divendres, 13 de maig del 2022

CARRER MARE DE DÉU DEL CARME

EL PLA D'EN TÀRREGA I LES SEVES RODALIES


       

CARRER DE LA MARE DE DÉU DEL CARME

     Noms que ha tingut:
       S. XVIII: Carrer de les Monges
       S. XVIII a S. XIX: Carrer de les Monges Descalces
       S. XIX - S. XXI: Carrer de les Descalces
                                   Carrer de Nostra Senyora del Carme 
                                   Carrer Mare de Déu del Carme

     Aquest carrer i el convent de les Carmelites Descalces, allí edificat, serven un gran lligam històric.

     La construcció del convent carmelita a la ciutat de Tarragona, obligava a l'establiment d'un nou carrer.  Aquells solars, antigament, i junt amb els carrers de Misser Nogués i de la Guitarra venien compresos dintre l’àrea del memorable Puig Sarrier.  I es considerava com un tros del carrer anomenat “D'en Rufí o del Estudi vell”, que anava, per darrera del de Misser Nogués, fins ben a prop del carrer de Puig d'En Pallas.

El Convent de les Carmelites Descalces al carrer de la Mare de Déu del Carme, 
Estat en que va quedar quan la Guerra Civil (1936-1939).  
Imatge: H. Vallvé

     Per això durant tot el segle XVIII aquest carrer va dir-se, “Carrer de les Monges”; ja que fins en el Cadastre de 1798, i en documents propers, no apareix anomenat “carrer de les Monges Descalces”.

     Al final de la centúria apareix ben explícita la memòria de les monges fundadores. Vingudes a Tarragona, l'any 1712, procedents de la ciutat de Lleida d'on havien estat foragitades, s'establiren “dins los murs de dita ciutat” llegim en les Resolucions Consulars de l'any esmentat “per la fundació de un convent de Religioses de la ja dita Religió, en la casa y patis del q° Jaume Refi sots la invocació de St. Josep”.  Datat a Madrid, dia 18 de novembre de 1716, es troba un “Real Despacho... en que se da permiso a las Religiosas que pasaron de Lérida a Tarragona para que puedan hacer en aquella de Tarragona nueva fundación”.

Carrer de la Mare de Déu del Carme - Imatge: Miserachs

     Al segle XIX, volent abreviar la nomenclatura d'aquest carrer va quedar-li, simplement, el nom de “Carrer de les Descalces”.  Recordava d'igual manera a les esmentades i benemèrites religioses.

     Per a evitar, però, confusions, força freqüents entre el “carrer de les Descalces” i el carrer, amb nom semblant: “dels Descalços”, a finals del segle XIX, la nomenclatura urbana-tarragonina introdueix una novetat en les retolacions oficials: “carrer de Nostra Senyora del Carme”.  La novella denominació anava dedicada a la Patrona principal de les religioses Carmelites; origen d'una de les devocions més arrelades entre els catòlics tarragonins.  Vulgarment el poble anomena aquest carrer: “Carrer del Carme”.

     El carrer del Carme, tranquil i completament levític, serví en el segle XIX i en el XX, de residència provisional a diverses Ordres religioses.  Les Monges de la Vetlla, o Carmelites Terciàries del P. Palau, visqueren al principi de la seva instal·lació a Tarragona, en la casa del M. I. Canonge En Josep de Vilallonga i de Tamarit (casa núm. 5 de la portalada barroca) i després del Canonge Garriga; tenint Capella pública a la banda del carrer del Vidre.  En aquesta mateixa casa, adquirida mes tard amb propietat, habitaren fins l'any 1931 els religiosos Caputxins que anaren llavors cap al convent nou de la Rambla de Sant Joan.

     I la casa la compraren les Monges Carmelites d'allí davant, l'any 1930, quedant propietàries de tot el carrer; i sort varen tenir d’això, quan després de la guerra civil (1936-1939), en restaurar convent i església, pogueren elles estar-se, provisionalment, allí mateix, i a casa seva. 

     Una mica mes amunt, tirant cap al carreró de la Guitarra, també, els PP. Carmelites Descalços, ocuparen uns pisos, propietat de les monges, per a la seva estança provisional i d'espera; fins anar al seu convent nou del nou, també, carrer “de l'Asalto”.

     Dades i referències són aquestes, encara que de poc interès, dignes d'ésser registrades; sobretot, quan d'alguna manera afecten a l'historial del carrer.  Durant la guerra civil fou totalment cremat i desballestat el monestir observantíssim de les Carmelites Descalces.  Ha estat de bell nou, reedificat sota la direcció de l'arquitecte diocesà i provincial Francesc de Paula Monravà.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

Imatges actuals: 12 de gener de 2022



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES