dimarts, 19 d’abril del 2022

CARRER DE SANT TECLA

EL FOSSAR I EL PLA DE LA SEU

Carrer de Santa Tecla - Imatge: 19 d'agost de 2021

CARRER DE SANTA TECLA

     Noms que ha tingut:
          S. XVI - S. XVII: Carrer Nou
          S. XVII: Carrer de l'Hospital Vell
          S. XVII: Carrer nou de Santa Tecla
          S. XVIII: Carrer de l'Hospital de Santa Tecla. 
                          Carrer de l'Hospital Vell de Santa Tecla
          S. XIX - S. XXI: Carrer de Santa Tecla

     En les Resolucions Consulars de 1588 trobem l'acord -dia 13 de juny- de “vendre cases del Hospital vell i obrir carrer”.  

Carrer de Santa Tecla. Imatge: Miserachs - Anys 1950' - Las calles antiguas de Tarragona

     En la col·lecció de papers curiosos, isolats, referents a Tarragona, figura la contracta firmada dia 28 de juliol de 1595 entre Pere Blai i Gaspar Giminells sobre la construcció del nou carrer.  Diu així:

     “Lo carrer a de teñir los ambits Espays y casa del ospital vell lo qual tot Es de mº. Gaspar Giminells y de Pere Blay, sean de partir ab dos parts yguals, una per lo dit m°. Giminells y altra lo dit Pere Blay, y com en lo partir dues parts yguals pot aver alguna deferencia En aber més En una part que En altra, axí, En los ambits y espays com En les manobres quey son de fusta, teula, pedra, cals y altres coses, són totes de un parer y consentiment y de bona voluntat ques fassen dos parts, les més acostades a ygualtat que fer puguen, axí deis Espays com de les manobres, y aquelles posaran En part y ventura, quala será del dit m°. Gaspar Ximinells y quala del dit Pere Blay, y aquella part que la sort y ventura donará a cada u tinga per resta y segura, sens que la u a laltre no puga contradir ni demanar cosa, ans bé puga cada u, de la part que li tocará, fer designes y della de la manera que a ell millor li aparexerá”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: Albert Aymà Aubeyzon - 1983 - https://calaix.gencat.cat/handle/10687/96141

     “Les dues parts són fetes axí dels ámbits, Espays y casa (com de les coses), totes ab consentiment y parer y de bona voluntat del dit mº. Gaspar y Pere Blay, y En presèntia de m°. Sisterer y persones Ellegides y anomenades per les parts, aquè si alguna cosa y Escriptura que sia duptará que Ells, conforme lo que auran oyt antes de donar les sorts, la puguen declarar y determinar de la manera que a ells los aparexerá millor, just a déu y a ses (conciències), y aprés ells declarades per a teñir fi y Estar al que hagen determinat”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: 1-09-2001 - Tarragona Municipal pàgina 26

     “La part primera, comensant debant la seu, pren tot lo Espay dit hospital, des de la casa de lospitaler, que avui Es de Ycart, fins a la casa deis ynfants órfens, lo qual té de ... dit Enfront des de la paret mitxanera del hospitaler ... que ya 10 pams més que lo Enfront dels ynfants órfens, nou pams més o manco, y de dit cantó fins la paret mitxanera deis ynfants ygual ab lo Enfront del dita casa dels ynfants órfens, lo que toca a lenfront Es de llargaria 12 cª y sis pams y ... del Enfront de la part més fora, anant Enavall Enbers lospytal a la part de mà dreta, té de llargària dita part ... denou canes y dos palms ab lamplària del carrer nou fins a la casa dels òrfens, y a laltra part (amunt) tindrà de llargària dotze canes ab lamplària que ferà el carrer nou fins a la paret mitxanera de la casa de lospitaler”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: 13 de novembre de 2021

     “La part segona y ultima, la qual té de llargària la part (devés) la dreta. anant lo carrer nou avall Envés lo carrer del ospital al canto de dit carrer del ospital, qués 14 canes y dos pams, y del cantò amat lo carrer del ospital en avall té fins a les cases del patró Benet, a més y a menys, conforme Està la paret mitxanera del dit patró Benet. y de la part de mà Esquerra té de llargària 13 canes y tres palms, y amplària fins a la casa del ja ... ab la sistema v los Enfronts fets ab sos portals y finestres ... parets mitxaneres a 1res cases les quais Est an ja fetes les teulades”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: 13 de novembre de 2021

     “Totes les manobres ques trobaran En lo Endrest de cada part, axi de cals, pedra, teula, rejola, fusta. claus y qualsevol altra cosa ques trobarà En dita part, que sia de aquella que tocarà en dita part”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: Carme Subiranas Fàbregas -2019
https://calaix.gencat.cat/handle/10687/440852#page=1

     “Que lo carrer a de tenir de amplària quinze palms de ... y a de anar tot dret a línea de cordell. tant ample a un costat com en altre, y lo qui tindrà la part alta puga fer volta en tota la amplària del carrer y llargària de la paret del Enfront. y fins la part més baixa de la volta llargària 35 pº y de naquí en avall ha destar lo dit carrer obert, de manera que exida, ni volta nos puga fer en tot ell. a més de les barbades y teulades”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: Carme Subiranas Fàbregas - 2019
https://calaix.gencat.cat/handle/10687/440852#page=1

     “Jo Pere Blay lloe y aprobe lo demunt dit fet de ma pròpia mà. vuy a 28 de juliol de 1595. Jo Gaspar Giminells aloe y aprova tot lo demunt dit, die y anys sost dit”.

Carrer de Santa Tecla. Imatge: Carme Subiranas Fàbregas - 2019
https://calaix.gencat.cat/handle/10687/440852#page=1

     L'any 1604 un registre del notari Reverter, en els Inventaris i Encants al·ludeix la nomenclatura del nou carrer: “Primo una casa ... al carrer dit lo carrer nou affronta ... de altre costat ... ab la casa de la Sagristia de la Seu”.

     La dedicatòria del nou carrer estigué dirigida, però, a la gloriosa verge tutelar de Tarragona santa Tecla, la titular del vell hospital enderrocat.  Per això els registres o documents oficials començaren a donar-li el seu nom propi: “in vico novo Sta. Tecla”

     Durant els segles XVII i XVIII es veuen alternar, amb freqüència, les nomenclatures a l'entorn de l'Hospital desaparegut; si bé amb algunes variants manifestant el mateix motiu inspirador:

     a) S. XVI (registre relatiu al vell Hospital).

     b) S. XVII: Liber secundus inventariorum. 1658: “En la sala de la habitaciô de dita Sagi que ténia en lo carrer del Hospital Vell”

     c) S. XVIII: (Vallés de la Ciutat, etc. 1715: “Carrer del Hospital vell de Sta. Tecla”),  (Llibre del Mitg Tall. 1715: “Carrer del Hospital de Santa Tecla”).

     I en arribar al segle XIX el nom propi queda reduït -separat del record de l'històric i vell Hospital- a Carrer de Santa Tecla.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/96141

Tarragona Municipal - Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES