dimarts, 11 d’octubre del 2022

TRENTENEARI DEL SANTUARI DEL LLORITO

TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS

TRENTENARI DEL SANTUARI DEL LLORITO

     A mitjan del segle XVI, després d'un viatge a Gènova, el prevere Pere Mir introduí a Tarragona la devoció a la Verge del Loreto i patrocinà la construcció d'una capella a la que aleshores s'anomenava Muntanya de les Morisques. Dos segles més tard, s'hi feren obres d'ampliació i es construí una casa al costat.  Tot això fou destruït el 1823 per l'exèrcit dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, enviat per la Santa Aliança, per restaurar la monarquia absoluta de Ferran VII.

     L'any 1957 s'iniciaren les obres per bastir una nova ermita a la muntanya. La Verge de Loreto (pop. Llorito) és la patrona de l'aviació i el Ministeri de l'Aire col·laborà en la seva construcció.  L'en carregat de la seva realització fou l'arquitecte Joan Zaragoza Albí, que va simular un hangar d'aviació.  L'ermita fou beneïda el 1964, i pocs anys més tard s'aplegà al seu voltant una comunitat dels Pares Rogacionistes.

     Per commemorar els trenta anys de l'actual edifici, l'onze de desembre de 1994 s'organitzaren diversos actes que tingueren com a eix central la col·locació d'un monument regalat per la base aèria de Reus al santuari, on figuren, com a elements emblemàtics, la roda d'un avió i una hèlice.


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES