien poc assequible com a indret de passeig, però sobretot també, perquè darrerament, eren pocs els ciutadans que sentien com a propi aquell indret, a causa de les seves connotacions polítiques.



GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES