divendres, 29 d’abril del 2022

PLAÇA DE LES COLS

EL PUIG SARRIER JUSSÀ

Plaça de les Cols - Imatge: 11 de novembre de 2021

LA PLAÇA DE LES COLS

     Noms que ha tingut:
       S. XIV –S. XV: Plaça de la Verdura
       S. XIV a S. XX: Plaça de les Cols
       S. XVI: Plaça de les Grases de la Seu
       S. XIX: Plaça de les Verdures
       S. XX-XXI: Plaça d'En Santiago Rusiñol

     Entre el carrer de la Civaderia i el cap del carrer Major, davant de les escales de la Seu, queda situada i dibuixada l'antiga i típica plaça de les Cols.

     Un registre de 1409 cita: “un alberc devant de la plassa de la Verdura”.  S'anomenava, així, per raó del mercat de la verdura, antany allí existent.

Plaça de les Cols - Imatge: Festes de Sant Magí - 14 d'agost de 2022

     Anomenada, per la mateixa raó, la plaça de les Cols, ve registrada, d'aquesta manera, en els Llibre de la passada del Mur, Llibre de Fogatges de 1497, Llibre de Fogatges de 1515, Llibre del Mitg Tall de 1715, etc.

     Per la documentació referent a aquest lloc es pot deduir que aquesta plaça abans era mes petita, i que en el temps s'ha anat engrandint en diferents ocasions.  Així, trobem que els Cònsols de la ciutat, dia 7 de maig de 1597, prenen acord sobre aquest afer.

Plaça de les Cols - Imatge: Festes de Sant Magí - 14 d'agost de 2022

     Abans, però, en març de 1544, s'havia ja pres el següent acord: “sobre si se ampliava la plassa de les grasses de la Seu y si establien les voltes, determinaren que amplie la plaça ... y que les voltes se establesquen”. Altrament, “La Ciutat y Cònsols de Tarragona en lo any 1603 per engrandir La Plaça dita de Las Cols feren enderrocar” una casa situada en aquell lloc sobre la qual pagava un cens en la festa de sant Miquel de setembre Pere Guivernau, corder, segons confessió feta davant del notari Damià Gili als 31 de gener de 1543.

Plaça de les Cols - Imatge: Festes de Sant Magí - 14 d'agost de 2022

     El fet de l'escalinata de la Seu (grades, grases) donà peu a la variant de nomenclatura en el segle XVI: “sobre si se ampliava la plassa de les grasses de la Seu y si establien les voltes, etc.”; essent així que les escales de la Seu arranquen de l'esmentada plaça de les Cols.

     Al segle XIX alguns registres amb l'escaient nomenclatura de “plaça de les verdures”, entre ells el manuscrit de l'Avi Cerdà: “Començaren l'empedrat de la plaza de les verdures a 23 de mars de 1840; acabà el 20 abril essent regidor Josep Rosell (a) Cañalitas”.  En el Nomenclàtor dels carrés de Tarragona (1843) també es dona aquest nom, propi d'un mercat tot d'hortalissa.

Plaça de les Cols - Imatge: 18 de setembre de 2022

     Dia 27 de setembre de 1931 per acord de l'Ajuntament de Tarragona, es posà una placa de marbre artísticament treballada, donant el nom de “Santiago Rusiñol” a la vella i típica plaça de les Cols.  Dedicatòria administrativa a l'eminent literat català que d'una manera assenyalada honora Tarragona i afavorí amb la seva amistat a il·lustres i benemèrits tarragonins contemporanis (Ixart, Ruiz Porta, etc.).

     A la plaça de les Cols, cantonada a les escales, i amb portal al carrer de les Escrivanies, hi hagué un casal molt característic que mostrava per la part de fora una escala de cargol, de comunicació entre el pis principal i les golfes.  Laborde en els seus gravats tarragonins volgué reproduir aquesta curiositat en la làmina de les grases de la Catedral.

Plaça de les Cols - Imatge: 19 d'agost de 2021

     L'any 1428 estaven localitzats en l'esmentada plaça: Guillem de Puig, Joan Davinyó, Arnau Dorta, la familia Toda, Pere de Pallars i Francesc de Sarriers.

     En els segles XVI i XVII es troba que hi habiten persones de diferents estaments, i això continua fins a la següent centúria, registrant-s'hi il·lustres Canonges i doctors, metges, argenters i alguns revenedors.  La senyora Marquesa de Tamarit hi tenia una casa llogada amb sis portals.

     En el segle XVIII, segons el Cadastre de 1736, era el punt de reunió dels adroguers, i en aquest sentit venen registrades: 

     “Casa con tres portales propia de Juan Pastor, Adroguero, avitada por el mismo.  Casa propia con dos Portales de Rafael Gabriel, Adroguero, avitada por el mismo. Casa y Botiga propias de Juan Thomás, Adroguero, avitada por el mismo. Casa con quatro Portales propia de Francisco Magrini, Adroguero, avitada por el mismo. Y Casa y Botiga con tres Portales, propias de Pedro Juan Llagostera, Adroguero, la qual tiene alquilada”.

     Els adroguers solien tenir per Patrona a la Puríssima Concepció, i els revenedors a Sant Pons.

     El document de 1736 registra la “Casa propia de Joseph Salas, junto con la del Alojado que saca Puerta a la Plaza de la Seu”. Aquesta llar degué esser la cèlebre de l'escala de cargol, reproduïda en el gravat d'En Laborde.

     La plaça de les Cols figura en els Itineraris d'algunes processons o recepcions cèlebres.  Dos exemples volem registrar, entre molts d'altres:

     a) Itinerari de la processó d'exèquies per la mort d’Isabel la Catòlica.
          “... anant carrer Major avall
          e per lo carrer dels Pintors
          e lo carrer de Natzaret
          e per les voltes den Molgosa
          entrant per lo cantó den Mena
          en lo carrer de la Merceria
          e per la plasa de les Cols
          e per les grasses de la Quartera entrant en la Seu ...”.

     b) Vinguda del Virrei. 
     Itinerari: “y entraren per lo portal de Sant Antoni y passaren per lo carrer avall den Granada: dret al castell del Rey y per davant la, església de Nazaret ... passaren après pels carrer de la Nau y per lo carrer Major amunt a la plassa de les Cols y per lo carrer de la Merceria, pasaren per la volta de Santa Maria y al pla de la Seu y per lo carrer de les Escrivanies per lo forn den Sans, i dret a palàcio y arribat allí davant la primera porta del palàcio de la Pabordia”.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES