divendres, 14 d’octubre del 2022

MOSSÉN TOMÀS

ESCULTURES PÚBLIQUES i MONUMENTS

ESCULTURES ENTRE 1977 i 2001

MOSSÉN TOMÀS
 

Mossén Tomàs - Portal del Carro - 11 d'agost de 2021

       Joan Tomàs i Bartoli (Tarragona 1924 - 1994) fou una persona molt popular, vinculada a totes les tradicions de Tarragona i, d'una forma molt especial, al jovent, des del seu lloc de professor a l'antiga Escola del Treball.  També cal destacar la seva implicació en el món dels deficients psíquics, que fou, molt probablement, l'àmbit al qual dedicà més esforços al llarg de la seva vida.

Portal del Carro - Foto H. Vallvé - Foto 19 d'agost de 2021

       Poc després de la seva mort, la Comissió Permanent d'Entitats i Ciutadans de Tarragona impulsà una subscripció popular, amb el suport de l'Ajuntament, per fer-li una estàtua i retre-li homenatge.  El dia 21 de maig de 1995 va ser erigida al portal del Carro, davant l'ermita de Sant Magí, d'on havia estat administrador i promotor de la seva restauració.  A l'acte inaugural hi participaren, a part de les persones del seu entorn més immediat, colles castelleres, el Ball de Bastons, el Club Vaixell i la Fundació Sant Joaquim i Santa Anna, entitats a les quals va estar fortament lligat l'home natjat.

       L'escultura, de 200 kg de pes, és de bronze i es va fer a mida natural pel joier Joan Serramià, que la instal·là arran de terra, amb un petit sòcol, subjectada amb cargols.  L'artista va voler plasmar l'enorme humanitat del prevere en la seva actitud d'acollir als qui entren a l'ermita.

 

GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES