diumenge, 30 d’octubre del 2022

CARRER DE LA PORTELLA

LA JUERIA


Carrer de la Portella - 20 de setembre de 2021

CARRER DE LA PORTELLA

      Noms que ha tingut:
        Antigament: Carrer de la Jueria
        S. XIV - S. XXI: Carrer de la Portella
        S. XIX: Carrer d'En Pizarro

     L'actual Carrer de la Portella venia enclavat dintre l'antiga Jueria tarragonina.  El seu nom primitiu pot deduir-se del Capbreu de Tarragona (s. XV) en un registre de 1421: “quoddam hospitium in vico judarie supra portella”.  Segons aquest registre el carrer urbanitzat en la part superior de la Portella dels Jueus (Sa portella) era conegut, en els protocols, amb la nomenclatura de significatiu relativa: Carrer de la Jueria.

     El Llibre de la Passada del Mur (1428), en la seva llista de carrers, ens dona ja el registre “lo carrer de la portella i den Manresa”.  El nom no el prenia, però, de la portella dels jueus.  De portelles n'hi havia varies.  El Llibre de Censals de 1409 ens recorda: “l'alberch prop de Natzaret afrontat de una part ab lo Portal de les Portelles o del Castell del Rei”. 


Carrer de la Portella - 20 de setembre de 2021

     El Consell municipal de 23 d'abril de 1508 ordenava:  “E que la portella del portal del rey estiga al servei dels ciutadans y habitants, tans solsament de la Ciutat així per entrar com per exir atravers del portalet”. 

     Segons els anteriors registres la nomenclatura d'aquest carrer recorda la portella o les portelles del Portal del Rei.  No té res a veure amb la portella dels jueus.  El Llibre del Mitg Tall (1715) en registrar-lo recorda, encara, la plaça de l'Aljama de Tarragona: “Carrer de la Portella i plaça dels jueus”.

Casa d'en Bartomeu Baró - Carrer de la Portella 15 - 29 de gener de 2023

     Les nomenclatures similars es prestaven a serioses confusions, passats alguns segles, havent-se canviat les urbanitzacions de la zona hebraico-tarragonina.  El Carrer dels Jueus (després de la Portella) no era la Plaça dels Jueus ni el Carreró de la Portella dels Jueus o Forat Micó, malgrat haver-hi una confusió de termes de nomenclatura genèrica en aquells topants, quan es tracta de registres protocol·laris (Jueria, Plaça dels Jueus, Carrer dels Jueus, Forn dels Jueus, etc.).  Cada carrer, i a voltes cada tros de carrer, tenia nomenclatura pròpia.

     El nom d'aquest carrer, tret d'unes petites i provisionals variants, ha perseverat fins al present. 

     A partir de la primera meitat del segle XIX -i temporalment- l'insigne descobridor espanyol Diego Pizarro aconseguia la gloria popular amb la dedicatòria administrativa del partit polític de torn.


Mural al carrer de la Portella nº 9

     A la cantonada del Passeig de Sant Antoni, que segueix el traçat de la muralla romana, amb al carrer de la Portella, un dels accessos a la plaça del Rei; es troben aquests personatges colorits i geomètrics que s’enfilen per la façana lateral de l’edifici que es dediquen a fer jocs malabars, a ballar i a jugar amb l’equilibri.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES