diumenge, 29 de maig del 2022

* LA PLAÇA DE LA BOQUERIA

 LA BOQUERIA I EL CÓS DEL BOU

Al segle XVI s'anomenava la Plaça de la Boqueria - Imatge: 2 de desembre de 2021


* PLAÇA DE LA BOQUERIA

     Noms que tingué:
       S. XIV - S. XV: Plaça de la Boqueria
       S. XVI: Plaça del Cors del Bou
       S. XVI: Plaça de les Coves d'En Carabassa
                    Plaça d'En Carabassa
       S. XVI: Plaça de les Fresques

     Actualment es troba confusa amb la baixada de la Pescateria, en la seva part mes alta, allà on comença el descens, i amb altres carrers d'aquell topant.

     La Boqueria, durant els segles XII, XIII i XIV venia localitzada davant de l’actual carrer del Trinquet Vell, en plena baixada a la Plaça de la Font i donava nom al carrer que des d'allí conduïa al Cors del Bou.  Exigències d'urbanització obligaren a traslladar aquell mercat a lloc més còmode i menys molest.

     Un registre de 1409 recorda “la plaça de la boquaria”.  De l'any 1514 es la concessió dels Cònsols a Guillem Mota d'un solar per a edificar en la Plaça de la Boqueria o cors del Bou ... “linda amb un viver, amb una cova i amb davallada del Castell del Rei”.

Els carrers de la Part Alta al segle XVI

     Aquesta desapareguda plaça, almenys en part, era el lloc destinat per a fer el cors del bou; per això en el segle XVI també s'anomenava: “plaça de la boqueria o cors del bou”.

     En el mateix segle XVI les voltes de la Maeniana s'anomenaren covas den Carabassa segons la referència de l'historiador En Pons d'Icart.  Un tipus popular, posseïdor d’elles, En Carabassa (o Carabasses) motivà la seva nomenclatura i de la plaça allí propera.  Per això es troba en la segona meitat de l'esmentada centúria un enfilall de registres protocol·laris que recorden aquests topants amb els noms de Plaça de les Coves d'En Carabassa i Plaça d'En Carabasses, e. g. S. XVI. (Nicolau Rosell. Extraordinarius. 1541)

     Encara hi ha un registre prou explícit i curiós: N’Antoni Soler, hostaler de Tarragona, ven a Mateu Carracell, també hostaler de Tarragona.  

     El notari en Bernat Gendre, en un protocol firmat a 25 de desembre de 1575 la registra amb el nom de “platea de les fresques” (plaça de les Fresques).  Es creu que es volen al·ludir les coves o voltes de la Maeniana, llocs realment fresquíssims a l'estiu, i abundants com hem pogut veure en aquella rodalia.

Al segle XV s'anomenava plaça de la Boqueria -
Mercat de queviures a l'aire lliure situat a la Baixada de la Pescateria 
Inicis del segle XX -  Imatge d'autor desconegut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES