dijous, 28 d’abril del 2022

CARRER DE LES MOLES

EL PUIG SARRIER JUSSÀ

Vista del carrer de les Moles des del carrer Misser Sitges - Imatge: 6-12-2021

CARRER DE LES MOLES

     Noms que ha tingut:
       S. XVI: Carrer d'En Sirer
       S. XVI - S. XXI: Carrer de les Moles
       S. XVIII: Carrer “Detrâs Casa Forés”

     Entre la Civaderia i el carrer de Misser Sitges travessa l'estret carrer de les Moles.

Carrer de les Moles vista des del carrer Misser Sitges - Imatge: 6-12-2021

     La nomenclatura més antiga que es coneix d'aquest carrer és la que porta la dedicatòria de Sirer.  En el registre dels protocols de Bernat Gendre, notari, de l'any 1588: “quasdam domos quas habet et possidet ... in vico de M. Sitges confrontatas ex uno latere cum vico dicto den Sirer”.

Capelleta de Sant Antoni de Pàdua al carrer de les Moles - Imatge: 6-12-2021

     Deuria recordar una família, allí establerta, portadora d'aquell cognom.  El llinatge Sirer escasseja en els registres notarials.  El Llibre de la Passada del Mur (1428-1429) fa memòria de: “Madona Sirera i en Burquet son gendre” en el Portal de Predicadors.

Capelleta buida de Sant Roc del carrer Civaderia vista des del carrer de les Moles
Imatge: 6 de desembre de 2021

     Moles en català, ordinàriament, son les moles d'un moli.  Algun moli de farina (tahona) relacionat amb els forns allí propers, quasi segur el de la Civaderia o el del carrer de Misser Sitges, podria donar peu a l'origen de la nova nomenclatura, inaugurada en els Cadastres de 1715: Carrer de les Moles.

     Un d'ells assenyala el carrer d'En Sirer amb la variant de: “Carrer de las Molas o de detràs Casa Forés”.  La circumstància topogràfica, o millor dit limítrofa, de trobar-se a espatlles de l'antiga Casa Forés va servir-li de motiu o tema toponímic.  La Casa Forés estava en el carrer de Misser Sitges; la vídua Forés hi habitava l'any 1715.  Pau Forés, l'any 1763, en el mateix carrer de les Moles.



POSTALS

     Un dels carrers que en diuen típics de la ciutat.  És el carrer de les Moles, i s'hi veu la capelleta dedicada a Sant Antoni de Pàdua.  Algun historiador (Salvat i Bové) creu que en aquest carrer hi havia venedors de moles per a moldre el blat, ... vés a saber!
     Fotografia de 1927, temps en què no es mirava prim en estendre la roba mullada a balcons i finestres. Les cases demanden retocs de paleta o el pic per el seu enderroc.



LAS CALLES ANTIGUAS DE TARRAGONA

Carrer de les Moles.  La capelleta profanada de Sant Antoni de Pàdua quan la Guerra Civil (1936-1939). Imatge: X. Misserachs - Anys 40' segle XX - Las calles antiguas de Tarragona 




PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

BENAIGES, Jaume. i CALLE, Rafael: Tarragona segle XX a travès de les postals. 3 Casc Antic, E. Societat Filatèlica i Numismàtica de Tarragona, 1991.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES