dimarts, 4 d’octubre del 2022

TARRAGONA, CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA

ESCULTURES PÚBLIQUES i MONUMENTS

ESCULTURES ENTRE 1939 i 1976


TARRAGONA,
CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA

Monument a la Sardana - Camp de Mart - H. Vallvé - 6 de maig de 1973

     L'1 d'abril de 1973 es van inaugurar els jardins del Camp de Mart i, com passa habitualment amb els parcs, amb els anys, la nova zona verda ha esdevingut un dels espais més adients per a la ubicació de monuments.

Tarragona, Ciutat Pubilla de la Sardana - Chinchilla - 6 de maig de 1973

     Ja s'hi havien col·locat les escultures dedicades a Wagner i al doctor Ferran.  Per això, quan l'any 1973 Tarragona va esdevenir Ciutat Pubilla de la Sardana i, com era habitual, es proposà aixecar un petit monument per recordar-ho, es va pensar també en el Camp de Mart.

Monument a la Sardana - Rambla Nova - 16 d'abril de 2021

     L’any 2005 es trasllada a la Rambla Nova en el tram on habitualment es fan ballades de sardanes.

 


Monument a la Sardana - Rambla Nova - 29 de setembre de 2022

     La proposta sorgí del Casal Tarragoní i de l'Obra del Ballet Popular, i se li encarregà a l'escultor Josep M. Brull i Pagès.  El monument es va inaugurar el 6 de maig de 1973, amb la presència de l'arquebisbe Pont i Gol, i dels respectius alcaldes i pubilles de Bellpuig (l'anterior població Pubilla) i Tarragona.  Consisteix en un bloc monolític de marbre en forma de columna truncada, de la qual sobresurt en relleu, i voltant el seu tambor, una rotllana de joves ballant la sardana.

Monument a la Sardana - Rambla Nova - 29 de setembre de 2022

     Com la majoria d'obres d'aquella època, és d'una gran duresa material i formal.  Els perfils dels dansaires són molt rectes, gairebé dibuixats sobre la pedra, i estan lluny de transmetre la calidesa d'una dansa oberta a tothom, emblema d'un “poble que avança donant-se les mans”.


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola Editors, 2003


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES