dimecres, 2 de novembre del 2022

LA PORTELLA DELS JUEUS

LA JUERIA

LA PORTELLA DELS JUEUS

  Noms que ha tingut:

     Antigament: La Portella
     S. XV: La Portella dels Jueus
     S. XVI: El Portai dels Jueus
     S. XIX - S. XXI: La Portella

     La porta ciclòpia, que comunica el Carrer de la Portella amb el Passeig de Sant Antoni, fou coneguda ab antiquo amb el nom de la Portella i en els documents ve citada “Portellum” i “Portellam”.  Un Manual Notarial del segle XIII (1260-1264) localitza una casa “juxta portellam”.  El Memoriale de universis redditibus (1276) localitza, també, alguns edificis: “operatoria et cortella extra muros apud portellum”.  Altrament un Capbreu de Tarragona (s. XV) registra: “quoddam hospitium in vico judarie supra portella».

     La portella era la porta per on els jueus de Tarragona sortien a les afores, als horts i a les vinyes.  Això explica la nomenclatura.  D'aquí ve que en les Escoltes de 1429, fent la llista dels portals, vingui registrat “a la portella dels jueus”.  Una Llista de carrers de 1505 adopta la mateixa nomenclatura.

     Una variant es troba, en els registres del segle XVI, conservant el record de la població hebraica-tarraconense.  Per això les Resolucions Consulars de l'any 1527 (dia 25 de septembre), en determinar construir “quatre baluarts bons”, concretaven d'una manera expressa: “y al portal dels jueus un altre”.

    La vella portella dels jueus queda tapada i amagada, molts anys, amb motiu de la construcció del nou baluard en el segle XVI (el Baluard de Sant Climent i després de Cadenas).


Porta ciclòpia (1890) - Centre d'imatges de L'AHCT

     Al segle XIX, en derrocar-se definitivament el Baluard de Cadenas per a la urbanització del Passeig de Sant Antoni, la porta ciclòpia o portella dels jueus quedà altre cop al descobert i ens recorda belles planes de la historia tarragonina medieval.  I torna a agafar el nom primitiu.

     Part del Call o jueria de Tarragona venia, en el segle xiv, escampada a la vora de la Porta del Miracle.  El fonament d'aquesta referència es un registre trobat pel difunt Canonge Capdevila, Arxiver arxidiocesà, en les pacients recerques pels Manuals Notarials de la seva custòdia.  La fitxa que em copiat diu així: S. XIV.  El Call dels jueus era a la vora de la “porta del Miracle”.

Imatge on es pot veure la delimitació del call en l’actual distribució dels carrers de la Part Alta i els seus accessos

POSTALS


     Porta ciclòpia del carrer de la Portella-passeig de Sant Antoni, en una artística postal del segle passat.  El pagès va abillat amb indumentària festiva.  Aquesta porta fou descoberta el 1868 amb motiu de l'enderrocament del fortí dit de "Cadenas" que la taponava.  Fou visitada pel rei Amadeu de Savoia el 9 de Setembre de 1871.
     És la porta millor conservada de les set que subsisteixen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES