dissabte, 10 de setembre del 2022

SANT PAU (Pla de Palau)

TARRAGONA: ESCULTURES, LÀPIDES I FONTS

SANT PAU (Pla de Palau)

     L'anomenat Apòstol dels gentils va néixer a Tars (Cilicia) vers el 7 dC mori decapitat a Roma seixanta anys després. Fou una de les figures històriques que més decisivament contribuïren a l'expansió del cristianisme en el món grecoromà. Són famosos els seus viatges evangelitzadors i les seves epístoles a diverses comunitats, que estan considerades els escrits més antics del Nou Testament. La tradició diu que portà l'evangeli a la península Ibèrica i que visità Tarragona.

Pla de Palau - Ofrena floral davant de sant Pau, obra d l'escultor Víctor de los Ríos 
H. Vallvé (12-10-1963) - Tarragona 1950-2000, itinerari visual, 2003, p. 26

     La seva estàtua del Pla de Palau fou inaugurada el 14 de juliol de 1963, per l'aleshores vicepresident del govern espanyol, el general Agustín Muñoz Grandes, i ha restat com l'element recordatori de l'Any Jubilar Paulí, organitzat amb gran pompa, amb motiu del 19è centenari de la suposada arribada de l'apòstol a la ciutat. Per tal que la cerimònia assolís una major magnificència, es va convidar a participar-hi l'abat mitrat de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, que va oficiar una missa pontifical de ritus mossàrab a la catedral, assistit per la comunitat benedictina de la basílica i acompanyat de la seva escolania.

 

     L'escultura fa poc més de dos metres d'alçada i està col·locada sobre un pedestal d'un metre i mig que encara la fa més imponent. L'autor, Víctor de los Ríos, la va realitzar al seu estudi madrileny, en pedra calcària de Granada. A la part anterior del pedestal, fet en pedra de Segòvia, s'hi va posar aquesta dedicatòria:

     “Al Apóstol San Pablo / en el XIX Centenario / de su venida a España / y de su estancia en Tarragona. / MCMLXIII. / Año Jubilar concedido / por S.S. Juan XXIII/ P.M.”  

     En un dels laterals hi figuren les condicions establertes per aconseguir indulgències i a l'altre s'hi va gravar aquesta altra inscripció:

     “El hombre que ha ejercido / la máxima influencia / en la historia universal”.   

     L'estàtua es va erigir per iniciativa del cardenal de Arriba y Castro, un dels més genuïns representants del nacional catolicisme español.  Significativament, tot el conjunt del monument i el seu procés d'elaboració restaren forasters a la ciutat.

    

     També amb motiu de l'any jubilar es pintaren uns esgrafiats amb les imatges de sant Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi a la paret del convent de les Carmelites, i es remodelà el Pla de Palau.

     Com passa tot sovint, l'estàtua de l'apòstol i la seva història resten actualment ignorades en aquest racó de la ciutat, on els tarragonins hi passen de pressa i sols s'hi atura, de tant en tant, algun turista.


GISBERT i CANES, Joan; Tarragona: escultures, làpides i fonts, Arola, Tarragona, 2003.

Centre d'Imatges de Tarragona - C.I.T.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES