dimarts, 24 de maig del 2022

CARRER DE MISSER NOGUÉS

EL PUIG SARRIER SOBIRÀ

Carrer de Misser Nogués - Imatges: 12 de gener de 2022

CARRER DE MISSER NOGUÉS

     Noms que ha tingut:
       De temps immemorial-. Puig Sarrier
       S. XIV: Carrer del Puig Sarrier
       S. XVI - S. XVIII: Carrer de Misser
       S. XVIII: Carrer del Doctor Nogués
       S. XIX: Carrer de “Les Òrfenes”
       S. XIX - S. XXI: Carrer de Misser Nogués

     La primera nomenclatura coneguda és la general de Puig Sarrier.  Urbanitzant-se, però, els seus diferents solars, s'anava dibuixant, poc a poc, una nova via o carrer, prop de la Canonja metropolitana tarraconense, i que acabava, precisament, a la plaça del Forn dels Canonges.

     Els protocols del notari Monserrat, ho registren en 1571.

Carrer de Misser Nogués - Imatges: 12 de gener de 2022

     La nomenclatura sarrierenca restava, perseverant encara, en la segona meitat del segle XVI.  Amb tot, el noble jurista Pere Cardona, allí habitava, s'havia guanyat la popularitat en la primera meitat de centúria.  I és per aquest motiu que, en el mateix protocol del notari Gendre, es troba un registre de 1576 semblant a l'anterior, però, amb la nomenclatura justificada.

Carrer de Misser Nogués - Imatges: 12 de gener de 2022

     El nom commemoratiu d'aquest carrer fou, sempre, el nom gentilici dels Cardona; començant-la el Doctor en ambdós Drets, el Magnífic En Pere Cardona, i continuant-la el seu fill i successor, el Doctor, també en ambdós Drets i Ciutadà de Tarragona, el Magnífic En Bernat Cardona.

     Dos registres notarials de 1571, informen de l'historial referent a la nomenclatura dels Cardona.

Carrer de Misser Nogués - Imatge captura del video de 20-09-2023

     Un nou competidor, en la nomenclatura urbana d'aquest carrer, hi fa la seva aparició en el segle XVIII.  Es l'altre notable jurista del segle XVII, el Doctor Nogués, que coneguí perpetuar-se fins al present.  Per això es troba en les Valías de la Ciutat, etc. 1715: “Carrer de Micer Cardona o del Dr. Nogués”.

Carrer de Misser Nogués - Imatge captura del video de 20-09-2023

     El Doctor en Lleis En Josep Nogués és el que apareix en el Llibre del Mitg Tall, del mateix any.  I el seu record perdura en l'actual nomenclatura: Carrer de Misser Nogués.

     El Nomenclàtor de 1843 dona la retolació administrativa, i de caràcter interí, de «calle de las Huérfanas».  Nomenclatura adoptada, i justificada, per una porta d'ingrés -avui closa- a l'establiment benèfic (de noies òrfenes) existent a la plaça de Palau des del segle XVI.

Carrer de Misser Nogués - Imatge captura del video de 20-09-2023

     La Casa de les Òrfenes fou fundada per l'Arquebisbe don Pere Çagarriga, en el seu testament de 1418; sostinguda per altres causes pies posteriors i, sobretot, per l'Arquebisbe don Joan Terés. Des de 1806 les Carmelites de la Caritat (fundades per Santa Joaquima de Vedruna i el Caputxí V. P. Esteve d'Olot) tenen cura d'aquest establiment benèfic.  Hi havia una petita església dedicada a la Puríssima Concepció, que tenia l'entrada en el Pla de “Palacio”.  L'establiment resta força maltractat quan la guerra civil espanyola (1936-1939) i, ara, de beli nou reconstruït.  L'any 1704 la Casa i Hospital de Pobres Horfenes tenien un “hortet clos al Pla de Palacio”.

Carrer de Misser Nogués - Imatge captura del video de 20-09-2023

     Des del segle XIX, fins ara, aquest carrer ha conservat el nom de Misser Nogués; recordant al jurista tarragoní Dr. Josep Nogués.

     En el Plànol de Tarragona, publicat pel P. Enric Florez en la seva España Sagrada, el carrer de Misser Nogués no comunicava amb el Pla de “Palàcio”.  Es fàcil que la causa fos la construcció del convent de les Descalces.  Antigament el carrer del Puig Sarrier s'ha de concebre com un llarg carrer des del Pla “de Palacio” a la Plaça de Sant Joan, i a través dels segles les urbanitzacions tots els actuals carrers d'aquella encontrada.

La Casa de "Les Òrfenes". Estat en que va quedar durante la Guerra Civil (1936-1939).  
Imatge: Hermenegild Vallvé



PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES