dijous, 8 de setembre del 2022

MAGINET

TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS

Maginet - Parc de l'Amfiteatre - 31 de maig de 2021

MAGINET

     Al final dels anys cinquanta hi hagué una modesta però constant empenta urbanística i els carrers de Tarragona es començaren a ornamentar amb algunes escultures.  Una de les més populars d'aquella època fou la dedicada a Maginet Pelacanyes, que es va col·locar al parc del Miracle, gairebé a sota del passeig de les Palmeres.

     L'any 1934 Josep M. Tarrasa havia creat aquest simpàtic personatge de ficció, que des de Ràdio Tarragona engrescava a fer donatius per als més necessitats. Després, durant els duríssims anys de la postguerra, Maginet continuà impulsant moltes campanyes benèfiques:

     “Va donar moments de felicitat a molta canalla i [...] moments de benestar a moltes famílies.  Obria els micròfons per trobar diners per a una cadira de rodes, per a un llit d'hospital, i duro a duro els aconseguia amb molt poc temps [...].  Aquell nen, doncs, ens va ensenyar a estimar la nostra ciutat, es va introduir en moltes cases i, sobretot, es va endinsar en el cor de la mainada [...]”.   

Maginet - Parc de l'Amfiteatre - 31 de maig de 2021

     Cap a finals dels anys quaranta, el paper de la ràdio a les llars va propiciar l'augment de la seva popularitats i el 1953 es formà una comissió per recaptar diners i erigir-li una font a la terrassa superior de l'esmentat parc del Miracle, aleshores en construcció.

     Malgrat unes primeres llistes de col·laboradors que anaven apareixent a la premsa local, el projecte no reeixí.  Per aquest motiu, a inicis de 1959 les Penyes Benèfiques varen impulsar la campanya definitiva, que conclogué el 16 d'agost d'aquell any, amb la col·locació d'una escultura de bronze feta per Lluís M. Saumells.  L'escultor va voler que la figura de Maginet fos una mena de símbol de la infantesa, de la innocència... i per això el representà amb la seva maleta d'escolar (d'aquella època) a l'esquena i a sobre d'una tortuga, com a suport.  Maginet ofereix un missatge de pau i tendresa, i per això enlaira un colom amb la mà dreta, mentre obre acollidor el braç esquerre.  Estèticament, la figura està molt idealitzada i la seva mirada és gairebé mística, però això corresponia als gustos oficials de l'època. oficials de l'època.

Maginet - Parc de l'Amfiteatre - 9 de febrer de 2023

     Al llarg dels anys, l'escultura ha estat víctima de diverses bretolades i les reparacions dels seus danys han ocasionat que fos la "més bellugada de Tarragona".  El 27 de maig de 1989 es traslladà a l'estany de la plaça Imperial Tàrraco -una zona més vigilada- i un any més tard se li col·locà al costat una reproducció del Manneken-Pis, amb qui s'havia fet un acte d'agermanament.

     L'octubre de 1994 es retiraren les figures dels nens, mentre s'instal·laven brolladors a l'estany.  Aleshores es comentà que Maginet podria fer cap a un nou jardí, a la Mitja Lluna, però el maig de l'any següent retornà a la plaça Imperial Tàrraco.

     Des de el 2010 està instal·lada en el Parc de Les Tres Granotes, actualment Parc de l'Amfiteatre.

    

POSTALS 

     És en 1957 que quedà enllestit el Jardí d'en Maginet, que posteriorment males mans malmeteren.  La figura, la tortuga, el brollador, l'ocell, el llac al peus, la pèrgola del fons, etc., formen un conjunt harmoniós i admirable que encanta!
     Anys més tard la figura d'en Maginet es trobava al jardí de la Plaça Imperial Tàrraco agermanat amb el Manneken Pis de Brussel·les.
     Actualment torna a estar més o menys on estava al començament, però sense llac, ni plantes, ni flors i molt solet


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola, Tarragona, 2003.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. 5 Fora muralla, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1993.



Tot Tarragona Cat - Diari digital independent d'informació i d'opinió de Tarragona  - 26-04-2010

Pedestals sense les escultures - Plaça Imperial Tàrraco - tottarragona.cat - Abril de 2010


Antics pedestals sense les escultures - Plaça Imperial Tàrraco - 22 de novembre de 2022

     L’estàtua de l’emblemàtic Maginet juntament amb la del seu “germà” Manneken-Pis es traslladaran al Parc de les Granotes. Tal i com ha explicat a TT el conseller de Manteniment i Espais Públics, Antonio Rodríguez, “el lloc original de Maginet era el Parc de les Granotes i amb la remodelació que s’està fent de l’espai convertint-se en jardí romà s’ha dissenyat un estanc que serà el lloc idoni per a que hi vagin”. Es tracta doncs de protegir les dues estàtues dels actes vandàlics ja que el nou parc serà un recinte tancat a les nits.
     Rodríguez pensa que serà cap a mitjans del mes de maig quan es podrà fer la inauguració del parc i quan ja hi siguin presents el Maginet i el seu “germà”.
     Per la seva part, les estàtues s’estan ara mateix recuperant perquè tenien alguna part malmesa.
     Fent un breu recorregut històric, l’estàtua del Maginet va ser creada l’any 1959 per l’escultor Lluis M. Saumells Panadés després que les Penyes Benèfiques del Club Maginet iniciessin una campanya de recollida de fons mitjançant subscripcions populars per erigir una font a l’abans anomenat Parc del Miracle al popular personatge de ficció creat pel reconegut radiofonista tarragoní Josep Maria Tarrasa l’any 1934, que des de Ràdio Tarragona engrescava a la gent a fer donatius pels més necessitats i que durant 50 anys es va mantenir en antena convertint-se en un autèntic símbol tarragoní.
     L'any 1989, el llavors alcalde socialista Josep Maria Recasens, va decidir traslladar l’estàtua de Maginet a l‘estany de la plaça Imperial Tarraco per a que estès en un lloc més visitat. Al mes de juny de 1990, sota l’alcaldia del convergent Joan Miquel Nadal, es va col•locar al seu costat una reproducció en bronze del Manneken-Pis que es va portar des de Brussel·les per escenificar l’agermanament de la nostra ciutat amb la capital europea.


https://www.tottarragona.cat/ca/societat/5485-lestatua-del-maginet-es-tornara-a-collocar-al-parc-de-les-granotes.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES