TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS
![]() |
El nen de l'oca - Imatge: 23 d'abril de 2017 |
EL NEN DE L'OCA
Senzilla i graciosa escultura decorativa en marbre blanc que caracteritza, juntament amb l'estàtua de Roger de Llúria, el tram principal del Balcó del Mediterrani.
![]() |
El nen de l'oca - Imatge: Pic - 1946 Publicació: Tarragona Renaciente - 1965 - J. M. Monravà López |
El tema de la lluita del nen amb l'oca procedeix del món clàssic grec, concretament del que s'anomena període hel·lenista. Segons la tradició literària, l'original s'atribueix a Boetos de Calcedònia, un escultor del segle II aC, autor d'estàtues de tipus arcaïtzant i seguidor de les obres de Lissip (segle IV aC). Fou una escena molt copiada a l'època, amb la característica forma apiramidada de grup, i representa una mena de paròdia de l'atletisme dels segles anteriors, on el protagonista, el nen, fa esforços per ofegar l'oca, que es defensa amb fúria i intenta enderrocar-lo. El tema ha estat repetidament emprat com a decoració i, a Tarragona, se'l pot veure també en sengles escultures de bronze, afrontades, als dos costats de l'entrada de la Fàbrica de Tabacs.
El nen de l'oca - Imatges: 11 d'agost de 2008 |
El 27 de setembre de 1946, amb motiu de la remodelació del passeig de les Palmeres -que aleshores s'anomenava de Calvo Sotelo- es va inaugurar una font amb les figures del Nen i de l'oca, fetes en fang cuit per Josep Pujol i Montané i col·locades al mig d'un petit estany a prop del monument a Roger de Llúria. La matinada del 12 d'octubre de 1948, uns tripulants del vapor britànic Basingdale, en plena disbauxa etílica, intentaren arrencar les figures del seu pedestal i les malmeteren. L'Ajuntament encarregà, tot seguit, una altra escultura que estigué llesta en menys de tres mesos. Avui ens pot sobtar aquesta rapidesa, quan altres obres de més importància han trigat molt de temps en resoldre la seva col·locació. L'explicació seria que en poc temps, el Nen havia esdevingut una figura entranyable per a la mainada i fins i tot un petit signe d'identitat local, però a diferència d'altres, els seus trets eren ben vistos per les autoritats: innocent, classicista i sense connotacions politicosocials.
![]() |
El nen de l'oca - Imatges: 2 de novembre de 2020 |
![]() |
El nen de l'oca - Imatges: 30 de gener de 2021 |
Les actuals figures pesen gairebé cent quilos i foren esculpides per Ignasi Pallàs, als Tallers Melendres, partint de l'obra de Josep Pujol i de les còpies del suposat model original. Per a la seva realització s'aprofità un tros de columna romana de marbre que es guardava als magatzems municipals, d'aquesta manera s'aconseguí un acabat més proper als models del món clàssic que amb l'anterior peça de fang cuit.
![]() |
El nen de l'oca - Imatges: 29 de gener de 2023 |
La nova escultura es va inaugurar el dia
de Reis del 1949. L'any 1994, en la darrera remodelació del passeig, es va
restaurar.
GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola, Tarragona, 2003.
MONRAVÀ LÓPEZ, J. M: Tarragona
Renaciente, Editorial Imprenta Moderna, 1965.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada