dilluns, 4 d’abril del 2022

LA PLAÇA DE SANT JOAN

 EL PLA D'EN TÀRREGA I LES SEVES RODALIES

Plaça de Sant Joan - Fanal ornamental - Imatge: J. M. Monravà - 1962
MONRAVÀ LÓPEZ, J. M: Tarragona Renaciente, Editorial Imprenta Moderna, 1965, p. 46 i 47.

LA PLAÇA DE SANT JOAN

     Noms que ha tingut:
          S. XVI: Pla d'En Tàrrega
          S. XVII: Plaça d'En Gamundi. Plaça dels Missatges
          S. XVIII a S. XXI: Plaça de Sant Joan
          S. XIX: Plaça de Mart. Font de la Pitja

     Des del Portal dels Predicadors fins dalt de tot del Puig d'En Pallàs, queden localitzades tres planúries: el Pla de Sant Miquel, el Pla d'En Tàrrega i el Pla de “Palàcio”.

     L'empinada costa del Roser bé es mereix un petit repòs. Aquest repòs el trobem a la plaça de Sant Joan lloc escollit, en el segle XVI, pel gremi de missatges per a fer-ne un petit barri del seu ofici. I aquesta planúria del Puig Sarrier inferior era anomenada: Pla d'En Tàrrega o dels Missatges.

Plaça de Sant Joan - 23 de setembre de 2021

     La denominació coneguda, mes antiga, es la de “el Pla d'En Tàrrega”.  Així es troba en els registres de la segona meitat del segle XVI.

    Un habitant al carrer de les Salines “En Tàrraga” ve recordat en el Llibre de Fogatges de 1515.  Igualment trobem a Mossèn Jaume Tàrrega, Comensal de la santa Església Metropolitana.  A finals del segle XV altrament apareix aquest cognom localitzat en el Corral; albergs, els dos primers, propers al lloc que adoptarà temporalment aquella nomenclatura.

Plaça de Sant Joan i la font de la Pitxa
Imatge: H. Vallvé - Anys 50' - "Las calles antiguas de Tarragona, 1956"

     Al segle XVII aquest carrer ofereix dues variants en la seva nomenclatura; la primera pren nom de la família Gamundi habitants en aquell indret, la segona de l'ofici de missatges, algun temps, per allí localitzat.

     El Capbreu de les Poncelles de 1660 ens parla de “una casa situada en la present ciutat al carrer de la Civaderia que antes era un carreró que nava de la plassa dels Missatges que antes se deya den Gamundi ... afronta de part davant ab lo carrer de la Civaderia”.  

Plaça de Sant Joan - Font de la "pitxa" - Imatge: 11 d'agost de 2021

     Els Gamundi eren uns pagesos que vivien a la Civaderia; i els seus albergs donaven per la part de darrera a la placeta que dugué també el seu nom.  En el Llibre de la Passada del Mur (1428-1429) apareixen com habitants d'aquell indret: Antoni Gamondi i “son fill de dit Gamondi”.

     Un Capbreu anterior (1604) ens recorda també l'esmentada plaça.  

     Els missatges varen popularitzar la plaça, especialment, en la segona meitat del segle XVI.  Els Fogatges de 1515 sols ens registra “En Simô lo missatge” en les Escoles Majors fins a la plaça de la Seu.  L'esmentat Capbreu, anterior a l'any 1604, fa preveure que la nomenclatura no és gaire novella; i tots els registres setcentistes ja no fan memòria de cap missatge a la plaça de Sant Joan.

Plaça de Sant Joan - Imatges: 11 d'agost de 2021

    El Nuevo Repertorio Catastro, etc. de 1736 assenyala a la plaça de Sant Joan: 13 cases, i quasi totes elles habitades per pagesos.  

     En el Llibre del Mitg Tall i en les Valles de la Ciutat, ambdós de 1715 apareix la nova variant de “Plaça de Sant Joan”.  Pren nom, probablement, d'alguna devota capelleta dedicada al Precursor del Messies.  Qui sap si recorda els Cavallers de Malta antics propietaris dels solars d'aquesta àrea topogràfica del Puig Sarrier, com a successors dels Templers.

     A finals del segle XVIII encara apareix recordada la vella i típica nomenclatura: “en la plaça anomenada de Sant Joan y antigament dels Missatges y ans den Tàrrega”. Aquest nom ha perseverat fins al present.

 Plaça de Sant Joan - Detall de la pedra cònica que aguanta la Creu - 6-01-2023 

     Durant les retolacions oficials del segle XIX mostrà orgullosa aquesta plaça la inscripció castellana de “plaza de Marte” record mitològic en el vell paganisme romà, que avui s'ha fet extensiu al veí camp o explanada (Camp de Mart).  Aquest nom, com totes les nomenclatures transitòries d'aquella època, no prospera.  Tornà a regnar la popularitat de Sant Joan Baptista.

Plaça de Sant Joan - Imatges: 19 de març de 2023

     Únicament, que tots els veïns de l'antic pla d'En Tàrrega, per raó d'una font moderna, tocant a l'hort del senyor Arquebisbe, varen introduir la vulgar denominació de: “la Font de la Pitja” i “a la Font de la Pitja”.  Nom que entre la gent del poble encara s'estila.  

Capelleta de Sant Joan - Imatge: 23 de setembre de 2021

     Antany, abans de la urbanització dels dos carrers actuals (del Carme i del Vidre) el pla o plaça d'En Tàrrega degué confondre's amb l'antic carrer d'En Pons i confrontava amb els solars d'En Rufi.   Això, anteriorment a la construcció del Convent de les Descalces (S. XVII).


CENTRE D'IMATGES DE TARRAGONA





La plaça de Sant Joan - Crist dels Farols
Imatges: R. F. Vallvé - 14 de juliol de 1962 - (CIT)




Il·luminació nadalenca a la plaeta de Sant Joan
Imatges: R. F. Vallvé - 19 de decembre de 1963 - (CIT)





POSTALS

TARRAGONA - PLAZA DE SAN JUAN - Hauser y Menet.-Madrid 

     Plaça de Sant Joan.  Antiga plaça dels Gamundi.  Al segle XIX s'hi concentraven els venedors de vi, fins aleshores ambulants, per no perjudicar els establiments que pagaven tributs.  El client tenia dret, abans de comprar el vi, a fer-ne un traguet.
     La plaça fou urbanitzada el 1961.  Els veïns s'han encarregat d'embellir-la amb torretes.  Al fons, la font "de la pitja", un nom tan llegendari que no ens és posible d'esbrinar-ne la procedència.  Postal de començaments de segle.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES