dilluns, 31 d’octubre del 2022

LA PLAÇA D'EN ROVELLAT

LA JUERIA

LA PLAÇA D'EN ROVELLAT

     Noms que ha tingut:
     S. XV a S. XVI: Placeta d'En Vilabona
     S. XVI: Plaça d'En Bosch
     S. XVI - S. XXI: Plaça d'En Rovellat
     S. XVIII: Plaça del Correu
     S. XIX: Plaça de Sant Ignasi

     Una cita del Llibre de Censals de l'Arxiu Capitular (1409) registra la “Placeta den Realot”.  El M. I. Capitular Dr. Serra Vilaró, Canonge Arxiver, va assegurar que aquest registre corresponia, a la Plaça d'En Rovellat, durant el segle XIV i que els documents la recordaven sovint.  La freqüència d'aquestes cites seran, en tot cas, en els papers i protocols de l'esmentat arxiu? Es casual que mai s’hagin trobat un registre semblant en altres arxius.  

     La nomenclatura que es considera més antiga és la de Placeta d'En Vilabona.  Es troba registrada en el Llibre de Fogatges de 1515: “La placeta dels jueus ab la placeta den Vilabona”.

     Dintre la primera meitat del segle XVI, la família dels Bosch a Tarragona agafa popularitat en aquesta encontrada de l'antic barri jueu; i es conserva a través del nomenclàtor urbano-tarragoní fins a final de centúria.

     Pere Castellar, mestre d'obres, ven (a 19 de Juny de 1571) “quodam hospitio quod nos habemus et possidemus... in platea dicta den Bosch” confrontant “ex uno latere cum hospitio et corrali... Caselles agricole et partim cum vico dicto lo forât mico... ex alio latere cum vico dicto den Granata cum sit in cantono, etc.”.

     A l'any 1583, i un protocol del Notari Montserrat revela una nova nomenclatura: “in platea antiquitus dicta de bosc nunc vero den Rovellat“.  Dedicatòria que ha perseverat fins al present, suplantant fins avui a totes les anteriors conegudes.

     En el Cadastre de 1845 es troba registrada aquesta nova variant: plaça de Sant Ignasi, si bé amb caràcter transitori.

     L'origen, sens dubte, en una imatge o capelleta del sant Fundador de la Companyia de Jesús; la circumstància de trobar-se allí enclavada una finca de don Ignasi Prats (en el segle XVIII) fa més que sospitar-ho.  Els Cadastres de la Ciutat donen algunes referències per a il·lustrar la nostra creença.  En els Cadastres de 1763 i 1770 hi figura habitador don Ignasi Segui; i en els Cadastres de 1799, 1809 i 1814 hi figuren els hereus de don Ignasi Prats.

     Durant el segle XVIII agafa la nomenclatura de Placeta del Correu, també de caràcter transitori.  El Cadastre de 1736 registra en el Carrer d'En Granada —i fent cantó a la Placeta— una “Casa con dos Portales y quatro Botigas propia de los Herederos de don Joseph Claver, la qual tiene alquilada al Correo Mayor”.  D'aquí és pot deduir l'origen de la nomenclatura de motiu postal-tarragoní.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES