diumenge, 3 d’abril del 2022

TEATRE METROPOL

EDIFICI

Teatre Metropol - Imatge: 26 d'abril de 2021

TEATRE METROPOL

     Rambla Nova, 46

       Josep Fontserè i Mestre (abans de 1863)
       Ref.: Josep M. Pujol de Barberà (1907)
       Ref.: Josep M. Jujol Gibert (Teatre Metropol 1908)
       Ref.: Francesc Monravà Soler (1945-1946)
       Ref.: Luis M. Albín i Solé (1958)

     A l’any 1863 l’edifici de la Rambla Nova nº 46 ja estava construït, tenia la seva entrada pel carrer d’Armanyà nº 11.  L’autor va ser, el mestre d’obres i director de camins, Josep Fontserè Mestre (1829-1897).  No s’ha trobat l’expedient a l’AHMT, però sí que es conserven dues sol·licituds a l’Ajuntament, on el propietari Simón Lloberas demana el 16 de febrero de 1863: “que áfin que la casa que posee en la Esplanada, corresponda su fachada principal á la parte de detras, desea de cubrir de cristales uno de los balcones de dicha fachada al nivel de su baranda de hierro, y al mismo tiempo estucarlas toda de nuevo, de más gusto que la actual; i després, el 12 de juny de 1863: “que autorizado por VE para estucar la fachada de su casa, que ya esta practicando, y deseando reformar el balcón corrido del primer piso, dividiéndolo en tres, dando al del centro el vuelo de 4 palmos, que puede tener la repisa”.  No s’adjunten plànols en aquestes dues sol·licituds. 

Teatre Metropol, pati i porxada de l'edifici - Imatge: 20 de novembre de 2020

     L’edifici té planta baixa i quatre plantes.  Amb tres obertures per planta, a la façana destaca la tribuna, la planta baixa de pedra, i la resta arrebossada imitant pedra, sota els balcons les sanefes decoratives cadascuna amb motius diferents i el forjat de les balconades.

     Al 1906, el Patronato Obrero creat al 1888 per la Mitra, adquireix la casa als hereus de Simón Lloberas.

     Al 1907 Trifon Bas en nom del Patronato del Obrero demana permís per fer un cobert a la part posterior de l’edifici, el plànol ho firma Josep M. Pujol Barberà.

Pati i porxada de l'edifici - Imatge: 20 de novembre de 2020

     A l’any 1908, Josep M. Jujol Gibert va ser l’arquitecte encarregat de fer el projecte del Teatre Metropol, que donaria nom a la casa.  Però això es mereix un capítol a part que es farà més endavant quan tinguem el projecte original que tampoc es conserva a l’AHMT, ni al COAC, ni al AHT.

     Al 1919 l’explotació de l’edifici passa a ser el Centro Católico Social Obrero, després a denominar-se  Acción Popular Católica i seguidament a Unió d’Homes d’Acció Católica.

     Al 1939 J. M. Monravà certifica que el cost de les obres per reparar els danys de l’edifici bombardejat durant G. C. és de 381.996 pessetes,

Periodista de Tarragona Ràdio fen una entrevista davan del Teatre Metropol
 Imatge: Dep. de Premsa Mauri - 1990 - C.I.T.

     L’arquitecte Josep M. Monravà Soler, va fer el projecte i els plànols per ampliar la planta baixa i el semi-soterrani, el 2 de juliol de 1945.  Es va construir un annex a la part posterior de la casa, per donar major superfície al saló del Cafè Metropol, que ja existia a la planta baixa, destinant la planta semi-soterrani a les cuines i aprofitant la part que ocupaven les cuines per tindre més espai i com unió entre el saló de cafè existent i el annex que es pretenia construir.  A l’arxiu del COAC es conserven tots els plànols originals i els dibuixos previs amb les mesures, fets per J. M. Monravà.

     El cardenal Benjamín de Arriba i Castro va cedir l’explotació de la sala a l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle.

     El 12 d’agost de 1958, Francisco Magarolas Orteu, president de l’Associació La Salle, sol·licita a l’Ajuntament llicència d’obres per reformes i millores: a la façana de pedra de la planta baixa, canviar les portes de l’entrada, col·locar una marquesina i un rètol lluminós, traslladar l’escala d’entrada als baixos i fer un bar pels socis.  L’Ajuntament li respon que ha de presentar un projecte amb plànols.  L’Associació li encarrega el disseny a l’arquitecte Luis M. Albín.

FAÇANA - Imatge: Eroles i Rigol, M.T. - Buqueras i Bach, J. M. - desembre 1981 - INVARQUIT

Porxada i pati - Imatge: Eroles i Rigol, M.T. - Buqueras i Bach, J. M. - desembre 1981 - INVARQUIT

     Al 1990, l’edifici passa a ser propietat de l’Ajuntament, i entre el 1993 i 1995 es remodela, el projecte ho va fer l’arquitecte Josep Llinàs.


INVARQUIT

Pati i porxada de l'edifici - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Escales d'accés a les plantes superiors des del pati de buteques davant de l'escenari 
Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Vestíbul del segon pis - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Detall de diverses finestres  - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Una de les columnes decorades  - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Tram d'escales d'accés al primer pis - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT

Pati de buteques i les dues plantes superiors - Imatge: Bob Masters - 2008 - INVARQUIT





A.H.C.T. Arxiu Històric Ciutat de Tarragona 

Centre d'Imatges de Tarragona 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES