dimecres, 5 d’octubre del 2022

MORTS DE TARRAGONA A MAUTHAUSEN

ESCULTURES PÚBLIQUES i MONUMENTS

ESCULTURES ENTRE 1977 i 2001

MORTS DE TARRAGONA A MAUTHAUSEN

Morts de Tarragona a Mauthausen - Camp de Mart - 6 de febrer de 2023

     Mauthausen és una localitat de l'Alta Àustria que es feu tristament famosa perquè del 1938 al 1945 hi hagué un camp de con centració nazi, on foren exterminades unes 120.000 persones.  Entre els molts presoners que passaren pel camp, hi havia un gran nombre de republicans espanyols que havien hagut de marxar a l'exili.

Morts de Tarragona a Mauthausen - A l'interior de l'escultura inscrits tots els noms

     S'ha dit que Mauthausen és un dels noms que descriuen l'horror de la guerra.  Hitler hi va fer aixecar el camp de treball l'any 1938, quan les seves tropes van ocupar Àustria.  Prop de la població hi havia una pedrera abandonada, en la qual els alts comandaments alemanys van veure una font de riquesa que aprofitarien amb l'explotació de mà d'obra “contractada” als barracons del que seria un dels pitjors camps d'extermini nazi.  Antoni Roig, un dels responsables de l'associació Amical Mauthausen, en referir-se a la seva primera impressió quan el varen internar el gener de l'any 1941, comentava que “Era de nit, vam arribar-hi arrossegant-nos.  Vaig mirar al meu voltant.  Era una imatge denigrant, en comptes de presos amb uniformes de ratlles semblaven cadàvers vivents demanant clemència”.

Morts de Tarragona a Mauthausen - Camp de Mart - 11-08-2021

     El 20 de maig de 1984, amb motiu de celebrar-se a Tarragona l'assemblea general dels Amics de Mauthausen i d'altres Camps, i commemorant també el 39è aniversari de la victòria sobre el nazisme, es va inaugurar als jardins del Camp de Mart un senzill monument recordatori dels morts en els camps d'extermini nazis.

Morts de Tarragona a Mauthausen - Camp de Mart - 6 de febrer de 2023 

     El monument, dissenyat per José Calatrava, consta d'un bloc geomètric de dotze cares, alternant-se sis d'elles amb l'escut de Tarragona incrustat, amb unes altres sis de les quals sobresurt una estructura de ferro que, vista des de qualsevol angle, evoca la lletra inicial de Mauthausen.  A la superfície horitzontal de la pedra hi ha una estrella; en cadascuna de les seves sis puntes s'hi varen inscriure els noms de tres tarragonins víctimes del nazisme.

     Originàriament, a cada extrem de l'estrella hi havia una petita bola de metall (es pot veure que a les fotografies fetes el 11 d'agost de 2021 encara no s'hi havien reposar les boles de metall, però sí les fetes aquest any).  El mes d'abril de 2022, Guillem Masalles va ser l'encarregat de la restauració del monument d'Amical Matuthausen, en el marc del Dia nacional d'homenatge als deportats i deportades i a totes les víctimes del nazisme, que es va celebrar el 5 de maig de 2022. 


INSCRIPCIÓ: 

TARRAGONA AL SEUS FILLS / MORTS A MAUTHAUSEN i DEMÉS / CAMPS D'EXTERMINI NAZIS

JOSEP ALSINA AMORÓS / JOSEP ALUJAS BERICAT / JOSEP MADARRO RODRÍGUEZ

JOSEP BARBA ROCA / JOSEP GALINDO SERRA / MIQUEL MARQUÉS ANGUERIÓ

JORDI GRAS FERRÉ / PAU ALUJES LLAGOSTERA / SALVADOR OLIVÉ SAPERAS

JOSEP MARTÍ ROIG / JOSEP PONS CARCELLER / LLUÍS BONIFÀS GOTAROLA

J. M. LLAVERIA SAUNÉ / SIXT EXPAÑOL ABELLA / ANTONIO GARCIA GOMIS


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES